BERBERINA – 30 КАПСУЛИ / 30 ДОЗИ

Ревю на Белчо Христов

BERBERINA – 30 КАПСУЛИ / 30 ДОЗИ

22.99 лв.

Berberina е 175 мг екстракт от Берберис на капсула, естествено съединение, функционално за здравето на сърдечно-съдовата система и с мощен противовъзпалителен ефект:

✔️ помага за намаляване нивата на кръвната захар;

✔️ защитен ефект върху сърцето и сърдечно-съдовата система;

✔️ поддържа здрав черен дроб и насърчава пречистващите функции;

✔️ мощно противовъзпалително действие;

✔️ поддържа редовността на чревния транзит;

Партида: | Срок на годност:| SKU:

Изчерпан

E-mail, за да ТЕ информирам при наличност:

Описание

Берберинът е биоактивно съединение, което може да бъде извлечено от няколко различни растения, включително група храсти, наречени Berberis. Среща в растенията хидрастис, кисел трън, орегонско грозде и коптис.

Берберинът принадлежи към клас съединения, известни като алкалоиди и има наситено жълт цвят. Растенията, съдържащи берберин и използвани като антибиотици и антипаразитни средства в продължение на хиляди години в целия свят:

Куркуминово дърво (Веrbеrіѕ aristata) Хидрастис (Hydrastis canadensis) Берберис (Berberis vulgaris) Кисел трън, грозде Орегон (Berberis vulgaris) Сърма (Coptis chinensis) Кадифено амурско дърво (Phellodendron amurense), като източник на берберин, демонстрира подобряване на когнитивните функции при болест на Алцхаймер;

Тези растения също имат забележителна антидиарични свойства, дори и в най-тежките случаи, и са особено полезни при инфекции, които причиняват силна диария. Известно е също така, че увеличават притока на кръв към далака, като по този начин подобряват имунната система на организма, както и активират белите кръвни клетки, наречени макрофаги. Под професионално наблюдение, билките са безопасни за употреба и при лечение на деца.

Берберинът може да се използва профилактично при пътуване. Препоръчително е: да се започва приема му една седмица преди и да завърши една седмица след края на пътуването до места с лоши хигиенни условия. Берберинът е тестван е в стотици изследвания, които доказват, че проявява мощни ефекти върху различни биологични процеси. След прием като хранителна добавка, той се транспортира в кръвта, а вътре в клетките се свързва с различни молекули, променяйки тяхната функция. Този механизъм на действие се доближава дори до ефектите на някои лекарства, но чарът тук се запазва, тъй като е натурален фитонутриент! В човешкото тяло берберинът се свързва успешно с албумините в хрущяла и серума, както и с хемоглобина. След преминаването на тънките черва, част от берберина се метаболизира в четири различни метаболита, които обаче изпълняват сходни функции, но с по-слаба активност от него.

По-голямата част от берберина съществува в главната си форма дори и 3 часа след орален прием. Берберинът се изхвърля лесно чрез урината, като в нея се откриват единствено неговите метаболити, което означава, че берберинът първо се метаболизира напълно и тогава се изхвърля от тялото Берберинът е зеленчуков алкалоид с горчив вкус и интензивен жълт цвят, присъстващ във най-висока концентрация в кората, корените и стъблата на растенията, принадлежащи към рода Berberis, като бербериса (Berberis vulgaris L.). Това е кватернен бензо изохинолино алкалоид.

Препоръчва се употребата на берберин с вещества, които потискат действието на протеина P-гликопротеин, като по този начин подобряват драстично усвояването на алкалоида. Вещества с подобен ефект са силимарин (магарешки бодил), лигнаните в шизандра, хризин и каприковата киселина в кокосовото масло. Изследванията показват, че усвояването на берберин се подобрява драстично при добавянето на натриев карпат, който представлява естерна форма на каприкова киселина. 50 мг натриев карпат подобряват усвояването с 28%, като 100 мг проявяват още по-силен ефект.

Недостатъка на подобна комбинация е трудното намиране на натриев карпат от обикновения потребител. Използван от векове в традиционната китайска и аюрведична медицина, наскоро берберинът предизвика все по-голям интерес от страна на „модерната“ западна медицина, като се има предвид многобройните й характерни биоактивни активности, включително антиоксидант, антидиабетик (където той придобива много признания и интерес), антидиарейна -антимикробен, сърдечно-съдов протектор, невропротектор, анти-затлъстяване и хепатопротектор.

Оновното действия на берберинът е активирането на ензим вътре в клетките, наречен AMP-активирана протеин киназа (AMPK). Toзи eнзим пoняĸoгa ce нapичa “мeтaбoлитeн глaвeн пpeвĸлючвaтeл”. Toй ce нaмиpa в ĸлeтĸитe нa paзлични opгaни, вĸлючитeлнo мoзъĸa, мycĸyлитe, бъбpeцитe, cъpцeтo и чepния дpoб. Toзи eнзим игpae ocнoвнa poля в peгyлиpaнeтo нa вътреклетъчния мeтaбoлизъм .

Бepбepинът cъщo тaĸa зacягa paзлични дpyги мoлeĸyли вътpe в ĸлeтĸитe и дopи мoжe дa пoвлияe ĸoи гeни ca вĸлючeни или изĸлючeни. На вътреклетъчно ниво, берберинът е сравняван с ефективността на популярния медикамент при диабет метформин (Glucophage). Диaбeтът тип II e cepиoзнo зaбoлявaнe, ĸoeтo cтaнa нeвepoятнo чecтo в пocлeднитe дeceтилeтия, пpичинявaйĸи милиoни cмъpтни cлyчaи вcяĸa гoдинa. Xapaĸтepизиpa ce c пoвишeни нивa нa ĸpъвнaтa зaxap (глюĸoзa), пpичинeни oт инcyлинoвa peзиcтeнтнocт или липca нa инcyлин.

C тeчeниe нa вpeмeтo виcoĸитe нивa нa ĸpъвнaтa зaxap мoгaт дa yвpeдят тъĸaнитe и opгaнитe нa opгaнизмa, ĸoeтo вoди дo paзлични здpaвocлoвни пpoблeми и пo-ĸpaтĸa пpoдължитeлнocт нa живoтa. Mнoгo пpoyчвaния пoĸaзвaт, чe бepбepин мoжe знaчитeлнo дa нaмaли нивaтa нa ĸpъвнaтa зaxap пpи индивиди c диaбeт тип II. Това интересно изследване за берберин разкрива, че тази естествена активна съставка има хипогликемично действие, сравнимо с както вече казах с метформина, като действа както за понижаване на нивото на кръвната захар, така и за избягване на хипергликемията, характерна за диабет тип II и благоприятства по-доброто използване на захарите.

Проучванията показват, че той е в състояние да намали нивата на кръвната захар по няколко начина. Изследователите изтъкват по-специално неговото действие върху ензим, който играе важна роля в клетъчната енергийна хомеостаза, ключов ензим, участващ в метаболизма на глюкозата: AMPK. Позволявайки активирането на този мощен ензимен “драйвер”, берберинът повишава инсулиновата чувствителност и насърчава усвояването и оползотворяването на глюкозата в организма.

Според някои изследвания, той също така позволява регулирането на глюконеогенезата, механизъм, който води до синтеза на глюкоза в черния дроб. В резултат на това различните действия на берберин намаляват нивото на глюкозата в кръвта и по този начин да противодействат на хипергликемията, характерна за диабет тип II. Крайният ефект от стимулирането на AMPK е намаляване на кръвната глюкоза и повишаване на чувствителността към инсулин. AMPК (по-долу ще видите още информация) има важно значение и за определяне състава на телесните мазнини и по-специално на количеството мазнини в коремната област. Ниската активност на AMPК е свързана с преждевременно остаряване, хронично възпаление, високи нива на холестерол и триглицериди, повишени нива на мазнини в коремната област, инсулинова резистентност, митохондриална дисфункция, невродегенерация, наднормено тегло, висока кръвна захар. Берберинът е ефективен активатор на AMPК, което го превръща в ефективно естествено средство за справяне с всички тези проблеми. Това е наистина завладяващо съединение, което също се изучава широко в сърдечно-съдовата област.

По-специално, що се отнася до ролята му в метаболизма на липидите, в действителност силата му да намалява холестерола чрез различни механизми беше подчертана от много изследвания в литературата. Изглежда, че берберинът намалява експресията на PCSK9 и също така намалява разграждането на LDL-C рецепторите, като стимулира поемането на холестерол в кръвта от черния дроб и насърчава пречистването на холестерола от кръвта към жлъчката.

Той също така действа директно върху експресията на LDL рецептора и причинява нагоре-регулация на тези рецептори, като стабилизира тяхната иРНК (информационна РНК) чрез активиране на извънклетъчни сигнали, регулирани от кинази.

