„Йо-Йо“ ефект на неработещата диета – рисковете | Видео

„Йо-Йо“ ефект на неработещата диета – рисковете | Видео

Какво представлява „Йо-Йо“ ефектът?

Веднага ще ви споделя. Представете си, че си харесвате диета от интернет или книга и я започвате, след дълъг и окуражителен разговор с приятел. Сваляте 10 кг за 1 месец, леле … уау! И спирате „режима“ си на хранене, просто защото така сте решили. Връщате 10-те килограма, скоро. Това е. Това е йо-йо ефекта на вашата диета и решения, че и действия.

Йо-йо ефектът е безкрайна въртележка (омагьосан кръг) на загуба и възвръщане на нежелано като генезис тегло. Проблемът пред „йо-йо“ ефектите е, че се гледа над теглото като единица, а не като състав. Т.е. – за сметка на какво се възстановяват тези килограми, изобщо плашещо ли трябва да е това и т.н.

Какво се случва, ако допуснете „Йо-Йо“ ефект?

ТЕЛЕСЕН СЪСТАВ НА ТЯЛОТО ПРИ ЗАГУБА НЕ ТЕГЛО С НАД 10 КГ ЗА МЕСЕЦ

Буквално, без да губя времето ви, искам да изложа следното – какво точно ще загубите, ако килограмите наистина са 10 за само един месец (данните могат да варират според конституцията на вашето тяло):

  • вода – 2.5 кг
  • мазнини – 5 кг
  • мускули – 2.5 кг

Перфектни резултати нали? Казвате си, 

Еееее, много добре, 10 кг за 1 месец!

Е, и?! Основния проблем тук е – загуба на активна мусулна маса и вода, точно толкова, колкото и мазнини! Хмммм, така, така … 2.5 + 2.5 = 5 кг!

ТЕЛЕСЕН СЪСТАВ НА ТЯЛОТО ПРИ „ЙО-ЙО“ ЕФЕКТ НА ТЕГЛО С 10 КГ ВЪЗВЪРНАТИ ЗА СЪЩИЯТ ТОЗИ МЕСЕЦ ПРИ НЕСПАЗВАНЕ НА „ДИЕТА“

  • възвърната вода – 2.5 кг
  • покачени мазнини – 7.5 кг
  • възвърнати мускули – 0 кг

Как да избегнете „Йо-Йо“ ефект?

Лесно! Изчислявате вашите калории, поставяте ги в дефицит, за да отслабвате, но влагате достатъчно протеин и въглехидрати, за да не губите мускулна тъкан, а добрата ви хидратация, няма да позволи да се извади от тялото ви 2.5 кг/литра течност. Ок?

Видео:

Вместо изводи …

Пийте достатъчно вода, приемайте достатъчно натрий и яжте пълноценно! Тази храна, която ядете, ще започне да се усвоява във водна среда, която е необходима. Връзката между отделните звена, за истинско здравословно хранене и навици са всъщност превенция срещу оплаквания и заболявания именно с бъбреците и уринарния тракт. Затова, отделянето на това нужно внимание дори на т.нар. невидим свят, за повечето обиконовени хора, е важно!

Епизодите до тук, в "Здрави и силни - с Белчо Христов" по bTV:

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив