Какво е Таурин? Ефекти от неговата употреба и ползи.

Клас / Хранителни добавки

Тауринът е аминокиселина, която често се използва като хранителна добавка, заради стимулиращите организма свойства. Но дали аминокиселината L-Taurine има благоприятни ползи за организма?

Най-широко известният факт е, че тауринът е съставка на многобройни енергийни напитки, комбинирани с високи концентрации на кофеин. Но не бързайте с изводите! Тауринът не е стимулант, напротив, може да се определи като аминокиселина със стабилизиращ ефект върху нервната система. 

Подобрението, предизвикано от таурин върху мозъка, е свързано с обновената психическа свежест, влияеща върху концентрацията, вниманието, способността да се противопостави организма на стреса и много други функции се приписват на тази аминокиселина. Добавя се към енергийните напитки с цел засилване на ефекта на кофеина. Действието му в „енергийни напитки“ все още не е добре документирано в клиничните проучвания.

За разлика от други аминокиселини, тауринът не е включен в протеиновата структура, а съществува във вътреклетъчното пространство на някои тъкани, като аминокиселина в свободна форма и изпълнява няколко функции. 

Тауринът не е класифициран като основна аминокиселина, но пък е втората най-разпространена аминокиселина в скелетните мускули и се намира във високи концентрации в други тъкани, където са необходими високи енергийни нива. Както съм споменавал в постове в моите социални канали и преди, тауринът има различни роли, притежава противовъзпалителни свойства и е благоприятен за нервната система, дори помага за понижаване на кръвното налягане.

Тауринът играе важна роля в невротрансмисията, изобщо и за стабилизира клетъчната мембрана и неврологичното развитие. В обхвата му от роли се открива също, че подпомага храносмилането. Тауринът увеличава усвояването на мазнините чрез образуването на жлъчни киселини. Потребителите на тази хранителна добавка могат лесно да забележат, особено в началото, значително подобрение в храносмилането и дори понижаване нивата на общия холестерол. 

Доказанo e от известна научна литература, че тауринът действа благоприятно върху сърдечно-съдовата система, както и по отношение на хипертонията, тъй като той регулира производството на ангиотензин, вещество, което бива инхибирано и след това таурина понижава кръвното налягане. По отношение на холестерола и триглицеридите, противодейства на тяхното образуване и по този начин намалява риска от инсулт, причинен от натрупване на липиди в артериите. Не само това, но чрез регулиране на калциевата хомеостаза, той също така подобрява контрактилната способност на сърцето, като впоследствие осигурява по-добро кръвоснабдяване на мускулите. Най-добрият контрактилен капацитет, комбиниран с по-ефективно оксигенация на тъканта, ще доведе до подобряване на намаляването на усещането за умора, което ще доведе до подобряване на ефективността, когато се приема в състави преди тренировка или време за възстановяване, ако се приема след тренировка.

Бих препоръчал да го комбинирате с други аминокиселини като глутамин и креатин, тъй като таурина също се счита за ефективен хидрататор на клетките, улесняващ по-доброто възстановяване и повече хидратирани клетки (всички знаем какво означава това в биологичен план). Препоръчаните глутамин и креатин вижте най-долу в метариала.

Въздействие на таурин върху Централна нервна система

Тази роля според мен е определяща като уникална характеристика на тази аминокиселина. В действителност, в условия на силен физически и психологически стрес считам, че това е стабилизиращ инструмент, противодействащ на състоянията на възбудимост, водещ до състояние, което е по-фокусирано върху почивка и следователно върху възстановяването.

Това е така, защото тауринът действа като инхибиращ невротрансмитер на нивото на централната нервна система, като се оказва ефективен и при епилепсия и депресия. Тауринът обикновено се използва от атлети за издръжливост и културисти като буфер за спазми, спомагайки за възстановяването от мускулни болки и състояния на умора.

Но аз лично смятам, че по-доброто му експлоатационно действие сред многото възможни е ефектите му при тревожност и особено интензивен стрес, при които обектът преминава от състояние на „адреналин“ в „баланс“, насочен към възстановяване на състоянието възможно най-бързо. Защото, ако сме под хроничен стрес, кортизолът ще се увеличи и ще доведе до себе си всичките му негативни последици. Успокояващото му действие идва от факта, че насърчава производството на невротрансмитер GABA. Повишавайки нивата си, тауринът ще помогне за по-доброто управление на ситуациите на тревожност и физически и психологически стрес като истински адаптоген. Ниските нива на таурин карат нервната система да „прекалява с реакцията“ на стрес, също така, ако хронично се възбуди, системата ще има високи нива на кортизол и съответно тенденция към натрупване на мазнини. В допълнение, в комбинация с магнезий, друго „успокояване“ на централната нервна система, това би повлияло на подобряването на качеството на съня.

Още за таурин …

Известно е, че нашите съхранени в коремната зона мазнини причиняват възпаление и са истински сърдечно-съдов рисков фактор. Тауринът има способността значително да помогне за понижаване на нивата на липидите в кръвта и да подобри управлението на употребата на глюкоза.

Тауринът е добре известен с промотиращото си действие на инсулинова чувствителност, което прави мускулните клетки по-податливи на действието на мощния хормон и по този начин улеснява усвояването на глюкозата и някои аминокиселини. Ефекти на хормонално ниво. Интересно проучване върху плъхове (тауринът повишава сексуалната реакция и способността за чифтосване при възрастни мъжки плъхове: Yang J1, Lin S, Feng Y, W G, Hu J.) показаха значително положително влияние върху честотата на ерекцията благодарение на увеличеното производство на азотен оксид, както и броя на двойките и общо подобряване на здравето на сперматозоидите. 

Таурин и зрението

Тауринът е най-разпространената аминокиселина в ретината и предпазва окото от различни токсини. Загубата на диоптри има няколко причини, но първият мотив може да се отдаде на оксидативен стрес, за който тауринът ще действа като чистач и във всеки случай насърчава защитата на ретината. Имаме ли нужда от това тогава? Много, много малко таурин се синтезира в човешкото тяло. Важно е да го въведете като добавка или чрез диета, богата на животински протеин. Често се случва нивата на таурин да бъдат понижени при определени условия, например при състояния на интензивна физическа активност. Ето защо, подобно на глутамин, бихме могли да го считаме за „частично“ незаменима аминокиселина. Тауринът има тенденция да намалява с възрастта в мозъка, което прави добавката полезна за подобряване на церебралните функции и паметта, насърчавайки състояния на релаксация / възстановяване и по-добро използване на въглехидратите. Препоръчителният прием е около 1-3 грама на доза, препоръчително след тренировка за насърчаване на „успокояващи“ ефекти по време на фазата на възстановяване или за предприемане преди тренировка, ако ефективността е целта, за да спечелите от ефекта на стимулиране на азота оксид с повишена тъканна перфузия. При продължителни периоди на умора се препоръчва и доза преди сън, като се възползвате от таурина в синергия с основните ползи от спокоен сън. Определено друго валидно вещество за подобряване на здравето, включително здравето на сърцето, както и да действа върху хидратиращите клетки.

До тук в материала, беше разгледан продукта Таурин, както и:

ОБРАТНО ПО КЛАСНИТЕ СТАИ НА МЕДИЯТА: