Зеленоуста мида | Perna canaliculus – Състав, калории, суплементиране и приложение

Зеленоуста мида | Perna canaliculus – Състав, калории, суплементиране и приложение

Описание

Зeлeнoycтaтa мидa (Реrnа Саnаlісuluѕ) ce cpeщa caмo в Hoвa Зeлaндия. Има хapaĸтepнaтa зeлeнa ycтнa, зapaди ĸoятo e нapeчeнa тaĸa и се oтличaвa видимо oт вcичĸи дpyги нoвoзeлaндcĸи миди. Зeлeнoycтитe миди ca бoгaти нa глиĸoзaминoглиĸaни (GАG), ĸoитo пpи чoвeĸa ce cpeщaт в cтaвнитe xpyщяли и cтaвнaтa тeчнocт.

Зеленоустата новозейландска мида се храни с различни видове фитопланктон. Често я наричат дори вредител за австралийските води. Риболовът и крайбрежният шелф е много важен за икономиката на Нова Зеландия. Зеленоустата мида е вид, който много се различава, както казахме морфологично,от останалите видове със своята тъмнозелена черупка, обкантена в зелено по края. Има само един адукторен мускул. Тя една от най- големите по размер миди – стига 240 мм в дължина.

Култивирането на Новозейландска зеленоуста мидa започва в началото на 70-те години на 20 век. Отглеждането и събирането и нараства с 708% от 1988 година до началото на 2000 година (това прави среден годишен ръст 18%). Събирането й става механично, поради нарастналото търсене, заради лечебния й ефект. Мидите се събират щом достигнат големина от 100 мм. Периодът им на растеж е от 12 до 24 месеца. Продуктивността на мидените ферми е около 9.85 тона за хектар, което е с 200 пъти повече в сравнение с производството на протеин от животновъдните ферми. Добивът на миди в Нова Зейландия е индустрия, отговаряща на едни от най- високите стандарти за качествен контрол в света.

Зеленоустната мида набира популярност, със своите лечебни свойства и ставните проблемни и оплаквания на хората в днешно време. Най-честите причини за появата на проблеми на костно-ставната система са различни дегенеративни изменения, възпаления или травми, които водят до увреждане на съединителната тъкан на ставите или до влошаване на качеството и състоянието на ставната течност. Нормалното функциониране на ставите е възможно само при наличието на достатъчно количество ставна течност, която овлажнява и поддържа защитния слой около ставата. Тя има защитно действие и е от съществено значение за подхранването на хрущяла. При нарушения в този процес хрущялните клетки започват да отмират, а хрущялният слой намалява.

Тъй като чрез стандартното обезболяване не се елиминира причината за болката в ставите, а се стига единствено до облекчаване на симптомите, все по- голямо внимание се обръща на възможностите за подобряване на подобни състояния чрез естествени средства и методи. Един от големите пробиви в тази насока е проучването на зеленоустата мида Perna Canaliculus. Тя е с изключителни качества що се отнася до регенерирането на ставния хрущял и възстановяването на ставната течност. Мидата съдържа големи количества аминозахариди, които представляват молекули, съставени от белтъчини и захари. Те са известни под наименованието глюкозаминогликени и играят важна роля като необходим компонент на ставната течност, а също и в строежа на ставите. Придават на ставната течност вискозитет, осигуряват на хрущяла нормално подхранване и участват в изграждането на съединителната тъкан.

Консумация (прием) на суровината

Зеленоустната мида се приготвя по стандартна рецепта за приготовление на мидите от клас Bivalvia, като цяло. За суплементарната индустрия, където зеленоустната мида играе изключителна рола, униклания метод за извличане на екстракта е нискотемпературния меотд за обработка на суровините, който гарантира запазването на абсолютно всички полезни свойства на зеленоустата мида. Така се постига изключително чист и свеж екстракт, който е 100% натурален. Повечето компании използват високотемпературен процес на обработка, при който екстракта се изсушава и естествено много от ценните му съставки се разрушават от високата температура. Този уникален процес разбира се прави продукта съвсем малко по-скъп от повечето конкурентни продукти на пазара, но същевременно го прави и много, много по-ефективен!

Калории и хранителен състав

Зеленоуста мида хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории71
Мазнини1.03
Въглехидрати0.00
Протеин11.63

Приложение

Зеленоустна мида се препоръчва за подпомагане при:

  • ревматоиден артрит и остеоартрит
  • спондилози и ишиас
  • болки в ставите
  • дегенеративни процеси в ставите
  • увреден ставен хрущял
  • травми, при тежки физически натоварвания
  • наднормено тегло
  • неправилно движение и продължително седене на работното място, което причинява ставни оплаквания
  • естествена помощ при мускулно-костно-ставни травми при спортисти.
  • предпазва лигавицата на храносмилателния тракт (не предизвиква стомашни и чревни проблеми)

Отделно проучванията доказват, че зеленоустата новозейландска мида увеличава производството на сперматозоиди и тяхната подвижност. Зеленоустата мида съдържа уникална комбинация от мастни киселини, които не се срещат в нито един морски организъм. Един от тези полизахариди – глюкозаминогликан, повлиява увредената ставна тъкан.

Медицинските изсладвания показват, че Perna canaliculus инхибитира 5-липоксигеназата, което води до формиране на левкотриени – мастно сигнализиращи молекули, които са открити в левкоцитите. Тяхната роля е да отключат свиването на гладката мускулатура включително на трахеята. Тяхната свръхпродуция е главната причина за възпалението при астмата и при алергичните ринити. Антагонистити им се използват за лечение на такива заболявания чрез инхибиране и образуване на левкотриени. Левкотриените, произведени в клетките, сигнализират за тяхното въздействие върху клетките, които са ги произвели или съседни на тях клетки и участват в имунната система.

Зеленоустните миди съдържат комплекс от протеини, полипептиди, естествено хелатирани минерали, ненаситени мастни киселини, ензими, глюкозаминогликани, витамини, нуклеинови киселини, хондроитин сулфат, глюкопротеини и полизахариди.

Полезен микросъстав

Зеленоустната мида съдържа високи дози (за 300 грама суровина) Витамин С (150 мг), Витамин Е(25 мг), Витамин В6 (4.2 мг), Фолиева киселина (500 µg) и Витамин В1 (2.8 µg).

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.