Куркума | Turmeric – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Куркума | Turmeric – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Куркумата е често използвана подправка в източната кухня, но тя е полезна не само в храненето, но и за лечебно средство. В Индия тя се използва от векове, поне от 2500 години, като вероятно в началото се е използвала основно за боядисване на тъкани в наситени жълти и оранжеви тонове. Активната съставка в куркумата е куркумин, който е познат на учените с противовъзпалителните си качества. Оказва се, обаче, че подправката има много по-широка употреба за лечебно средство.

Куркуминът може да се добавя към менюто ни, под формата на капсули или като суперхрана на прах, както и да се добавя в ястия като ориз и яйца. Трябва да сте внимателни, ако имате камъни в жлъчката или обструкция на жлъчните каналчета. Макар по света да се използва широко от бременни, важно е да не консумирате твърде много куркума, ако сте бременна или кърмите, тъй като тя стимулира функцията на матката.

Куркуминът:

  • действа добре на храносмилателната система
  • неутрализира киселините в стомаха и стимулира метаболизма
  • подобрява работата на жлъчката и черния дроб
  • пречиства организма и има антитуморни свойства
Куркума - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории354
Мазнини9.88
Въглехидрати64.93
Протеин7.83

Този уникален природен лек, принадлежащ към семейство Zingerberaceae (Джинджифилови), е установено, че предотвратява различни видове рак (на простата, на гърдата, на кръвта). Куркуминът притежава уникалната способност да спира растежа на съществуващите ракови клетки в простатата, гърдите, а понякога може дори да доведе и до унищожаване на раковите клетки.

Чрез поредица от изследвания е установено, че активно действащите компоненти в тази подправка я правят един от най-добрите естествени защитници срещу тумори, образувани в следствие от радиация – меланом. Уникалната със своите лечебни качества куркума намира приложение в народната медицина като превантивно средство срещу растежа на туморни клетки, причиняващи левкемия, карцином на дебелото черво, рак на гърдата и други карциноми.

И още за куркуминът:

  • това е натурален антисептичен и антибактериален компонент. С тези си качества куркумата се използва за дезинфекция на порязвания и рани от изгорено. Действа добре при псориазис и други възпалителни кожни състояния.
  • последните открития за куркумата сочат, че тя може да редуцира рисковете от детска левкемия
  • има силен потенциал за включване в мощни противовъзпалителни продукти, затова може да се употребява за лечение на разнообразни възпаления. Тези й характеристики не включват неприятните странични ефекти на много от средствата, които се продават по аптеките. Заради тези си свойства куркумата е страхотно средство срещу артрит.
  • тя може би предпазва от болест на Алцхаймер и забавя развитието на болестта като премахва амилоидната плака по тъканта на мозъка. Тестовете върху лабораторни животни сочат, че съставките на подправката може би забавят развитието на множествената склероза.

Куркуминът се счита за полезен компонент, който може да ускори метаболизма и обмяната на мазнините, както и да ускори изгарянето на излишните мазнини, като по този начин спомогне отслабването и нормалното телесно тегло.

ТОП КУРКУМА:

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.