BCAA – нека разберем повече за аминокиселините с разклонена верига!

Клас / Хранителни добавки

Спортуващите и активните професионални спортисти обикновено ме питат:

Какви са разликите между незаменимите аминокиселини BCAA и заменимите EAA? Освен това, кое от тях е по-добре да вземете преди, по време и след тренировка?

Aминокиселиниte с разклонена верига (или познати още под абривиатурата BCAA – Branch Chain Amino Acid) са три конкретни аминокиселини:

  • левцин
  • изолевцин
  • валин

Te принадлежат към 8 основни аминокиселинни групи. Те са наречени по този начин незаменими, защото тялото не е в състояние да ги синтезира автономно, а трябва да ги приема от външни източници – храна или в съвремието на човек чрез хранителни добавки, каквито Yamamoto Nutrition предлага. BCAA са най-представените аминокиселини в скелетния мускул, съставляващи около 35% състава.

Какви са характеристиките на BCAA и защо те са успешни в областта на хранителните добавки?

Тези три незаменими аминокиселини се характеризират с това, че веднъж погълнати, те бързо се абсорбират като свободните аминокиселини. Въпреки това, за разлика от последните, те заобикалят чернодробния метаболизъм, за да бъдат директно въведени в кръвта и бързо да достигнат до мозъка и мускулите. Вътре в последните две споменати локации за организма ни, те благоприятстват синтеза на други видове аминокиселини, които са важни за глюконеогенезата. Глюконеогенезата е метаболитен път, при който се образува глюкоза от невъглехидратни въглеродни субстрати като лактат, глицерол и глюкогенни аминокиселини.

Вътре в кръвно-мозъчната бариера BCAA се конкурират с аминокиселината триптофан. Тя от своя страна е предшественика на серотонин (невротрансмитер, отговорен за усещането за умора), която възпрепятства производството на серотонин, като по този начин отслабва и забавя усещането ни за умора.

По-специално, левцинът (най-важната от трите аминокиселини) стимулира фазата на иницииране на протеиновия синтез чрез стимулиране на т. нар. MTORC1 анаболен сигнален път. По-конкретно, той действа като вид сензор активатор, който стартира цяла серия от каскадни сигнали вътре в тялото ни, на които те комуникират, за да увеличат скоростта на синтеза на протеини. Т.е. говорим за възстановителния ефект на BCAA в пълната им светлина.

По силата на особената роля, която левцинът играе в активирането на синтеза на мускулни протеини, търговските налични добавки BCAA от серията на Yamamoto Nutrition  обикновено осигуряват по-голямо количество левцин във сравнение с другите две аминокиселини. Обикновено това е два пъти повече, следователно абревиатурата 2:1:1 или дори с по-високи съотношения на левцин, 4:1:1 и 8:1:1 показва различното отношение между левцина и това на изолевцина и валина. Сега следва въпрсът вие какво съотношение да ползвате?

Коректно ще кажа, че това зависи основно от диетата и типа спорт. Ако спортувате просто за здраве, заложете на 2:1:1. Ако имате малко по-плътни и интензивни тренировки, опцията ви е 4:1:1, а 8:1:1 ползвайте винаги при диети с дефицит на калории и високи натоварвания. Но това е само за да ви ориентирам.

Още разяснения …

Ако целта ви е да се увеличи максимално синтезът на мускулни протеини и следователно анаболизъм, например, при тренировка, би било идеално да приемате всички незаменими аминокиселини EAA. Т.е. не BCAA са вашето решение, на всяка цена. И виждате защо. Високи дози левцин (по-големи от 2 грама дневно) са по-ефективни само при хора в напреднала възраст. Т.е. възстановителните процеси при по-зрелите мъже и жени изисква вече намесата на BCAA.

До тук в материала, беше разгледан продукта:

ОБРАТНО ПО КЛАСНИТЕ СТАИ НА МЕДИЯТА: