Защо задържате вода в тялото и колко вода ни е необходима? | Видео

Защо задържате вода в тялото и колко вода ни е необходима? | Видео

Какво представлява задържането на вода в тялото?

На схемата тук визуално можете да видите етапите и обема на водна задръжка. Колкото по-малко можете да натиснете с пръст кожата си, за да видите на какъв етап е дренажът в подкожието, толкова повече вие всъщност задържате вода. Разбира се, това е сепмла и ориентировъчна методика, с която все пак придовате представа, не е методика или начин за категорично заключение и/или диагноза.

Задържането на вода или течности възниква, когато тялото не е в състояние да поддържа нивата на течности в целия организъм. Бъбречно или сърдечно-съдово заболяване, например, може да доведе до задържане на течности в тялото. Основните симптоми са подуване и дискомфорт. В този епизод и пост, аз ще разгледам обаче грешките, които се допускат при нива на хидратиране, процес който зависи изцяло от нашите навици, отговорност и действия и подценяването на един изклющчително важен минерал – натрий! И ще поговорим малко повече за хормона алдостерон. За да извлечем поука и да разберете какви са правилните решения, ако имате симптоми на задържане на течности (вода) в тялото.

задържане на вода

Почти всеки българин, спортуващ или неспортуващ, се е сблъсквал с този проблем – водна задръжка. В настоящия материал аз ще разгледам лайфстайл причините и някои медицински такива с уточнението това да не става повод за самодиагнози.

Каква е ролята на солта във водната задръжка?

Солта е основен играч в задържането на вода. За съжаление, обикновеният човек не знае колко натрий всъщност консумира. Солта присъства в почти всяка предварително опакована храна и специална напитка, които потребителите могат да закупят. Това включва газирана кола и много популярни първокласни кафе напитки. Всъщност доста известни кафенета добавят сол към смляното кафе като подобрител на вкуса му преди варене.

Всички малки добавки като тези допринасят за повищено дневно ниво на консумация на натрий. Консумирането на храни и напитки, които съдържат минимални количества натрий, ще намали потенциала за задържане на вода. Това може да увеличи ефективността на всички други усилия за премахването ѝ. Когато наддаването на водно тегло остава устойчиво, въпреки прилагането на доказани начини за намаляването му, се препоръчва консултация с лекар. В много случаи задържането на вода може да е признак на по-сериозно здравословно състояние като високо кръвно налягане

Причини за задържането на вода 

Задържането на вода, известно още като задържане на течности или отоци, възниква, когато излишните течности се натрупват в тялото ви. Задържането на вода се случва в кръвоносната система или в тъканите и кухините. Може да причини подуване на ръцете, краката, глезените и краката. Има няколко потенциални причини, включително:

 • хормонални промени: задържането на вода може да се появи по време на бременност или преди менструация в резултат на промени в нивата на определени хормони, като прогестерон.
 • липса на физическа активност: хората, които са физически неактивни – независимо дали не могат да ходят по медицински причини или просто седят през дълъг полет – може да бъдат засегнати от задържане на течности, особено в долната част на краката.
 • заболяване на бъбреците: тъй като бъбреците са отговорни за поддържането на нивата на течности, хората с хронично бъбречно заболяване често изпитват задържане на течности.
 • сърдечна недостатъчност: ако сърцето ви не може да изпомпва достатъчно кръв през тялото ви в резултат на застойна сърдечна недостатъчност, може да изпитате натрупване на течност в белите дробове и ръцете и краката.
 • увреждане на капилярите: увреждането на капилярите – малките кръвоносни съдове, които доставят хранителни вещества до клетките ви – може да доведе до навлизане на излишната течност в пространствата между клетките ви, което води до задържане на вода.
 • проблеми с лимфната система: лимфната система играе ключова роля в имунното здраве и баланса на течностите. Наранявания, инфекции, някои видове рак и дори локално лечение на рак могат да причинят лимфни проблеми, водещи до натрупване на течности и подуване.
 • затлъстяване: затлъстяването може да бъде свързано с повишено задържане на вода в сърцевината, ръцете и краката.
 • недохранване: тежкият протеинов дефицит може да причини квашиоркор (вид тежка дистрофия, резултат от липса на протеини и витамини, обикновено свързано с висока консумация на въглехидрати), състояние, характеризиращо се със задържане на течности и уголемяване на стомаха.
 • инфекции: някои инфекции могат да предизвикат възпаление и подуване, които са нормални части от имунния отговор на тялото ви.
 • алергии: когато тялото ви открие алерген, то освобождава съединение, наречено хистамин, което причинява изтичане на течност от капилярите ви в околните тъкани, което води до краткотрайно подуване и възпаление.
 • медикаменти: някои лекарства, включително орални контрацептиви, кортикостероиди, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), блокери на калциевите канали и някои лекарства за диабет, могат да увеличат задържането на вода.
задържане на вода

6 съвета за отстраняване на задържана вода и съвети за по-добро хидратиране на организма

1. Яжте по-малко сол, особено ако се храните основно по заведения.

Натрият се свързва с водата в тялото и помага за поддържане баланса на течностите както вътре, така и извън клетките. Ако често ядете храни с високо съдържание на сол, като много преработени храни, тялото ви може да задържа вода. Всъщност тези храни са най-големият хранителен източник на натрий в повечето западни диети. Най-често срещаният съвет за намаляване на задържането на вода е да намалите приема на натрий. Ако обаче се храните с диетични храни, приготвени от вас, консумацията на ~ 1 ч.л. сол на ден е допустима. Просто не забравяйте да оводнявате организма с около 45 мл за всеки килограм телесно тегло. Формулата работи, доверете ми се … и опитайте!

2. Увеличете приема на магнезий.

Магнезият е много важен минерал. Той участва в стотици ензимни реакции, които поддържат тялото ви да функционира правилно. Освен това увеличаването на приема на магнезий може да помогне за намаляване на задържането на вода. Всъщност някои изследвания показват, че добавките с магнезий могат да намалят симптомите на предменструалния синдром (ПМС). Това включва подуване на корема и задържане на вода. Едно по-старо проучване установи, че е нужен прием на 250 mg магнезий за подобряване на ПМС вкл. подуване на корема. Добрите източници на магнезий включват ядки, пълнозърнести храни, черен шоколад и листни зелени зеленчуци. Но имайте предвид, че всичко е строго индивидуално и са необходими допълнителни проучвания.

3. Приемайте повече витамин В6.

Витамин B6 е водоразтворим витамин, който играе централна роля в образуването на червени кръвни клетки, протеиновия метаболизъм, мозъчната функция и имунното здраве. Той също така регулира баланса на течностите и може да помогне за намаляване на задържането на вода. Например, едно по-старо проучване установи, че витамин В6 може да намали подуването и натрупването на течности при жени с ПМС. Няколко други проучвания потвърждават връзката между витамина и справянето с ПМС. За целта обаче B6 следва да се използва самостоятелно или в комбинация с други добавки като калций. Към момента липсват изследвания за това дали той влияе върху задържането на течности извън ПМС. Въпреки това можете лесно да увеличите приема му, като ядете храни като банани, картофи, нахут, орехи и риба тон.

4. Яжте повече храни, богати на калий.

Калият изпълнява няколко важни функции, особено по отношение на здравето на сърцето, мускулните контракции и нервната функция. Също така е от съществено значение за поддържане на кръвния обем и баланса на течностите, за да помогне за намаляване на задържането на вода. Той действа, като противодейства на ефектите на натрия за предотвратяване на натрупване на течности и подуване, както и чрез увеличаване на производството на урина. По-специално, ниските нива на калий могат дори да причинят смущения във функцията на червата, което води до проблеми като подуване на корема и дискомфорт. По този начин, яденето на достатъчно богати на калий храни като банани, авокадо и домати е от съществено значение за поддържане на здравословния баланс на течностите.

5. Опитайте диуретици, съдържащи глухарче.

Taraxacum officinale отдавна се използва като естествен диуретик в народната медицина. Естествените диуретици могат да помогнат за намаляване на задържането на вода чрез увеличаване на производството на урина. В по-старо проучване 17 души приемат 3 дози екстракт от листа на глухарче за 24 часа, което води до значително увеличение на производството на урина. Все пак са необходими по-големи, по-нови изследвания. Други проучвания в епруветки и животни са установили, че диуретичните свойства на екстракта от листа на глухарче могат да предпазят от състояния като камъни в бъбреците. Нещо повече, тази билка може да предложи и други предимства, включително антивирусни, противогъбични и антиоксидантни ефекти. Не забравяйте да се консултирате с медицински специалист, преди да добавите добавки с глухарче към рутината си.

6. Ограничете приема на рафинирани въглехидрати.

Източниците на рафинирани въглехидрати като бял хляб, тестени изделия и бисквити обикновено са с високо съдържание на въглехидрати или добавена захар и ниско съдържание на фибри, което може да доведе до бързи скокове в нивата на кръвната захар и инсулина. Високите нива на инсулин могат да причинят повече задържане на натрий чрез увеличаване на реабсорбцията на този минерал в бъбреците. От своя страна това може да доведе до по-голям обем течност в тялото ви и повишено задържане на вода. Освен това черният дроб и мускулите ви съхраняват въглехидрати като гликоген, форма на захар, която е свързана с водата. Тъй като всеки грам гликоген се съхранява с най-малко 3 грама вода, спазването на диета с високо съдържание на въглехидрати може да доведе до повишено задържане на вода. Най-добре е вместо това да изберете пълнозърнести храни, богати на фибри, като киноа, овес, кафяв ориз или пълнозърнест хляб.

Натрий и алдостерон – какво трябва да знаем за този минерал и този хормон?

Алдостеронът (ALD) е хормон, който помага за регулиране на кръвното ви налягане чрез управление на нивата на натрий (сол) и калий в кръвта и въздействие върху кръвния обем. Твърде много или твърде малко алдостерон в тялото ви може да причини здравословни проблеми.

Основна роля на алдостерон?

Стероидния хормон алдостерон, произведен от надбъбречната кора (външния слой на надбъбречната жлеза), помага за контролиране на баланса на водата и солите в бъбреците, като задържа натрия и освобождава калия от тялото. Твърде много алдостерон може да причини високо кръвно налягане и натрупване на течност в телесните тъкани. 

Първичният хипералдостеронизъм може да причини много високо кръвно налягане, което може да увреди много органи, включително очите, бъбреците, сърцето и мозъка. И обратното … хипоалдостеронизмът е състояние, характеризиращо се с недостиг (дефицит) или нарушена функция на хормон, наречен алдостерон. Симптомите на това състояние включват нисък натрий (хипонатриемия), твърде много калий (хиперкалиемия) и състояние, при което тялото произвежда твърде много киселина (метаболитна ацидоза).

Алдостеронът кара натрия да се абсорбира и калия да се отделя в лумена от основните клетки. В алфа интеркалираните клетки, разположени в късния дистален тубул и събирателния канал, се обменят водородни йони и калиеви йони. Водородът се екскретира в лумена, а калият се абсорбира. Алдостеронът увеличава производството на урина. 

Секрецията на алдостерон се увеличава след дехидратация. След това алдостеронът действа предимно върху дебелото черво, причинявайки абсорбцията на сол и вода. 

Натрий – нашият приятел, за който се говорят грешни неща!

Докато хидратирете добре, а как и по колко вода, ще можете да чуете в самия видео репортаж, не забравяйте и натрия! Ето защо:

20 ползи от консумацията на по-малко (но не и елиминиран напълно от диетата) натрий

Преди да ви запозная с тях, вижте всъщност точно колко сол да консумирате с храната през деня. И се запознайте със силата и чара на солта. Тя не е наш враг. Всичко е до дози! Ако консумирате по-ниски нива на сол през деня и се доближите до нормите, ще усвоите следните ползи:

 1. понижаване на кръвното налягане: количеството на течността в кръвта ви намалява, което води до понижаване на кръвното налягане.
 2. намаляване риска от сърдечен удар: управлявайки високо кръвно налягане, вие облекчавате налягането и потенциалните щети на сърцето. Това намалява шанса ви за сърдечен удар.
 3. намаляване на LDL холестерола: високото кръвно налягане е един от факторите при метаболитен синдром. Това включва провеждането на високо ниво на холестерол. Пакетираните храни с високо съдържание на натрий също са с високо съдържание на холестерол.
 4. предотвратяване на застойна сърдечна недостатъчност: когато сърцето ви трябва да изпомпва по-силно, за да прокара кръвта си през кръвоносните съдове, това може да доведе до сърдечна недостатъчност.
 5. намаляване риска от увреждане на бъбреците: вашите кръвоносни съдове в бъбреците могат да се отслабят и стесняват. Това може да причини бъбречна недостатъчност.
 6. предотвратяване шанса си за инсулт: намаленият приток на кръв към мозъка ви може да ви изложи на повишен риск от инсулт (мозъчен удар).
 7. намаляване на вероятността от мозъчна аневризма: когато кръвното ви налягане остане високо, това може да доведе до отслабване на кръвоносните съдове в мозъка ви. Можете да изпитате мозъчно кървене с животозастрашаващи последици.
 8. защитете на зрението: кой знаеше, че наистина можеш да защитиш зрението си с моркови? Високото кръвно налягане в съдовете в очите ви може да доведе до разкъсани кръвоносни съдове и загуба на зрение, така че включете по-естествени храни с ниско съдържание на сол като морковите например.
 9. намаляване на риска от диабет: диета, която е с високо съдържание на пакетирани или джънк храни, ще увеличи шанса ви да имате диабет.
 10. подобряване на паметта: способността ви да мислите и да изграждате спомени са свързани със здравето на мозъка ви. Високото кръвно налягане може да повлияе на притока на кръв към мозъка ви.
 11. намаляване риска от деменция: съдовата деменция е вид деменция, свързана със забавен приток на кръв към мозъка.
 12. намаляване втвърдяването и удебеляването на артериите: непрекъснатото високо кръвно налягане ще причини стените на артериите ви да станат по-дебели и по-твърди. По-трудно е кръвта да се движи през твърди съдове.
 13. намаляване на подуването на корема: диета с високо съдържание на натрий кара тялото ви да задържа течности. Ще забележите намалено подуване на корема и подуване, когато намалите приема на натрий.
 14. намаляване количеството течности, което пиете: солените храни ще ви направят жадни и дехидратирани. Често ще достигнем до висококалорични напитки като сода или безалкохолни, за да утолим жаждата. Като намалите количеството натрий, ще имате по-малко желание за тези нездравословни напитки.
 15. свиване консумацията на солта: вашите вкусови рецептори се адаптират към повишеното ниво на соленост. Когато намалите количеството натрий в диетата си, можете да намалите желанието за сол.
 16. намаляване риска от главоболие: едно хранене с високо съдържание на сол може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове в мозъка ви. Тези удрящи се кръвоносни съдове могат да бъдат виновниците за последното ви болезнено главоболие.
 17. изграждане на по-здрави кости: солта контролира колко калций се изтегля от костите ви. Калцият е важен за силните кости и за предотвратяване на остеопороза. Диета с високо съдържание на натрий може да доведе до слаби кости със загуба на калций.
 18. намаляване вероятността от камъни в бъбреците: когато калцият се излужи от тялото ви в урината, вие сте изложени на по-висок риск от камъни в бъбреците. Диета с високо съдържание на сол увеличава количеството калций, което бъбреците ви трябва да преработват.
 19. позволяване на сърцето да изпомпва ефективно: когато сърцето ви работи прекалено силно, за да изпомпва кръв, сърдечният мускул може да стане дебел. Високото кръвно налягане, причинено от високо натрий, поставя стрес върху сърдечните стени. Може да е като изстискване на пълен воден балон. Необходима е повече сила, колкото по-пълен е балонът. Сърцето може да изпомпва по-лесно, когато кръвното ви налягане е на идеално ниво.
 20. намаляване риска от рак на стомаха: има бактерия, наречена Helicobacter pylori. Тази бактерия може да живее в стомаха ви. Бактерията H. pylori процъфтява при високо съдържание на сол. Бактерията е основен рисков фактор за рак на стомаха.

Видео:

Вместо изводи …

Пийте достатъчно вода, приемайте достатъчно натрий и яжте пълноценно! Тази храна, която ядете, ще започне да се усвоява във водна среда, която е необходима. Връзката между отделните звена, за истинско здравословно хранене и навици са всъщност превенция срещу оплаквания и заболявания именно с бъбреците и уринарния тракт. Затова, отделянето на това нужно внимание дори на т.нар. невидим свят, за повечето обиконовени хора, е важно!

Епизодите до тук, в "Здрави и силни - с Белчо Христов" по bTV:

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив