Емоционално преяждане по време на COVID-19 карантина

Клас / Хранене и диети

Навън има пандемия заради коронавирус COVID-19 и вие сте затворени в дома си с по-голям запас от храна от обикновено. Оказваш се в ситуация, в която се бориш сам с емоционалното или стресово хранене. Какво трябва да направиш? 

Трудните времена предстоят

Светът не е изпитвал подобна пандемия от 1918 г. насам. Никой жив не е готов да се справи с това и никой не знае какво да очаква. Това е време на непосилен стрес. Хората се разболяват, оздравяват, но и умират. Може да сте загубили работата си, трябва да работите по-дълги часове на първа линия, да сте изпратени в къщи, за да се пазите, да сте разделени от близки или да сте под карантина у дома с хора, с които дори имате напрегнати отношения … ще гадая, ако продължа още по-натам … съгласни сте. 

Независимо какъв е бил животът ви преди, той е променен по основни начини.

Може да ви е скучно, стресирано или самотно. Пазаруването на храна става по-трудно и привилегированите сред нас вероятно са се запасили повече от обикновено, за да намалят пътуванията до супермаркета. Може да не сте свикнали, но лично аз имам неограничен достъп до кухнята си денонощно. Което вече ме притеснява! Нещо повече, променената структура на деня ви наруши трайно рутината ми. Ако откриете, че често сте в кухнята, мислите за следващото си хранене, ядете повече, отколкото смятате, че имате нужда, или ядете заради стреса – гарантирам ви, че не сте сами. Аз също попадам сред вас … 

Какво е емоционално хранене?

„Емоционалното хранене“ не е клиничен термин, а термин, който използвам, за да опиша феномена на хранене в отговор на емоционално състояние, а не на глад. Хората естествено се хранят по най-различни причини – емоционални състояния сред тях – и това е напълно нормално. Емоционалното хранене обаче се превърна в заразна фраза. Ние живеем по този начин, който ни кара да ядем в отговор на нещо друго, освен глада. Диетичната ни култура, която и без друго я няма, би ни накарала да вярваме, че всяко хранене в отговор на емоцията е огромен проблем. Но това се оказа мит!

Няма нищо лошо, ако откриете, че храната е едно от нещата, към които се обръщате през това стресиращо време, в което живеем. Нормално е да се оправдавате или успокоявате с храна и това е един инструмент, който можете да използвате, за да се справите с емоциите. Проблем със който самият аз се сблъсках! Не вярвах, но … по-скоро ще ти помогна, ако разбереш, че и аз съм човек като теб, от колкото да се преструвам и правя на недостожим. 

Изследванията показват, че емоционалното хранене е по-често сред тези, които не ядат достатъчно или са били на режими на хранене. Това е вярно! Тези, които не ядат достатъчно за енергийните си нужди (аз аз винаги съм гледал да съм в дефицит), могат да намерят храната за сравнително по-полезна и това допринася за повишено емоционално хранене, както и за похапване – буквално!

Може би изпитвате разстройство на храненето?

Ако вие или някой, който познавате, изпитвате някой от следните симптоми, това може да е хранително разстройство:

  • откривате, че натрапчивите мисли за храна ви пречат да правите други неща
  • ядете необичайно голямо количество храна за кратък период от време и се чувствате извън контрол, когато го правите
  • прескачате хранене
  • елиминирате хранителни групи (без медицинска причина)
  • хвърляш се в крайности
  • упражнявате в къщи и от дома прекомерно

В това стресиращо време хората, които преди това са се възстановили от хранително разстройство или нарушено хранене, могат да се окажат, че се изплъзват в миналото. Това не е изненадващо и не е нищо, от което да се срамуваме. Напредъкът не е линеен при най-добрите обстоятелства. Рецидивите са по-чести по време на стрес, а пандемията е предизвикателство в безпрецедентен мащаб. Отделете малко време за обмисляне на стратегиите, които са ви помогнали по време на вашето възстановяване.

Как да завладеем емоционалното хранене точно сега?

Ето някои инструменти, от които можете да се възползвате, когато предприемате стъпки за облекчаване на ефектите от емоционалното хранене.

Практика приемане

Първо, практикувайте приемането. Ако храната е това, което ви прекарва през това време, това не е най-лошото нещо – всъщност може да е добро самообслужване. Знам, че може да звучи контраинтуитивно, но да си позволиш разрешение и да се самоуспокояваш с храна е важно. Защото, ако се чувствате виновни за начина, по който ядеш и се опитваш за диетата си или се ограничаваш, за да компенсираш преяждането или хапването, ще продължиш да зареждаш този цикъл, ограничаващ хапването. Позволете си пълно разрешение да ядете храните, които обичате. Може да се страхувате да не наддадете по време на вашето карантинно време. Не е нужно да се срамувате, че не искате да качите килограми. Наддаването на тегло е нещо страшно. Но когато оцелеете от пандемията, ще се справите бързо и добре. Особено ако всичко след това е планирано и правилно. Визирам правилна диета, дозирани тренировки и спорт и т.н.

Вашето тяло и телесното ви тегло ще се променят завинаги през целия ви живот. Телата ни са във всякакви форми и размери: може би теглото ви преди пандемията е било потиснато или може би сте били стресирани и е необходимо да наддадете на тегло, за да оцелеете. Може би ще се върне надолу, когато се върнете към „нормалния живот“ или може би няма да стане? Имате стойност, независимо от теглото ви. Как самочувствието ви помага да се справите с живота и живота на живота. Уверете се, че ядете достатъчно Не е необходимо да намалявате количеството, което изяждате, само защото вече сте под карантина у дома.

Много хора публикуват в социалните мрежи опити да се предотврати наддаването на тегло по време на социално дистанциране. Въпреки това, такова ограничение на диетата често води до емоционално хранене, хапване и обратното на намерението – наддаване на тегло. Аз намерих обаче начина и спасението си засега. От няколко седмици съм стриктен по темата хранене за силен имунитет. Написах и споделих огромен материал, Всъщност аз го написах, още в деня на обявяване на Извънредното положение, седмица по-късно го започнах. Защото се хранех лошо! Не знаех какво ще се случи вдруги ден. Вижте плана ми на хранене, изчислен за моите параметри тук.

А ако вие много по-истерично се спазвали диета преди коронавирусната инвазия, не можете да контролирате теглото на тялото си дългосрочно. Хранейки се достатъчно редовно през целия ден, ще намалите епизодите на стрес или непланирано хранене. Също така вероятно ще помогнете за стабилизиране на кръвната захар и регулиране на настроението ви. Спазвайте насоките ми в линка по-горе, хора!

Създаването на график, докато се самоизолирате, може да бъде предизвикателство, но използването на храна като ръководство за график може да бъде полезно, особено ако работите върху възстановяване на хранителните разстройства.

Разширете своите стратегии за справяне

Ако храненето е било единствената ви стратегия за справяне, е добре да добавите нови инструменти към вашата кутия с инструменти. Помислете за други дейности, които могат да успокоят, разсеят или разредят някаква нервна енергия. Те ще бъдат уникални за всеки индивид. Някои идеи за справяне с дейности, които можете да обмислите, включват рисуване, обаждане или изпращане на съобщения към приятел, водете  си медитация или вземете си вана?

Здравословни умения за справяне с неудобни емоции

Поддържайте връзка! Например с всички мои клиенти поддържа връзка. През това време на социално дистанциране е по-важно от всякога да поддържаме връзките си. Уверете се, че поддържате контакт с приятели, семейство, колеги и колеги. За щастие, с телефони и интернет има много опции за това. Преди пандемията се притеснихме, че хората използват екрани за изолиране; сега признаваме, че предлагат невероятни възможности за свързване.

Имайте самочувствие

Когато попаднах в клопката на емоционалното хранене, не бях на себе си. Не знаете дори какви количества консумирах, какви хранителни „оргии“ си организирвах. Определено имам въображение, се оказа … Изяждах по над 8 000 ккал на ден! Но след това си казах:

„Белчо – какво правиш? Ако искаш да си лидер по клетъчно хранене, не давай пример, търси решения и помагай с примера на хората в нужда!“

Яденето на повече, отколкото сте възнамерявали, може да доведе до смущаване. Преодоляването на „Себе си“ за това, само увеличава вашето страдание. Ако изпитвате дискомфорт и вина след отхапване, моля, предложете си самочувствие и хапнете следващото хранене, независимо какво сте яли по-рано. Добре е, ако в момента се обръщате към храна повече от обикновено, за да се справите. Добре е, ако наддавате на тегло. Все още си достойни и ценени. Ако откриете, че се обръщате към храна, опитайте се да предизвикате чувството за вина. Практикувайте да бъдете мили към себе си. Говорете със себе си, както бихте говорили с близък приятел или малко дете, което се опитвате да успокоите.зка вс

Съпротивлявайте се на желанието за обезщетение Може да почувствате нужда да ограничите или да се включите в други компенсаторни поведения, за да се опитате да смекчите въздействието на вашето хранене. Не! Тези поведения само поддържат цикъл на нарушено или разяждащо хранене. Освен това не е нужно да увеличавате упражненията си, за да компенсирате енергоразход, защото сте по-заседнали от до сега. Дори ако другите около вас говорят за диетите си или увеличават упражненията си, няма нужда. Оставете тялото си да се регулира. И знайте, че този период ще отшуми.

Практикувайте самообслужване. Влизането във форма ще бъде лесно и факт след това. И тъй като по-горе, заговорих, за решения, ето ви нагледен пример:

Ден 1

Продукт на емоционално хранене. Как е?

Ден 42

Продукт на правилно хранене, редовен спорт и суплементиране. Как е? Затова до тук говорих за – оставете здравето приоритет. Ако изпадате в омагйосани кръгове, влезте в ритим не чред диета за бързи резултатите, хранене се за силен имунитет. А със тази снимка знайте, че аз след това ще ви помогна, когато зная как, дори и времето за влизане във форма ще е кратко! От сега ви го обещавам!

"Клубно членство"