Остаряване на кожата. Грижи и конкретни стъпки – анти-eйджинг похвати.

Остаряване на кожата. Грижи и конкретни стъпки – анти-eйджинг похвати.

С течение на времето структурата на кожата ни претърпява много промени, свързани с процесите на стареене и външните условия на околната среда. Решаващ елемент за здравето и красотата на епидермиса се играе от колагенa, основен протеинов компонент на тъканите, косата, ноктите и най-вече на кожата, който намалява все повече и повече с напредването на времето. В тази публикация ще видим какво точно се случва с кожата, когато остарява и как да се грижим за красотата си, благодарение на някои специфични активни съставки.

Oстаряване на кожата

Основно кожата остарява заради по-бързото умиране на клетки. Този процес може да се забави, на 100%, ако корегираме правилно храната. Когато се храним на клетъчно ниво, всичко важно, ще влиза в клетката. Ненужното, няма да затруднява клетъчните процеси и същите, ще функционират нормално. Ако има форсиране на обстоятелства, тогава клетките преждевременно стареят и умират. Темата клетъчно хранене е засегната особено подробно в „Клубна Академия“.

С настъпването на 40-годишната възраст сред различните физиологични промени се наблюдава и силна промяна в кожата. Клетъчното превръщане започва да се забавя за реално и нивата на колаген, еластин и влажност се понижават все повече и повече. Всичко това се дължи на:

 • сухота
 • намалена твърдост
 • признаци на увиснала кожа
 • бръчки

Хормонални промени като по-ниски нива на естроген значително намаляват производството на колаген и хидратация на кожата, което води до по-дълбоки бръчки и по-изразена загуба на еластичност, тонус и яркост. Когато липсва колаген, кожата постепенно губи еластичност и стегнатост, причинявайки така нареченото „структурно“ утаяване поради липсата на този основен протеин в съединителната тъкан.

Колаген добавки: как работят?

Днес изследванията ни предоставят валидно и ефективно решение за компенсиране на физиологичния дефицит на колаген. Можем да интегрираме в диетата си хидролизирани колагенови пептиди от животински произход (говеда, свине или от водни организми и риби). Тези пептиди, които се получават чрез хидролиза на суровината, са къси вериги от силно бионалични аминокиселини, които стимулират клетките на съединителната тъкан да произвеждат колаген в кожата, като я правят по-здрава, еластична и помагат да остане тонизирана, т.е. компактен и ярък.

Оксидативен стрес и свободни радикали: как влияят на кожата?

Здравословното състояние на кожата също е силно повлияно от ефекта на оксидативния стрес, който допълнително се увеличава със стареенето. Всички чуваме за свободните радикали, предизвикани от оксидативен стрес, на който организмът ни – поради вътрешни или външни фактори – е постоянно подложен. Нека помислим за факторите на околната среда, които могат да променят епидермиса и да ускорят процесите, свързани с клетъчното стареене:

 • прекомерно излагане на слънце
 • смог
 • суха и затворена среда
 • интензивен студ

Свободните радикали са физиологично присъстващи кислородни молекули в нашите тела, които се произвеждат по време на клетъчните дихателни процеси. В този случай свободните радикали са молекули, които са загубили електрон, взаимодействащ с другите, като по този начин стават изключително „реактивни“ и променени.

В опит да подредят, за да се излекуват, свободните радикали вземат електрони от други здрави молекули и когато влязат в контакт помежду си, генерират други нестабилни молекули, пораждайки серия от верижни реакции. Те могат да се разпространят с течение на времето, създавайки функционални и структурни увреждания вътре в клетката.

Нашето тяло е програмирано да се справя с всяко действие с реакция и следователно може да се защити от свободните радикали с ефективна система от антиоксидантни елементи и ензими като каталаза и „главния антиоксидант“ глутатион. Те са способни да неутрализират радикалите и да ги трансформират в по-малко реактивни и вредни молекули.

Активни съставки, които помагат да се поддържа кожата млада

Някои добавки (казахме коректно, че храната е най-важна) представляват концепцията за „красота отвътре“, осигуряваща на кожата подкрепа и по-голям баланс благодарение на комбинация от естествени елементи, чиято ефективност е потвърдена от най-модерните изследвания.

Глутатион

Глутатион

Глутатионът се намира в практически всички клетки на човешкото тяло и участва в инактивирането на свободните радикали.

Както при колагена, нивата на глутатион също намаляват физиологично с възрастта и всички наши антиоксидантни защитни системи вече не са толкова ефикасни за справяне с количеството на свободните радикали, които присъстват и непрекъснато се увеличават. Рискът е преждевременно стареене на клетките, тъй като самите молекули на колаген могат да бъдат повредени от ефекта на излишните свободни радикали, което ги прави по-твърди и по-малко еластични. Ето защо външната подкрепа чрез интегриране на антиоксиданти може да бъде изключително полезна.

Verisol® колаген

Verisol® колаген е престижната смес от 4 колагенови пептида, които могат да се приемат през устата с много висока бионаличност, които благодарение на подкрепата на различни проучвания са доказали, че повишават тонуса, еластичността и стегнатостта на кожата; намаляване на дълбочината на бръчките и модериране на удължаването им. Този вид колаген оказва положително влияние и върху метаболизма на кожния колаген. Тази смес от специфични пептиди се разпознава от клетките на фибробластите в кожния слой на кожата като колагенови фрагменти, като тези, получени в резултат на катаболни дейности. Следователно те ще бъдат стимулирани да увеличат метаболизма си на колаген, за да противодействат на предполагаемото разграждане на колаген в дермата. Резултатът ще бъде значително по-високо производство на кожен колаген и обновена цялостна извънклетъчна матрица. Друг момент в полза на колагена Verisol ® е фактът, че той идва от различни източници (свински, говежди и рибен произход) и следователно може да се похвали с множество качества.

Съдържащата се пептиди може да стимулира метаболизма на кожата и да противодейства на загубата на извънклетъчната колагенова матрица отвътре по наистина ефективен начин, в полза на подобрената повърхностна структура на кожата, по-тонизирана и блестяща, като дава положителни ефекти и на ниво от целулит, предлагайки по-бърз растеж на ноктите, които имат повече здравина и по-малко струпване.

Setria ® Glutathione

За по-ясно изразен ефект върху контрастирането на ефектите от стареене на кожата, изследователите са създали особено ефективен тип глутатион, Setria ® Glutathione, престижният патент на японската мултинационална Kyowa. Глутатионът, както видяхме, спомага за защитата на кожата от свободни радикали, като насърчава по-голямата хидратация, яркостта и спомага за противодействие на появата на тъмни петна.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

 • Oral Supplementation of Specific Collagen Peptides Has Beneficial Effects on Human Skin Physiology: A Double-Blind, Placebo-Controlled Study
  Proksch E., Segger D., Degwert J., Schunck M., Zague V., Oesser S. Skin Pharmacol Physiology, August 2013
 • Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis Proksch E., Schunck M., Zague V., Segger D., Degwert J., Oesser S. Skin Pharmacol Physiology, December 2013
 • JOURNAL OF MEDICINAL FOOD, J Med Food 00 (0) 2015, 1–9, DOI: 10.1089/jmf.2015.0022, Dietary Supplementation with Specific Collagen Peptides Has a Body Mass Index-Dependent Beneficial Effect on Cellulite Morphology
  Michael Schunck, 1 Vivian Zague, 2 Steffen Oesser, 1 Ehrhardt Proksch, 3
 • Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017;00:1–7. https://doi.org/10.1111/jocd.12393
 • Richie JP Jr, Nichenametla S, Neidig W, Calcagnotto A, Haley JS, Schell TD, Muscat JE. Randomized controlled trial of oral glutathione supplementation on body stores of glutathione. European Journal of Nutrition. May 2014: 1436-6207. doi: 10.1007/s00394-014-0706-z
 • Sinee Weschawalit, MD, Siriwan Thongthip, RN, APN, Phanupong Phutrakool, Pravit Asawanonda, MD, DSc. Glutathione and Its Anti-Aging and Anti-Melanogenic Effects. Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology 2017, 10:147-153 DOI https://doi.org/10.2147/CCID.S128339
 • Dermatol Pract Concept. 2018 Jan 31;8(1):15-21. doi: 10.5826/dpc.0801a04. eCollection 2018 Jan. „Glutathione for skin lightening: a regnant myth or evidence-based verity?“ Sonthalia S1Jha AK2Lallas A3Jain G4Jakhar D5
 • Dermatol Res Pract. 2020 Apr 24;2020:8547960. doi: 10.1155/2020/8547960. eCollection 2020. „Systemic Glutathione as a Skin-Whitening Agent in Adult.“ Sitohang IBS1Ninditya S2.
Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Как да покажем "плочки" и изваем коремна преса? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 25, 2020 (09:53)

   […] слой на кожата ви е епидермисът. Средният слой е дермата. Подкожната мастна тъкан е […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив