Клинични причини да ядете редовно какао-лешников крем | Фукционално хранене

Клас / Хранителни добавки

Протеиновият какао-лешников крем е хит! Определено след дегустациите, които правя ежеседмично в магазина, се нагледах на много усмивки по лицата на клиентите ми. И за това си има причини:

  • аромат
  • качество
  • послевкус

Включването на какао в комбинация с лешници, науката вече доказа и ползите на продукта върху здравето на човек. Преди всичко, трябва да споделя нещо много важно:

Какао-лешниковият крем е продукт №1 за всяко дете и родител! Функционална храна, която трябва да присъства във вашата кухня! Използвайте продукта дори за този вид диетична закуска, споделена във видеото: 

Най-добрата новина, освет тази, е че какао-лешниковият крем има положителни ефекти върху сърдечно-съдовите заболявания и техните биомаркери. Една отправна точка за оценка на сърдечно-съдовия риск (риск за сърцето и съдовата система) е съотношението между така наречените аполипопротеини В и А (Апо В и А).

Аполипопротеините се произвеждат от тялото за транспортиране на холестерол и хранителни мазнини в кръвния поток. Апо В е особено свързан с високите стойности на LDL холестерола и насърчава атеросклерозата, докато Аро А е свързан с HDL холестерола и се бори с атеросклерозата. Твърде ниските концентрации на Apo A са също толкова неблагоприятни, колкото и твърде високите концентрации на Apo B. Съотношението между Апо Б и Апо А очевидно е по-смислена стойност.

Калории и съдържание на какао-лешниковия крем:

Изследване на Solà  (2012) изследва ефектите на продукта от какао-лешников  крем върху някои от тези биомаркери. Общо 113 лица на възраст между 43 и 65 години участват в това контролирано проучване. Участниците, страдащи от високо кръвно налягане и високи стойности на холестерол, получават един от продуктите какао-лешников крем (13 г/порция; 6 порции/ден; 465 ккал/ден) като част от диета, контролирана с калории.

Група А се използва като контролна група и получава само какаов крем. Група В получава какаов-лешников крем. Група C получава крем, приготвен от какао, лешници и фитостероли. Последните са компоненти на растителни масла и мазнини с редуциращ холестерола ефект. Група D получава същия крем като група C, но с допълнителни разтворими фибри.

След 4-седмичен период на изпитване са постигнати следните резултати: в сравнение с група A се наблюдава значително намаляване на LDL холестерола, Apo B и коефициента на Apo B/Apo A. При група D, която е получила допълнителни фибри, нивата на LDL холестерола спадат малко по-малко, отколкото при група C, но ефектът от намаляването на Apo B и съотношението между Apo B и Apo A е бил по-силен, отколкото за група C. Намаляването на кръвното налягане е било подобно за всички групи.

ОБОБЩЕНИЕ

В обобщение може да се каже, че какаовите кремове с лешници, особено когато се консумират с разтворими фибри (във конкретния продукт се съдържа всичко, именно защото това е крем, а не масло – запазват се натуралните фибри), имат противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти. Така може да се заключи, че умерената консумация на какао-лешников крем с разтворими фибри и стероли може да се използва като компонент на хранителната терапия.

Още както извод, добавям и ползите за здравето на децата, които ще консумират за в бъдеще продукта – той не съдържа „празни“ калории!!! Органик е … вкусен е … само добри новини за вас, бъдещите потребители. Опитайте го, влюбете се в него и го ползвайте редовно.

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

  • Solà R et al. (2012): Cocoa, Hazelnuts, Sterols and Soluble Fiber Cream Reduces Lipids and Inflammation Biomarkers in Hypertensive Patients: A Randomized Controlled Trial. PLoS One 7(2):e31103.

Продукт на фокус: