Адаптогени – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Адаптогени – описание, действие, ползи и прием (приложение)

КАКВО СА АДАПТОГЕНИТЕ?

Адаптогените са билкови лекарства! Те работят за противодействие на въздействието на стреса в организма, на който сме подложени в тази нова епоха – XXI век. Стресът причинява много реални физически промени в организма, включително такива, които ежедневно вредят на неврологичната, ендокринната и имунната система. Адаптогените имат стимулантни свойства, които помагат да се противодейства на тези вредни ефекти.

Адаптогени Yamamoto Nutrition:

КАК РАБОТЯТ АДАПТОГЕНИТЕ?

Адаптогените работят на молекулно ниво чрез регулиране на стабилен баланс в хипоталамуса, хипофизата и надбъбречните жлези. Те участват в стресовия отговор. Те действат чрез “хакване” на реакцията на стрес в организма. Обикновено, когато телата ни са стресирани, преминаваме през три етапа на стрес:

 1. фаза на аларма
 2. фаза на съпротивление
 3. фаза на изтощение

Когато срещнем стрес – да кажем, че започваме да вдигаме тежести, извършваме работа, работим под еуфория в офиса си, тялото ни реагира, като изхвърля хормони като адреналина например, които подобряват работата на мускулите и повишават способността ни да се концентрираме и да обръщаме внимание на задачата под ръка във фазата на съпротива. Тялото ни буквално се съпротивлява на стресовия фактор, така че се чувстваме заредени с енергия.

И тогава, докато се уморяваме, заради разхода на енергия, влизаме във фазата на изтощение. Адаптогените основно разтягат този времеви прозорец в средата – фазата на съпротива – което ни позволява по-адаптивно, да посрещнем стресът.

Адаптогените са изследвани както при животни, така и в изолирани невронални клетки. Изследователите са открили, че имат няколко въздействия върху тялото:

 • невропротективни елементи
 • свойства против умора
 • антидепресивни ефекти
 • стимулант за централната нервна система

ДЕЙСТВАТ ЛИ НАИСТИНА АДАПТОГЕНИТЕ?

Доказано е, че помагат на хората със сърдечно-съдово здраве и някои неврологични нарушения, особено такива, които могат да се случват по-често с възрастта на хората. Наличните проучвания предполагат, че адаптогените наистина са полезни за намаляване на симптомите на умора и изтощение и могат да бъдат най-полезни, когато се използват заедно с други терапии за хора с хронични и остри медицински състояния. Така че, въпреки че вашият лекар може да не ви насърчава да приемате адаптоген всеки ден без причина, може да е полезно, ако изпитвате ниска енергия в резултат на хронично състояние. 

Адаптогените не са нова концепция!

Те са били изучавани през цялата история като начин да подобрят способността на тялото да реагира на стрес, да увеличат енергията и вниманието и да преборят умората. Ново проучване разглежда как адаптогените могат да бъдат полезни при лечението на хронични заболявания, като респираторни и сърдечни състояния.

Като биолог, пред моите клиенти споделям следното: телата ни са се развивали през период, когато първичните стресови фактори са били физически и обвързани с борбата ни за оцеляване. Ако хората, които тогава не са могли да се адаптират, те са умирали! Днес стресовите фактори са хронични, като:

 • замърсяване
 • непълноценна храна
 • шум
 • работни места
 • лични отношения
 • свръх информация

По някакъв начин стресът може да бъде много положителен, защото може да мобилизира тялото ни да се справи с промените, с предизвикателствата. По други начини обаче системите ни реагират прекалено много, което може да навреди на здравето ни. Ако стресът е продължителен или ако е твърде силен или твърде вреден, ако твърде много от хормона на стреса кортизол се освободи от надбъбречните жлези, можете да имате всякакви дисфункции и заболявания.

Има ли адаптогени странични ефекти?

Всяко растение, от което се извличат адаптогени, може да бъде алергенно или да причини стомашно-чревен дистрес при някои хора, но има малко доказателства, които предполагат, че адаптогените имат сериозни странични ефекти или причиняват здравословни проблеми. Трябва да се отбележи обаче, че е имало малко тестове върху хора. Възможно е някои адаптогени да пречат на лекарствата, отпускани по лекарско предписание и не се препоръчват за хора с определени състояния. Родиолата, например, може да причини леки епизоди на замаяност, сухота в устата, проблеми със съня или треперене, поради лекия си стимулаторен тип ефект. Астрагал има дълбока имунна активация, което може да причини противодействие на тези, които приемат имуносупресори. Жените, които са бременни или кърмят, трябва да избягват ашваганда, шизандра и свещен босилек. 

Обратно към раздел “Хранителни добавки”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

1 коментар

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Кортизол и катаболизъм. Как да предотвратим разграждането на мускулна тъкан по време на тренировка? | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавк? юли 1, 2020 (15:05)

   […] за адаптогени, за да подобрите реакцията на тялото си на […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив