Уелнес и лечение: артроза на коляното (остеоартрит)

Уелнес и лечение: артроза на коляното (остеоартрит)

Остеоартритът на коляното е най-честата форма на остеоартрит. Той е резултат от дегенерацията на хрущяла в коляното, която може да се случи, наред с други неща, поради стареене, носене на наднормено тегло и нараняване. Т.е. имаме и биотични причини, което означава, „зелена“ светлина за правилно лечение.

Болестният процес започва преди да се забележат симптоми, болка, скованост и ограничение на движението. Поради това и факта, че артрозата на коляното е прогресиращо заболяване, диагностиката и правилното лечение възможно най-рано са от ключово значение.

Само в САЩ, повече от 14 милиона американци имат остеоартрит на коляното. Това е най-честата причина за мускулно-скелетна инвалидност. Около 13% от жените и 10% от мъжете на 60 и повече години имат симптоматичен остеоартрит на коляното. 

Докато честотата на остеоартрит на коляното се увеличава с възрастта, всеки може да развие болестта.

Симптоми артрозата на коляното

Обикновено се характеризира с коварната поява на нейните общи симптоми:

 • болка в коляното (обикновено се влошава след някаква активност)
 • скованост на ставите
 • подуване на ставите (може да се появи и леко възпаление и затопляне)
 • ограничен обхват на движение
 • изскачане или заключване на коляното 

Остеоартритът на коляното се развива постепенно в продължение на години и остава незабелязан, докато стане симптоматичен. Обикновено хората с остеоартрит на коляното първоначално се оплакват от болка, която се появява при ходене, плюс ограничения при ходене, преминаване от седнало положение до стойка и изкачване на стълби. Остеоартрит се установява от специалист, във тази връзка всички мои клиенти, които имат подобни оплаквания, ползват услугите на моят партньор, по основната услуга на компанията ми „Клубно членство“:

Доц. Калин Михов
Доц. Калин Михов е специалист ортопед във Варна с 20 години опит и изявени интереси в областта на гръбначната хирургия, ендопротезирането на стави, артроскопия на колянна, тазобедрена и глезенна става. Има над 30 публикации в областта на диагностиката и лечението на ортопедо-травматологичните заболявания.

С напредването на артрозата на коляното симптомите обикновено стават по-тежки. Болката може да стане постоянна, вместо да се проявява само когато носи тежест или следва активност.

Крепитът (шум, скърцане, пукане или хрупкане, което се излъчва от ставите ви, се нарича крепитация) може да бъде по-забележим при напреднал остеоартрит. Може да се появи и видима деформация на ставите.

Причини

Остеоартритът на коляното се причинява от разграждането на хрущяла, защитната тъкан, която позволява на ставните кости да се плъзгат една върху друга (вижте таблото отново по-горе). В крайна сметка загубата на хрущял може да бъде толкова тежка, че по същество не е останало нищо, което да покрива краищата на костите в колянната става (известно като аномалия кост върху кост). Разхлабените тела в ставното пространство също могат да допринесат за болка и скованост.

Загубата на хрущял при остеоартрит на коляното може да бъде причинена от:

 • възрастта (износване причинява разграждане на хрущяла)
 • предишното нараняване на коляното, което може да включва фрактура, разкъсване на сухожилията: те могат да повлияят на подравняването на коляното и крака, като допълнително насърчават износването.
 • повтарящо се натоварване на коляното
 • генетично предразположение към хрущялни аномалии и остеоартрит на коляното
 • затлъстяване и наднормено тегло, които добавят стрес и тежест към засегнатата става: тогава мастната тъкан увеличава провъзпалителните цитокини. А лептинът също може да играе роля
 • проблеми със субхондралната кост (костния слой под хрущяла в коляното)

Лечение

Остеоартритът на коляното не може да бъде излекуван, но има лечения, които да помогнат за справяне със симптомите. Лекарствата без рецепта, като ацетаминофен или ибупрофен, могат да помогнат за облекчаване на болката.

Локалните кремове (без рецепта) са опция за облекчаване на болката. Някои пациенти получават по-добро облекчаване на болката при прием на лекарства с рецепта. Това може да е едно от нестероидните противовъзпалителни лекарства (НСПВС) или Celebrex, единственият оставащ селективен инхибитор на COX-2, който все още се предлага на пазара в САЩ. 

Voltaren (Диклофенак) гел с рецепта е локално НСПВС, което дава алтернатива на не-орално лечение. Други възможности за лечение на остеоартрит на коляното включват локални вътреставни инжекции на стероиди (които бързо облекчават болката и възпалението) или високомолекулни добавки (които осигуряват смазване и омекотяване на ставата). Операцията за заместване на коляното се използва като крайна мярка, след като консервативното лечение не е успяло да даде адекватен отговор.

Ролята на добавките, гимнастиката и диетата

Тъй като коректно бяха изложени до тук част от причините за остеоартрит, наднорменото тегло е една от тях. Лечението в посока хранене, суплементиране и гимнастика са моя ресор, който влиза сила само след одобрението на ортопед специалист. По-горе видяхте с кого партнирам. Тези усилия не се прилагат „на сляпо“, а чрез кореспонденция между уелнес консултант и ортопед специалист.

Ролята на гимнастиката ще има за цел да задвижи кръвта навсякъде, във всички зони. Кръвта, знаете, разпространява храна, хормони и сигнални молекули (+ кислорода). И ако смазващите (хранителните добавки от сферата колаген и т.н.) агенти са също в системата (кръвта), тогава можем да говорим и за уелнес лечение. Вижте за целта и „Клубно членство“ в сайта, ако имате подобно оплакване и подобна причина за него.

Обратно към раздел „Проблемни състояния“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив