Кои храни ДА не ядете, когато сте бременни?

Клас / Хранене и диети

Има някои продукти, свързани с храната и приема на течности, които са добре познати като неподходящи за по време на бременност. Например, алкохолните напитки трябва да се избягват напълно от бременни жени поради риска от вродени дефекти – например фетален алкохолен синдром. От храните, трябва да избягвате на всяка ценa споделените тук (колбаси, пушена сьомга и пушени морски продукти и др.), защото се свързват със спонтанен аборт и мъртворождение.

Листериоза и спонтанен аборт

Листериозата е инфекция, причинена от бактерията Listeria monocytogenes. Тя не може да причини очевидни симптоми за бременната жена, но може да доведе до сериозна инфекция в плода, водеща до спонтанен аборт на майката или до мъртво раждане. Заболяването може също да причини преждевременно раждане и да предизвика животозастрашаващи инфекции при новородените деца.

Причини

Листериозата може да се появи, когато хората са заразени с бактерията Listeria monocytogenes. Обикновено пастьоризацията убива тези бактерии. Има храни, които се приготвят с непастьоризирани млечни продукти, както и някои други, могат да доведат до излагане на това заболяване. Най-често срещаните източници на листерии са:

  • преработени меса като хот-дог, колбаси, нарязани нарязани меса и деликатеси
  • пушени морски дарове и пушена сьомга
  • непастеризирани млечни продукти, включително няколко вида меки сирена
  • лошо измити зеленчуци – тъй като листерията присъства широко в почвата, всички зеленчуци трябва да бъдат внимателно измити, за да се избегнат бактериите. 

Някои хора могат да имат леки симптоми, затова и те лесно се пренебрегват. По принцип листериозата е проблем предимно за хората в риск, включително за тези, които са бременни или имат заболявания, които компрометират имунната система, например както е със СПИН, а внимание трябва сериозно да се обърне и в посока коронавирусни инфекции, дори и с COVID-19. Жените, които са бременни, са по-склонни да развият инфекцията и всъщност са 10 пъти по-склонни да развият заболяването, отколкото жените, които не са бременни.

Около 1 600 души се разболяват от листериоза всяка година например в САЩ и приблизително 260 души умират от болестта. Важността на бременните жени вероятно е подценена, тъй като много спонтанни аборти поради листериите остават недиагностицирани.

< Млечни продукти >

Непастеризирани млечни продукти

Сравнително лесно е да се избегне непастьоризираното мляко, тъй като млечните продукти, които са непастьоризирани, обикновено са етикетирани съответно. Продуктите, които не са пастьоризирани, могат да бъдат наричани “сурово мляко” или “сурово меко сирене.” Може да е по-трудно да разберем кои сирена са безопасни и кои се правят с непастьоризирани млечни продукти и следователно носят риск от листериоза. Много вносни сирена, както и някои домашни меки сирена, може да се правят с непастьоризирано мляко и е важно да знаете разликата, особено ако пазарувате в “органичен” магазин за хранителни стоки.

Вносни сирена и листерията

Вносните меки сирена са изложени на риск от замърсяване с Listeria, тъй като някои от тези сирена могат да бъдат непастьоризирани. Избягвайте следните сирена, освен ако не сте сигурни, че са направени от пастьоризирано мляко (проверете етикета) или са добре сварени:

  • Сирене Бри
  • Камембер
  • Сирене Рокфор
  • Рикота

Други меки сирена: ако дадено сирене изглежда “меко сирене”, особено ако е внесено или продадено в магазин за “естествени” храни, не забравяйте да проверите етикета и да пропуснете продукта, освен ако не е ясно маркирано като пастьоризирано.

Пазете се от био магазините и “естествените зелени” пазарчета

На пръв поглед може да мислите, че правите възможно най-доброто за нероденото си бебе, купувайки храна от органичен пазар или магазин. Преди да направите това обаче, важно е да помислите защо се използват някои от процесите като пастьоризация. Сиренате, които ще намерите на “зелените пазари” или произведени от малки производители на сирена, независимо от сорта, често се правят със сурово мляко и трябва да се избягват.

Други храни, които могат да съдържат листерия

За да се предпазите от Listeria, не забравяйте също да се избягвате консервираните пастети, пушените морски дарове, месните деликатеси, които не са били приготвени на пара или претоплени до 165 градуса.

Лечение и профилактика

Симптомите на листериозата по време на бременност са подобни на тези на грипа и включват повишена температура, болки в тялото и главоболие. По-тежки симптоми като объркване и гърчове също могат да се появят. Листериозата може да се лекува с антибиотици, но тъй като може да причини проблеми като спонтанен аборт и мъртво раждане преди признаването на болестта, целта трябва да бъде профилактиката. В допълнение към избягването на горните хранителни продукти, важно е внимателно да се мият всички храни и да се избягва кръстосано замърсяване по начини, като например използването на една и съща дъска за рязане на сурови меса и зеленчуци. Винаги загрявайте при обработка добре месото и морските дарове.

Говеждото и свинското месо трябва да се нагряват до 145 градуса, а птичето месо до 165 градуса, за да се считат за безопасни. Правилното охлаждане е важно за всички храни, когато сте бременна, но имайте предвид, че листерията може да оцелее в хладилника. Всъщност може да оцелее и замръзване във фризера.

СЪРФИРАЙ В ОСНОВНИТЕ КАТЕГОРИИ НА САЙТА: