Гравиола | Graviola – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Гравиола | Graviola – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

В дневшни дни гравиола се използва в Гвиана, където листата се използват като успокоително и като тоник за сърцето средство. Бразилците пият чай от гравиола, за да се отърват от проблемите с черния дроб, а масло от семената на гравиола се втриват в кожата при артрит. В Ямайка и в Западна Индия се ядат плодовете гравиола, за да се намали треската и за лечение на диария. В България, гравиола се наложи успешно като нов и различен антиоксидантен метод в борбата с ракови клетки.

Гравиола се използва в тези насоки по света, заради способността си да убива много видове вируси, бактерии и паразити. Притежава и други качества:

  • стимулира имунната система
  • понижава кръвното налягане
  • тонизира цялото тяло

Екстракт от плодовете на гравиола съдържа три съединения, които действат като серотонин в мозъка. Голяма част от изследванията за влиянието на гравиолата върху рака се фокусират върху новооткрити фитосубстанции, наречени анонови ацетогенини – анохексоцин, анокаталин, аномонтацин, аномутацин, кохибин A до D, корепоксилон и др. Проучване показва 10 000 пъти по-голяма ефективност на екстракт от гравиола от някои лекарства за рака. Изследванията върху това растение продължават. Не са доказани или одобрени като официално становище, но е факт, че гравиола подобрява имунитета при хора, с установен рак.

Гравиола - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории71
Мазнини0
Въглехидрати16
Протеин1

Научните изследвания сочат, че ацетогенините, основата активна съставка на гравиолата, поддържат здравословния растеж на клетките в тялото, както и тяхната нормална функция. Гравиола се използва заради успокоителното си действия върху целия организъм и като добавка за поддържане на добро настроение. Тя е популярна с успокойтелните си свойства. Това се дължи на селективен инхибитор (подтиска) на серотонина, който се намира в плодовете на растението. Той е отговорен за усещанията на радост и за покачване на настроението.

Съдържащите се биоактивни субстанции са с мощно антиоксидантно действие стимулират имунната система, подкрепят защитата срещу инфекции и естествено тонизират организма. Това прави гравиола подходяща за обогатяване на диетата при артритни състояния. Антиоксидантната полза от гравиола помага при:

  • естествен защитен механизъм на организма срещу действието на вируси, бактерии и гъбички
  • повлиява благоприятно функциите на сърдечно-съдовата система
  • съдейства за поддържане на здравословни нива на кръвното налягане
  • повлиява благоприятно функциите на стомашно-чревния тракт
  • повлиява благоприятно функциите на нервната система и спомага за добър сън.
  • наличие на ракови образования и затова има изразено антитуморно действие
Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.