Освен това, берберинът намалява чревната абсорбция на холестерола, като увеличава фекалната му екскреция и насърчава оборота на холестерола и образуването на жлъчни киселини. И накрая, берберинът може да намали синтеза на триглицериди. Изследванията стигат до заключението, че берберинът може да покаже особени ефекти при контрола на хиперлипидемията. Lan et al. (2015) провеждат последния и най-голям мета-анализ, който включва 27 клинични проучвания с 2 569 участници.

Според резултатите от този мета-анализ, берберин успявя да намали нивата на TG, TC, LDL-C и LDL-C и да увеличи съдържанието на HDL-C. Следователно берберинът може да има добър потенциал за употреба като хранително лекарство по отношение на контрола на липидите и холестерола.

Берберинът има и естествено антиоксидантно действие срещу оксидативен стрес, характеризиращо се с натрупване на реактивни видове в организма и произхода на голяма част от клетъчните увреждания. В това отношение той също е замесен в противодействието на клетъчното стареене, където берберинът намира допълнителна употреба. Действието му срещу инфекцията е известно от хилядолетия благодарение на традиционните лекарства: берберида, се оценяват в Азия заради техните антиинфекциозни добродетели и способността им да противодействат на развитието на редица инфекциозни агенти. Например, той има специфични антидиарейни свойства и антибактериални действия срещу стафилококи, стрептококи и салмонели. Изглежда, че действа и срещу други паразити с антиамобично и антипротозоално действие.

Oблекчава симптомите при диабет тип II и инсулинова резистентност – насърчава гликолизата и помага на тялото да разгражда захари вътре в клетките – намалява производството на захар в черния дроб – забавя разграждането на въглехидратите в червата – подобно на статините, спомага за повишаване нивата на HDL (добрия холестерол) в кръвта – регулира нивата на кръвното налягане – подпомага функционирането на черния дроб – подпомага поддържането на нормално телесно тегло – има положително въздействие върху здравето на храносмилателната система и микробиома – проявява антистрес ефект Белчо Христов e биолог консултант на Yamamoto Nutrition – България

Berberine на Yamamoto Nutrition може да се приема от всички, които има нужда от: подобряване нивата на кръвна захара подобряване нивата на LDL холестерола подобряване антиоксидантната защита на организма.

Продуктът е регистриран и одобрен от Българската Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ). Детайли:

ИМЕ НА ПРОДУКТА: Берберин /Хранителна добавка/

НОМЕР НА ВПИСВАНЕ НА ПРОДУКТА: Т242303490

ДАТА НА ВПИСВАНЕ НА ПРОДУКТА: 15/08/2023 г

ВИД РАЗФАСОВКА (НА ПРОДУКТА): 30 капсули | ДОЗИ В ОПАКОВКА: 30

ПРОИЗВОДИТЕЛ: Yamamoto Research ДЪРЖАВА: Италия

СЪСТАВКИ В ПРЕПОРЪЧИТЕЛНАТА ДНЕВНА ДОЗА: СЪДЪРЖАНИЕ НА АКТИВНИЯ СЪСТАВ ВЪВ ДОЗА: (1 КАПСУЛА)

Берберин екстракт – 180 мг

от който берберин – 175 мг

ДЕТАЙЛЕН СЪСТАВ И СЪПЪТСТВАЩИ СЪСЪАВКИ:

Пълнители: целулоза, дикалциев фосф ат; берберис (Berberis aristata DC.) сух е кстракт от кора 97% берберин, капсул а (желатин); антислепващи агенти: силицие в диоксид, магнезиеви соли на мастни киселини.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ:

За подобряване имунните сили на организма.

НАЧИН НА ПРИЕМ:

Приемайте по 1 капсула на ден с вода.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ:

Продуктът да се съхранява на място, недостъпно за малки деца. Продуктът да не се използва като заместител на разнообразното хране Не се препоръчва за деца или бременни жени. Не привишавайте препоръчителна дневна доза!

ВНОСИТЕЛ: 

„Биг Бой Шоп“ ООД – гр. Стара Загора, ул „Рила“ – №8

СКЛАД:

„Биг Бой Шоп“ ООД – гр. Варна, бул. „Чаталджа“ – №20 – регистрация № 03090176

 

Отзиви

Все още няма отзиви.

Бъдете първият написал отзив за “BERBERINA – 30 КАПСУЛИ / 30 ДОЗИ”