Лечебни растения и природни средства, които детоксикират черния дроб

Клас / Хранителни добавки

Черният дроб е един от основните органи за пречистване на тялото ни от токсини, така че е от съществено значение да се грижим за него! Прочетете публикацията, за да откриете най-добрите естествени лекарства, които помагат на черния дроб да се детоксикира и регенерира.

Чернодробни функции

Черният дроб е жлеза в постоянна активност, непрекъснато подложен на работа и ангажиран на различни фронтове за нашето метаболитно благосъстояние и за правилното функциониране на целия организъм. Достатъчно е да се каже, че черният дроб се намесва в следните процеси:

 • въглехидратен метаболизъм: синтезира глюкоза, съхранява гликоген, разгражда инсулин и други хормони;
 • превръща амоняка в урея;
 • синтезира холестерол и триглицериди;
 • произвежда фактори на коагулация;
 • служи като депозит за вещества като желязо, витамин В12 и мед;

Когато този орган се освободи от токсините, цялата имунна система работи по-добре и нивата на жизнена енергия, както физическа, така и психическа се повишават, както и благоприятстват по-ефективната термогенеза. Когато, от друга страна, в черния дроб са налице инфекции (главно вирусни), химикали (включително лекарства и алкохол) и автоимунни реакции, могат да възникнат възпалителни процеси и некроза (смърт) на чернодробните клетки.

Черният дроб е разположен в горната дясна част на корема и тежи около 1-1.5 кг. Размерът му варира в зависимост от телесното тегло. Дори неправилна, висококалорична диета, богата на наситени мазнини или рафинирани захари, може да доведе до появата на чернодробни проблеми като стеатоза (oмазнен черен дроб).

Ако претоварим работата на черния дроб, домино ефектът се активира като цяло върху метаболитната ефективност и може да стане опасен, тъй като мазнините, натрупани в черния дроб, могат сериозно да променят метаболизма, „задръствайки“ системите за изхвърляне и транспортиране на мазнини в периферни тъкани и увеличаване не само на мастната маса, но и благоприятстващи други проблеми от по-широк характер.

Топ 6 продукта за пречистване на черния дроб

За да помогне на черния дроб да се регенерира и благоприятства процесите на детоксикация, елиминиране на токсини и пречистване от шлаката, която натрупва, нутрицевтикът предлага различни лекарствени билки с действие, потвърдено както от традиционните лекарства, така и от днешната научна литература. Ето 6-те природни средства, които помагат на черния ви дроб да се очисти и регенерира:

 • Млечен бодил: известен като „регенеративен“ потенциал на чернодробните клетки, той винаги се е използвал като хепатопротективен тоник. Благодарение на наличието на силимарин, комплекс от биофлавоноиди, за които е доказано, че притежават антиоксидантни свойства, млечният трън е много полезен за предотвратяване на окисляването на липидите и разрушаването на клетъчните мембрани. Благодарение на активните си принципи, растението ефективно помага за лечение на токсични увреждания на черния дроб, тъй като обикновено се използва при поддържащи терапии на хронично възпаление, при цироза на черния дроб и при различни чернодробни дисфункции и нарушения за подобряване на чернодробната функция и ускоряване на регенерацията на клетките, увредени от интоксикации от различни видове.
 • Colin Bitartrate: наричан още витамин В7, той е важно хранително вещество за здравето на черния дроб. Без Colin мазнините се натрупват в черния дроб по-лесно. Освен че е част от състава на клетъчните мембрани, този фосфолипид също играе важна роля в жлъчката. Фосфатидилхолинът, от който е предшественик, се намесва в емулсията на мазнини, процес, който улеснява храносмилането на липидите в червата. Благодарение на този механизъм фосфатидилхолинът намалява отлагането на мазнини и ограничава натрупването на холестерол. Изследванията показват, че присъствието му също допринася за предотвратяване на съхранението на чернодробни мазнини.
 • Бетаин хидрохлорид: изглежда, че е ефективно липотропно средство, способно да подобри състояния като безалкохолна чернодробна стеатоза, предлагайки допълнително детоксикиращо и хепатопротективно действие.

 • Инозитол: един от основните компоненти на мембранните фосфолипиди, той е необходим за синтеза на миелиновата обвивка, която заобикаля нервите и следователно за доброто функциониране на нервите, мускулите и мозъка. Освен това действа като важен липотропно средство, подпомага елиминирането на излишните мазнини от черния дроб и насърчава потока на жлъчката.

 • Куркумата: куркуминът, освен полезното си въздействие върху здравето, като антиоксидантно и противовъзпалително действие, също има интересен защитен ефект срещу потенциално увреждане на черния дроб и изглежда благоприятства регенерацията на увредените чернодробни клетки. Tumeric също така насърчава подобряване на здравето и дейността на жлъчния мехур. Имайте предвид обаче, че куркумата има нисък абсорбционен капацитет и е за предпочитане да избирате версии, които гарантират по-добра бионаличност.

 • Desmodium: това е многогодишно катерещо растение, родно в много тропически райони на Южна Америка, Африка и Азия, където расте на поляни и гори с височина до 50 см с червени цветя и зелени плодове, които приличат на зелен фасул. Това е растение, много богато на лекарствени активни съставки. Desmodium съдържа интересно ниво на алкалоиди, сапонини, мастни киселини (линолова, олеинова, палмитинова), аминокиселини и минерали (главно фосфор, магнезий, сяра, калий). Наскоро Desmodium е одобрен във Франция и много други западни страни като естествена и ефективна алтернатива за борба с много заболявания, особено в областта на чернодробните проблеми. Растението се оказа съюзник на черния дроб поради пречистващото му действие, което улеснява дренажа и регенерацията на чернодробните клетки, с интересни научни изследвания по темата.

ОБРАТНО ПО КЛАСНИТЕ СТАИ НА МЕДИЯТА: