Черна мида | Mytilus galloprovincialis – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Черна мида | Mytilus galloprovincialis – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Мидите от клас Bivalvia са водни мекотели, които живеят прикрепени към скали или други обекти, хранят се с планктон, който изсмукват от водата, в която живеят. Тялото на мидите е съставено от глава, туловище и крак и е защитено от една или две симетрични черупки. Черупките са свързани със силно гъвкаво сухожилие, чрез което един или два мускула от вътрешната страна ги отварят или затварят.

У нас най-масова е черната мида (Mytilus galloprovincialis), която за съжаление през последните десетилетия намалява, но пък от друга страна силно започва да се култивира във ферми по българското Черноморие. Затова днес лесно се намира чрез дистрибутори и в по-големите магазини.

Рецепта
Задушени миди с бяло вино
Задушени миди с бяло вино
Пресните миди се накисват в студена вода. Черупките почистете изключително добре: почистват от висящото мустаче, с което са били прикрепени Това се прави с едно рязко движение в посока дължината на мидата. След това дълбока тенджера с капак се загрява на котлон.

В нея се поставят мидите и се заливат с бяло вино, нарязаното на парченца масло, подправките и ситно нарязания магданоз. Тенджерата се захлупва и задушаването трае 5 минути. След това тенджерата се хваща внимателно с ръкавици и се разклаща енергично, за да се разтворят мидите.

Сервират се веднага, докато са още топли. Идеална добавка към тях е свежа салата айсберг.

Черна мида800 гр
Масло50 гр
Бяло вино150 мл
Магданоз1/2 връзка
Черен пипер и сол1 щипка
532
52
12
24
Посочените калории за за 1 брой порция от ~ 500 грама
Задушени миди с бяло вино
532
52
12
24

Мидите са ценна и здравословна морска храна, от която не бива де се лишаваме, стига да сме сигурни в тяхното качество. Фосфорът в мидите помага на тялото ни да поддържа киселинния баланс и да регулира енергийния метаболизъм на клетките. Фосфорът е полезен за нервната система, мозъка, костите и зъбите, както и за целия физиологичен процес. Мидите са „храна на щастието” и гонят депресия.

Черна мида - Хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории74
Мазнини0.97
Въглехидрати0.00
Протеин12.77

Мидите са богати на цинк, който помага на загорялата от слънцето ни кожа да не се дехидратира. Йодът в мидите в важен за щитовидната жлеза. Знае се, че морските дарове е с пъти по-ниско калорични в сравнение с месото на бозайниците, което сме свикнали да ядем. Това прави мидите диетична храна, удачна при хранителни режими за регулирането на теглото.

Китайската традиционна медицина препоръчва миди срещу косопад. Освен това е всеизвестен факт, че мидите са афродизиак и предизвикват сексуален апетит. Мидата и по-скоро визирам нейната ядка, това е чист протеин. Мидите имат мазнина, която е полезна, тъй като тя се състои само от полунаситени мастни киселини. Тези мастни киселини подобряват зрението и мозъчната функция.

Мидите съдържат много други микроелементи като цинк, манган, кобалт и мед, много аминокиселини и витамини почти от всички групи. Мидите са чудесен антиоксидант. В мидите кобалта е десет пъти повече, отколкото в черния дроб от свинско, телешко или пилешко. Почти всички учени са на едно мнение, че използването на това мекотело намалява риска от образуване на ракови клетки. Мидите – това е много добро средство за профилактика на артрит. Те  укрепват също и имунната система.

Мидите са едни от най-добрите източници на натурални антиоксиданти, тъй като съдържат витамин Е, С и Е, както и биологично активни вещества. Мидите са полезни също като яйцата, тъй като съдържат изключително важни за човека аминокиселини. Мидите имат добър вкус, висока хранителна стойност и са с високо ефективни лечебни свойства. Те подобряват обмяната на веществата, повишават жизнеността и подобрява имунитета. Мидите трябва да бъдат храна за тези, които се опасяват от болести на кръвта и тези, които живеят в райони с радиация.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.