Червен лют пипер | Cayenne pepper – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Червен лют пипер | Cayenne pepper – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Употребата на червен лют пипер води до освежаване и подсилване на организма. Това е изцяло естествена подкрепа за здравето на сърцето, повишава централната и периферна циркулация. Увеличава притока на кръв, намалява стомашните спазми, стимулира отделянето на киселиннозащитна слуз (мукус).

Плодът на лютият червен пипер е кървавочервен и загряващ, освежава множество системи в организма. Използва се в продължение на векове от готвачи в цял свят, за да добави „топлина“ на традиционните ястия. Лютият червен пипер печели солидна репутация за предоставяне на хранителна помощ за храносмилането и кръвообращението.

Cayenne е известен, като червена люта чушка. Той повишава централанта и периферна циркулация, това се случва, чрез активиране на неврони тип Ц. Тези неврони спомагат за разширяването на съдовете. Циркулаторните ефекти на Cayenne са полезни за дейността на сърдечно-съдовата система и при ниско кръвно налягане. В стомаха лютивият червен пипер увеличава притока на кръв, намалява стомашните спазми и води до леко раздразнение на лигавицата на стомаха. Това дразнене всъщност е полезно, тъй като стимулира отделянето на киселиннозащитна слуз (мукус), която може да помогне при язва.

Червен лют пипер - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории289
Мазнини12.95
Въглехидрати55.74
Протеин14.76

Какво съдържа и за какво помага Cayenne?

Витамин А: съвсем малко количество лют червен пипер помага за набавянето на голяма част от необходимото на организма количество Витамин А. Витамин А е полезен за очите, но най-вече понижава риска от различни мозъчни увреждания.

Витамин Е: с всяка лъжица лют червен пипер се набавят по 1.6 мг Витамин Е. Препоръчително е ежедневно да се приема по 1000 мг от този витамин, затова е добре лютия пипер да се комбинира с други, богати на Витамин Е храни като яйца, спанак и пилешко месо. Витамин Е осигурява антиоксидантна защита, която може да помогне за предпазване от тъканна увреда, причинена от слънцето, цигарения дим или други замърсители от средата.

Манган: лютият червен пипер съдържа малко количество манган – 0.1 мг в с л – което влияе на начина, по който тялото абсорбира и метаболизира мазнините. Дневната препоръчителна доза от този минерал е между 1.8 и 2.3 мг. Може да се приема достатъчно количество , ако се съчетае лютия червен пипер с пълнозърнеста паста или бобови култури, които също са богати на манган. Недостигът на този минерал в тялото може да доведе до безплодие, пристъпи и проблеми с костите.

Ползи от приема на Cayenne:

 • прекрасна “храна” за кръвоносната система, тъй като подхранва елементите на клетъчната структура на артериите, вените и капилярите, което води до уравновесяване на кръвното налягане. Подобрява кръвната циркулация, затопля, помага при разширени вени
 • полезна е за стомаха и червата
 • регулира потока на кръвта от главата до краката, оказва моментално действие върху сърцето, дава жизненост на организма, без да ускорява пулса
 • облекчава алергии, мускулни крампи, подобрява храносмилането, дава повече жизненост и енергия и спомага за заздравяване на рани с минимални белези.
 • изхвърля токсините
 • лютият червен пипер поддържа естествения “ритъм” на организма, работата на жлезите, кръвоносната, лимфната и храносмилателната системи
 • за болки в гърлото и дразнеща кашлица, възпаление на сливиците, парене зад гръдната кост и диария
 • насърчава храносмилането и облекчава болезнената менструация
 • облекчава зъбобола и предпазва от кариеси
 • лютият червен пипер помага при ставни проблеми, възпаления, рани, проблеми с бъбреците, далака и задстомашната жлеза; тетанус, жълта треска
 • понижава холестерола и триглицеридите и повишава фибринът в кръвта. Фибринът служи за ограничаване формирането на съсиреци в потока на кръвта, които иначе могат да доведат до удар, сърдечна недостатъчност
Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.