Медицинско приложение на креатин

Медицинско приложение на креатин

Креатин е естествена добавка, която често се използва за подобряване на спортните постижения. Но този материал ще покаже неговото клинично и медицинско приложение. Вижте какво е то и защо креатин помага при редица проблемни състояния и заболявания.

Може да помогне при болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон се характеризира с намалени нива на допамин, ключов невротрансмитер във вашия мозък. Голямото намаляване на нивата на допамин причинява смърт на мозъчните клетки и няколко сериозни симптома, включително треперене, загуба на мускулна функция и нарушения на говора (28 Trusted Source). Креатинът е свързан с благоприятни ефекти при мишки с Паркинсон, предотвратявайки 90% от типичния спад в нивата на допамин. Въпреки това, няма доказателства, че има същия ефект при хора. В опит да лекуват загубата на мускулна функция и сила, тези с болестта на Паркинсон често тренират тежести. В едно проучване при индивиди с това заболяване, комбинирането на креатин с тренировки с тежести подобрява силата и ежедневната функция в по-голяма степен, отколкото самостоятелните тренировки. Въпреки това, скорошен анализ на пет контролирани проучвания при хора с Паркинсон отбелязва, че приемането на 4-10 грама креатин на ден не подобрява значително способността им да извършват ежедневни дейности.

Креатин може да се бори неврологични заболявания

Ключов фактор при няколко неврологични заболявания е намаляването на фосфокреатина в мозъка ви. Тъй като креатинът може да повиши тези нива, той може да помогне за намаляване или забавяне на прогресията на заболяването. При мишки с болестта на Хънтингтън креатинът възстановява запасите от фосфокреатин в мозъка до 72% от нивата преди заболяването, в сравнение със само 26% при контролните мишки. Това възстановяване на фосфокреатина помогна за поддържане на ежедневната функция и намали клетъчната смърт с около 25%. Изследвания при животни показват, че приемането на добавки с креатин може да лекува и други заболявания, включително:

  • Болест на Алцхаймер
  • исхемичен инсулт
  • епилепсия
  • наранявания на мозъка или гръбначния мозък

Креатинът също е показал ползи срещу амиотрофична латерална склероза (ALS), заболяване, което засяга двигателните неврони, които са от съществено значение за движението. Подобри двигателната функция, намали загубата на мускули и удължи преживяемостта със 17%. Въпреки че са необходими повече проучвания при хора, някои изследователи смятат, че добавките с креатин могат да служат като защита срещу неврологични заболявания, когато се използват заедно с конвенционалните лекарства.

Креатин може да понижи нивата на кръвната захар и да се бори с диабета

Изследванията показват, че добавките с креатин могат да понижат нивата на кръвната захар чрез увеличаване на функцията на глюкозен транспортер тип 4 (GLUT-4), молекула, която пренася кръвната захар в мускулите ви. 12-седмично проучване изследва как креатинът влияе върху нивата на кръвната захар след хранене с високо съдържание на въглехидрати. Хората, които комбинират креатин и упражнения, показват по-добър контрол на кръвната захар от тези, които само спортуват. Краткосрочният отговор на кръвната захар към хранене е важен маркер за риск от диабет. Колкото по-бързо тялото ви изчиства захарта от кръвта, толкова по-добре. Въпреки че тези ползи са обещаващи, необходими са повече човешки изследвания за дългосрочните ефекти на креатина върху контрола на кръвната захар и диабета.

Креатин може да подобри мозъчната функция

Креатинът играе важна роля за здравето и функционирането на мозъка. Изследванията показват, че вашият мозък се нуждае от значително количество АТФ, когато изпълнява трудни задачи. Добавките могат да увеличат запасите от фосфокреатин в мозъка ви, за да му помогнат да произвежда повече АТФ. Креатинът може също да подпомогне мозъчната функция чрез повишаване на нивата на допамин и митохондриалната функция. Тъй като месото е най-добрият хранителен източник на креатин, вегетарианците често имат ниски нива. Едно проучване на добавки с креатин при вегетарианци установи 20-50% подобрение в някои резултати от тестове за памет и интелигентност. При по-възрастните хора приемането на добавки с креатин в продължение на 2 седмици значително подобрява паметта и способността за припомняне. При по-възрастни хора креатинът може да засили мозъчната функция, да предпази от неврологични заболявания и да намали свързаната с възрастта загуба на мускули и сила. Въпреки тези положителни открития са необходими повече изследвания при млади, здрави индивиди, които ядат редовно месо или риба.

Креатин може да намали умората и умората

Добавките с креатин също могат да намалят умората и умората. В 6-месечно проучване при хора с травматично мозъчно увреждане, тези, които са приемали добавки с креатин, са имали 50% намаление на световъртежа в сравнение с тези, които не са приемали добавки. Освен това, само 10% от пациентите в групата на добавка изпитват умора, в сравнение с 80% в контролната група. Друго проучване установи, че креатинът води до намалена умора и повишени енергийни нива по време на лишаване от сън. Креатинът също намалява умората при спортисти, които се явяват на тест за колоездене, и се използва за намаляване на умората при упражнения при висока температура.

Креатин – всички статии свързани с неговата употреба до тук:

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив