Витамин Ц – важната аскорбинова киселина

Клас / Хранителни добавки

Сред всички витамин, Витамин Ц е най-известният и един от най-важните, като се има предвид, че действието му варира в различни области и основни физиологични функции. Говорим за Витамин С или аскорбинова киселина, изключително вещество, с което си струва да се знае по-отблизо.

За какво се използва витамин С?

Витамин Ц се използва в момента масово с цел висок имунен отговор. Витамин С е основен витамин за здравето, по-специално той участва в защитните сили на нашето тяло, има мощен антиоксидантен ефект, благоприятства процесите на лекуване и образуване на други ценни за нашето тяло вещества като колаген или глутатион. Нашето тяло не е в състояние да го синтезира, поради тази причина трябва да го приемаме с храна или с конкретна добавка.

Витамин C – имуностимулант

Витамин С става все по-известен и широко използван главно за своето действие върху защитните сили на имунната система, особено за подкрепата, която оказва на защитните сили при грипни синдроми, по-специално респираторни заболявания, при които витамин С допринася в ролята на анти-възпалителен и антивирусен адювант. Ролята на витамин С в полза на имунната система все още е от голямо значение, тъй като присъства в левкоцитите. Трябва да се отбележи, че концентрацията му намалява бързо по време на инфекции или в стресови фази. Ето защо добавката с витамин С остава широко препоръчвана, за да спомогне за подобряването на способността да се съпротивлява на инфекции, тъй като е укрепващ елемент за дейностите на „първата защита“ на нашата имунна система, за разпространението на лимфоцити, хемотаксис и свръхчувствителност със забавен тип, които се появяват в нашето тяло.

Витамин Ц – нтиоксидант

Извън грипния сезон витамин С винаги е бил най-известният представител на категорията антиоксиданти, защото в синергия с витамин Е предпазва от разпространението на свободни радикали, които ни бомбардират по различни фронтове, предотвратявайки стареенето на клетките.

Витамин C – производство на колаген

Неговата призната роля в допринасянето за производството на колаген, структурният протеин, който съставлява структурата на мускулите, кожата, кръвоносните съдове, костите, хрущялите, зъбите, също е много важна, където изглежда, че е структура от основно значение за поддържането на физиологичните функции. Следователно витамин С е от голямо значение за поддържане на съединителната тъкан здрава дори при деликатните оздравителни процеси, където може да стимулира зарастването на рани, да помогне за избягване на капилярни кръвоизливи и да участва в възстановяването на костите в случай на счупване.

Витамин С – червени кръвни клетки

За всички анемични хора си спомням, че желязото се усвоява много по-ефективно с наличието на витамин С, който допринася за синтеза на хемоглобин и производството на червени кръвни клетки. Тогава витамин С е основен и за по-добро усвояване на витамин Е (друг антиоксидант), който се „адаптира“ в намалена форма и става по-достъпен за организма.

Витамин С – детоксикиращо действие

Витамин С е стимулатор на имунната система, при определени обстоятелства той работи синергично с глутатиона, най-мощният антиоксидант за нашето тяло, не се изненадващо наречен „главен антиоксидант“, като дейността му там е и мощната детоксикатор от многото токсични отпадъци от ксенобиотични токсини, тежки метали и свободни радикали, произведени от оксидативния стрес, на който организмът е постоянно подложен.

Последните проучвания показват, че серумните концентрации на глутатион са силно повлияни от присъствието / отсъствието, свързани с различни патологии или чувствителността към определени дегенеративни заболявания. Във връзка с детоксикиращото действие на глутатиона, витамин С също изглежда участва в защитата срещу токсичното действие на тежки метали, нитрозамини, никотин (пушачите имат дефицит „хроничен“ на този витамин) и други замърсяващи вещества (като нитрати, присъстващи в консерванти за храна).

Витамин С – контрол на холестерола

На нивото на сърдечно-кръвоносната система се разбра, че витамин С е свързан с поддържането на нивата на физиологичен холестерол, допринасяйки с кардио-превантивната активност за поддържане на артериите „чисти“, като по този начин участва в превенцията на риск от сърдечни заболявания.

Витамин С – функционалност на нервната система

Сред многото му поддържащи дейности можем да кажем, че витамин С помага за ефективността на нервната система при противодействие на появата на дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер; но и в подкрепа на психологическата функция, тъй като е необходимо за синтеза на някои невротрансмитери и хормони, включително норепинефрин и серотонин, които се намесват в поддържането на добро настроение.

Витамин С – асимилация

Витамин С се абсорбира в тънките черва, транспортира се в кръвната плазма под формата на аскорбинова киселина от албумин, натрупва се в черния дроб и надбъбреците и в крайна сметка се секретира през бъбреците. Способността му да се асимилира намалява все повече и повече с възрастта (затова се разглежда като „постоянно“ присъствие във всички интегрирани/функционални „антистареещи“ протоколи).

Недостиг на Витамин С

Симптоматологията поради нейния дефицит варира от генерични симптоми като:

 • умора
 • отслабване
 • загуба на апетит
 • мускулна болка
 • повишена чувствителност към инфекции

Последните са както и „прости“ настинки, които са непрекъснати или които не се отстраняват лесно, което води до по-видими симптоми като кървящи венци, крехки капиляри, кървене по кожата, хематоми, които се борят да изчезнат, рани, които не заздравяват. При определени състояния на дефицит на витамин С, причинен от стресови периоди, за предотвратяване или противодействие на „сезонни“ заболявания, може да бъде полезно да подкрепите присъствието си с конкретна хранителна добавка, както и да увеличите консумацията му чрез хранене, което обаче трябва справят се с все по-намаленото му присъствие поради съвременните интензивни култури и обедняването на почвата.

Храни богати на Витамин С

Витамин С има особено нетрайна структура, която е много чувствителна към топлина и която се променя при готвене, но също така и просто чрез излагане на въздух и светлина. Замръзването, от друга страна, има тенденция да запази структурата си и да остане присъстващо до 80%. За методите на готвене на зеленчуци е по-добре да предпочитате пара или просто бързо задушаване в тиган. Затова консумацията на пресни плодове и зеленчуци, но и под формата на сокове, извлечени в момента, също е добър начин за приемане на витамин С.

Кофеинът и никотинът ограничават усвояването на Витамин С. Във всеки случай не забравяйте, че източниците на витамин С са преди всичко:

Витамин С: дозировки

Препоръчителният прием на витамин С може да варира в зависимост от възрастта и пола. Ето препоръчителните базови стойности за витамин С според Националните здравни институти:

 • 0–6 месеца: 40 милиграма на ден
 • 7-12 месеца: 50 милиграма на ден
 • 1–3 години: 15 милиграма на ден
 • 4–8 години: 25 милиграма на ден
 • 9–13 години: 45 милиграма на ден
 • 14-18 години: 75 милиграма на ден за мъже, 65 милиграма на ден за жени
 • 19+ години: 90 милиграма на ден за мъже, 75 милиграма на ден за жени

Особено внимание трябва да се обърне на пушачите, които изглежда са установили повишено изискване (като допълнителни 35 милиграма), както и на бременни и кърмещи жени, ще е необходимо допълнително увеличение на дохода до 85 милиграма и 120 милиграма, съответно, когато добавянето му се препоръчва.

Различни протоколи, насочени към здравето, както и някои изследвания, потвърдени от научната литература, предвиждат дози на витамин С много по-високи от общия принос на „RDA“ (от 200 mg до 1500-2000 mg дневно), когато няма конкретна сериозна страна появяват се ефекти, с изключение на малко по-висок риск от камъни в бъбреците (само при мъже) или дизентерия, ако пероралният прием стане особено висок, но по принцип се посочва, че повечето възрастни могат спокойно да приемат до 2000 милиграма на ден на витамин С.

Ракът и Витамин С

Вече е доказана и клиничната полза от свръх-дози Витамин С. Освен по-високите дози, за силна и мощна имунна защита, огромни дози от над 4 килограма дневно, при строг медицински контрол и венозно преливане, установиха унищожение на ракови клетки!

Използвана литература

СЪРФИРАЙ В ОСНОВНИТЕ КАТЕГОРИИ НА САЙТА: