Уелнес и лечение: травми в поясната област

Уелнес и лечение: травми в поясната област

belchohristovcom_373.jpg

Напоследък болките в поясната област се разпространяват като епидемия. Това, разбира се, се дължи отчасти на повишения интерес към спорта в резултат на застоял начин на живот. И начинаещи, и елитни спортисти търпят обаче последиците от неправилно провеждане на тренировката, изразяващи се чрез проблеми в лумбалната област. Виждаме как бързо и навсякъде изникват физиотерапевтични центрове и кабинети по хиропрактика (лечение на гръбначни заболявания). Специалистите по здравеопазване са претоварени с работа! Надникнете в чакалнята на физиотерапевта до вас и ще се уверите в това! Естествено, най-добре може да опазим здравето си и да поддържаме добрата си физическа форма като избягваме травмите, които ни дебнат на всяка крачка. А най-добрия начин да ги избягваме е като се запознаем със структурата, анатомията и функционирането на крайниците ни и трупа ни. Знанията в тази област проправят пътя към поддържане на добра форма цял живот. И обратно, липсата на достатъчно знания за функционирането на нашия организъм е пречка в стремежа си да постигнем добра физическа годност.

Известно е, че острата продължителна болка може да е в резултат на травма в един или няколко междупрешленни диска, които абсорбират натоварването върху гръбначния стълб. Прекомерният натиск (причинен от прекалено големи тежести и ли неправилно изпълнение на движенията) може да доведе до сериозни проблеми. Действието на режещите сили причинява най-широко разпространената травма на диска. Прекомерният наклон напред (например при изпълнение на упражнение с клекове с щанга зад врат) или встрани може да доведе до увреждане на диска. Свръхразгъването на трупа в крайната фаза на упражненията с мъртва тяга (концентрично съкращение) може да причини притискане на дисковете! Даже безопасни упражнения за гърба могат да доведат до травми. Например, пресите над глава може да натоварят твърде много долната част на гръбнака в края на вдигането.

Неправилно проведената аеробна тренировка може да доведе до сериозни травми

Спортистите в аеробните спортове не са застраховани срещу увреждания в лумбалната област. В много случаи аеробните упражнения може да се окажат дори по-опасни за тази част на гърба. Това е така, защото те се изпълняват с много повторения и голяма скорост на съкращения. Това излага спортиста на голяма опасност. Важно е движенията в тези спортове да се изпълняват с висока степен на интензивност на нервното им пулсиране. Връзката мозък – мускул е от огромно значение за безопасното и ефективно провеждане на аеробната тренировка.

Усещането, че са в отлична форма (и може да повишат нивото на натоварване) също може да доведе спортистите в аеробните дисциплини до травма. Те често надхвърлят разумните граници на своите възможности, като увеличават повторенията, скоростта на съкращението и третия компонент, прилагат прекалено голяма амплитуда на критичен потенциал. Много от тях считат, че е необходимо да се разтягат твърде много или прекалено бързо да изпълняват обръщания.

belchohristovcom_374.jpg

Един от най-сериозните трудове, посветени на травмите в лумбалната област при усукващи движения, е изследването на Дж. Хоригън (Horrigan, Joseph, M. Sports Medicine, IronMan Magazine, June 1991, стр. 80). “Повечето хора не осъзнават сериозната опасност от травми, която се крие в обръщанията и усукващите движения.” Долната част на гръбнака, която наричаме още поясната област, се състои от 5 костни сегмента, наречени прешлени. Между тях са разположени дискове – пръстеновидни образования състоящи се от няколко слоя плътна фиброзна материя. Центърът им е изграден от гъсто пихтиесто вещество. Дисковете изпълняват няколко функции, включително и разпределението на тежестта върху гръбначния стълб. Необходимо е да познаваме анатомията и функционирането на долната гръбна област. Нейната биомеханика се различава от другите части на гръбначния стълб! Основните дейности на долната лумбална област са сгъването и разгъването. Те ни дават възможност да се навеждаме напред и назад.

Примери за такива движения наблюдаваме при изпълнение на коремни преси с повдигане на краката (тип свещ), разгъвания на гърба и упражнения с мъртва тяга. В обръщанията всъщност няма особено голямо въртеливо движени между отделните лумбални прешлени. То е само на 5 градуса. Това означава, че можете да се извъртате в лумбалната област най-много на 30 градуса! Това не позволява да се извършват особено големи въртеливи движения! Човешкото тяло извършва въртене чрез други части на гръбначния стълб. Най-голямо въртеливо движение може да се извърши от шията, където обръщането може да достигне до 60 – 80 градуса. Да допуснем, че всички части на тялото работят без травма. Не забравяйте, че лумбалната област на гръбнака не може да извърши голямо въртеливо движение. Всичко е съвсем просто. Ако принуждаваме някоя част на тялото да изпълнява не типично за нея действие, не само се излагаме на опасност да получим евентуална травма, а направо си причиняваме сами увреждания.

Изводи

За да избегнем опасността от сериозни травми е важно да сме добре запознати с разположението и функционирането на мускулите и свързаните с тях връзки и сухожилия както и с костната система на тялото, особено с лумбалната област! Когато подбирате някакво упражнение, първо изучете внимателно какви движения ще трябва да извърши тялото ви. Така ще решите, дали сте в състояние да се справите с упражнението или не! Не рискувайте, като се доверявате сляпо на това, което ви казват в залата. Сам изучавайте задълбочено всяко движение. Не бързайте – така ще сте сигурен, че тренировката ви ще е безопасна и ефективна.

“Старите” упражнения за въртене и усукване може и да ви доставят удоволствие, но може и да ви състарят “много бързо”! Когато извършваме въртеливи движения, може да предизвикаме прекомерно въртене на гръбначния стълб. Особено чести са травмите при бързи въртения с лост (стик) без да се взема под внимание амплитудата на критичен потенциал и скоростта на съкращението. На вид лесните упражнения с въртене могат също така лесно да ви изкарат от строя с остри болки в гърба. Те могат неусетно да ви “извадят извън играта” и предизвикат хронична болка, която ще понасяте цял живот. Стойките в стоеж, седеж или сгъване напред натоварват особено много гръбначния стълб и не се препоръчват! “Долната част на гръбначния стълб не е структурирана така, че да изпълнява продължителни въртеливи движения.” (Michel, B.A., M.S. “Low Back Attack” Muscle and Fitness, Jan. 1994, стр. 60) Доказателство за това са характерните травми в гръбната област, от които страдат играчите на голф. От тях страдат и тенесистите. Да не говорим за гимнастиците. Там положението е още по-зле! Така че не само тренировката с тежести води до травми в лумбалната област. Често спортисти, които изпълняват упражнения без допълнителна тежест или уреди, поради неправилно изпълняване на движенията могат да се причинят сериозни увреждания. Това се дължи и на непознаване на човешката анатомия.

Обратно към раздел „Уелнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив