Киноа | Quinoa – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Киноа | Quinoa – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Киноа не е изключително богата на протеини, както погрешно се налага в пространството, но е много добър източник на витамин Е и В. Друг фактор е важен да се отбележи – киноата е единствения природен продукт, в който са събрани всички незаменими аминокиселини – 8 на брой. Киноата съдържа елементите манган, фосфор, цинк, магнезий, желязо и фибри.

Едно от основните предимства на киноата е нейния нисък гликемичен индекс. Което и споделям във видеото с диетичната вечеря, в която присъства именно заради това киноа:

Киноата е с изключително високо съдържание на цистин, лизин и метионин – аминокиселини, които са в много ниски стойности при други зърнени култури. Тя съдържа още и албумин – протеин, намиращ се в кръвния серум, яйчник белтък и месото на много животни. В семената на киноата няма глутен, което я прави подходяща за консумация от хора с алергични реакции към него.

Във външната обвивка на семенцата киноа присъстват в забележимо количество горчиви вещества, наречени сапонини, за които се смята, че могат да бъдат леко токсични. Те лесно се премахват, като люспите се отстранят, а киноата се накисне за няколко часа във вода. Тези действия едва ли ще ви се наложат, защото киноата обикновено се продава вече преминала през тези операции.

Диетичен начин на обработка

Голямо предимство на киноата е, че не се нуждае от много варене. Зърната се сваряват сравнително бързо – приблизително за 15-20 минути, като се заливат с два пъти повече вода, а когато станат прозрачни значи са готови. Киноата има вкус, който наподобява този на ядките. Дори и напълно сготвена, зрънцата й са леко хрупкави.

Рецепта
Киноа със зеленчуци
Киноа със зеленчуци
В леко подсолена вода сварявате киноа, като съотношението киноа към вода е 1:2.

Нарежете на дребно печурката, лука и пресният пипер и в тиган със зехтин за готвена и малко вода ги задушавате за 15 минути. Овкусете със сол и черен пипер.

Към тях прибавяте сварената киноа и оставяте на котлона за още 5 минути като разбърквате. Ястието може да се украсява с прясна мента.

Киноа100 грама
Лук1/2 глава
Печурки50 грама
Пресен пипер (чушка)2 броя
Мента1 стрък
398
16
76
11
Посочените калории за за 1 брой порция от ~ 250 грама
Киноа със зеленчуци
398
16
76
11

Приложение

По отношение на качеството на съдържащите се в киноата белтъчини, тя не е по никакъв начин най-добрият заместител на месото, но особено е важна киноата в диетите за вегани и вегетарианци. Тъй като съдържа хубав профил аминокиселини, сред растителните култури. Киноата съдържа доста голямо количество калций, който е доста по-добре усвоим от организма, отколкото този в прясното мляко. Затова киноа, като продукт присъства в диетите и програмите при костни заболявания и остеопороза, които изготвям, при работа с клиенти.

Друго нейно предимство е ниският гликемичен индекс. Киноата е с изключително високо съдържание на цистин, лизин и метионин – аминокиселини, които са в много ниски стойности при други зърнени култури. Тя съдържа още и албумин – протеин, намиращ се в кръвния серум, яйчник белтък и месото на много животни. Нещо много важно: в семената на киноата няма глутен, което я прави подходяща за консумация от хора с алергични реакции към него и затова киноа присъства във всички хранителни програми при храносмилателни проблеми и разтройства.

КИНОА ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ
за 100 грама продукт
Калории368
Мазнини6
Въглехидрати64
Протеин14

Полезен микросъстав

Киноата съдържа манган, фосфор, цинк, магнезий, желязо и фибри. Едно от основните предимства на Киноата е нейния нисък гликемичен индекс.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.