Какво е Коронавирус?

Клас / Здраве

Коронавирусът е често срещано семейство вируси, наречени така, заради появата си на корона в своята структура. Короната е съставена от протеин, наречен шипов протеин, който стърчи от повърхността на тялото на вируса.

Има различни видове коронавируси и макар че по-голямата част обикновено причиняват леки симптоми на настинка (напр. хрема или болки в гърлото), по-опасни видове, като коронавирусите, които причиняват респираторен синдром на Близкия изток (MERS) или Тежкия остър респираторен синдром (SARS) , могат да причинят и по-тежко заболяване, включително пневмония и дори смърт.

Невъзможно е да се определи разликата между коронавирусните инфекции и други заболявания само въз основа на симптомите. Докато лекарите трябва да вземат внимателна анамнеза и да направят физически преглед, за точно диагностициране на коронавирусните инфекции са необходими лабораторни изследвания. Понастоящем няма лекарства, които човек може да приеме, за да предотврати или лекува самия вирус. Лечението на коронавирусните инфекции е подкрепящо, което означава, че пациентът се поддържа, докато инфекцията протича и имунната система на организма изчиства инфекцията.

Видове и начин на предаване

Коронавирусите принадлежат към семейство Coronaviridae и има седем вида, които могат да заразят хората.

Видове

Четири често срещани човешки коронавируси причиняват симптоми на обикновената настинка. Тези четири коронавируси са:

 1. 229E
 2. NL63
 3. OC43
 4. HKU1

Те често се наричат ​​коронавируси, придобити в общността, защото те са често срещани и заразяват хората по целия свят. Останалите три коронавируси са по-притеснителни, защото са свързани с тежки усложнения, като пневмония и смърт. Тези три коронавируси включват:

 1. Коронавирус 2019 г. (COVID-19, първоначално наричан 2019-nCOV)
 2. Тежък остър респираторен синдром коронавирус (SARS-CoV)
 3. Дихателен синдром на Близкия изток (MERS-CoV)

Трансмисия и предаване

В САЩ коронавирусът най-често заразява хората през есента и зимата. Начините, по които вирусът може да се разпространи от човек на човек, включват следните форми на контакт:

 • капков път (след някой, който има вируса, кашля или киха)
 • докосване и допир (напр. да се ​​ръкувате със заразен човек или да докосвате предмет, който съдържа вируса и след това да докосвате устата, очите или носа си преди да измиете ръцете си)
 • фекална маса (фекално-орално разпространение от заразени пациенти; Наблюава се рядко, но съществува като метод на предаване;)

Симптоми

Четирите коронавируси, придобити от общността, обикновено причиняват симптоми на настинка в горните дихателни пътища, като:

 • хрема
 • кашлица
 • възпалено гърло
 • треска
 • главоболие
 • безпокойство

Понякога коронавирусът може да засегне дихателната ви система и могат да се развият усложнения, като пневмония или бронхит. Тези усложнения са по-чести при бебета и възрастни хора, както и при хора с потисната имунна система или основно сърце или белодробни заболявания.

Коронавирус MERS-CoV и SARS-CoV

Тези сериозни видове коронавируси прескачат от животни към хора и са потенциално опасни за живота. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), MERS-CoV обикновено причинява температура, кашлица и проблеми с дишането, което често след това води до пневмония. От 30 до 40% от хората с коронавирус на MERS са починали. SARS-CoV причинява подобно заболяване от треска, втрисане, болки в тялото и респираторна инфекция, което може да бъде фатално.

Коронавирус 2019 (COVID-19)

В края на 2019 г. в Ухан, Китай изплува нов коронавирус, наречен 2019-nCoV. През февруари 2020 г. Световната здравна организация определи щама COVID-19. Подобно на MERS и SARS, този коронавирус вероятно е скочил от животно (вероятно прилеп, въпреки че учените не са напълно сигурни) на човек, може би чрез някои други видове.

Изглежда, че инфекцията COVID-19 причинява тежко респираторно (белодробно) заболяване, подобно на SARS. Честите начални симптоми на инфекцията включват температура, кашлица, умора и мускулни болки. Наличните данни предполагат, че болестта може да бъде тежка и дори фатална, може да няма толкова висока смъртност, колкото MERS или SARS. Медицинската общност все още се опитва да получи точни данни в началото на това огнище.

Диагноза

Диагнозата на рутинна коронавирусна инфекция (симптоми на настинка) включва медицинска анамнеза, включително анамнеза за пътуване и физически преглед. Най-често пациентът ще бъде диагностициран с настинка и ще бъде изпратен у дома. Ако симптомите ви са тежки, вашият здравен екип може да поръча тестове, за да провери специално вируса.

Това става чрез вземане на проба от кръвта и/или тампон от носа или гърлото. С новата грижа за 2019-nCoV инфекции, симптоматичните пациенти и техните лекари трябва да внимават, за да получат история на пътуване до Китай или други заразени региони или история на контакти с други хора, които може би са били изложени. В момента лабораторните тестове за 2019-nCoV се координират с обществените здравни кабинети и CDC.

Лечение на коронавирус

Няма ваксина или специфично лекарство за лечение на коронавирус. Вместо това лечението на леки коронавирусни инфекции е подкрепящо, което означава да правите неща, за да облекчите симптомите си. Тези подкрепящи мерки могат да включват:

 • прием на ацетаминофен – за да намалите температурата си
 • използването на овлажнител с хладка мъгла, за да успокои кашлицата ви
 • почивка
 • прием на течности

ТОРС, МЕРС и заболявания, причинени от COVID-19, също изискват поддържащи грижи от различен тип: може да са необходими хоспитализация, кислород, течности и друго животоспасяващо лечение за поддържане на пациента, докато имунната система реагира и се изчиства, инфекцията.

Понастоящем антивирусните лекарства, показани за потискане или унищожаване на коронавирусите, не се предлагат в търговската мрежа.

Превенция

Можете да намалите риска от заразяване с човешки коронавирус, като направите това, което бихте направили, за да се предпазите от грип или обикновена настинка:

 • натъркайте ръцете си със сапун и вода за най-малко 20 секунди
 • избягвайте да докосвате очите, носа и устата
 • избягвайте да сте около хора, които са болни

Коронавирусът е  все пак често срещан вирус, който заразява хората поне веднъж. Добрата новина е, че в повечето случаи причинява лека настинка. Ако вашите симптоми са тежки, не забравяйте да посетите своя лекар. Коронавирусът COVID-19 е интертесен днес и сега с това,  че има потенциала за разпространение в световен мащаб и защото може да причини тежки симптоми. 

Пикът на корона вирусът в Китай е преминал, 70% от болните са излекувани. Във България, считано от дата 08.03.20 г.  отново всичко се преекспонира. Всички чакаме просто самата паника да отмине. Тази, която властта налага умишлено!

От анонимен източник! 

< Още материали: >