Как да подобрим микроциркулацията и възстановяването на водата в целулитните зони?

Клас / Здраве

В тази публикация ще обясня подробно какви са проблемите с циркулацията изобщо, какво е задържането на вода и целулита и откъде идват причините? Както и: разкривам какви хранителните добавки и натурални екстракти ще помагнат, за да се поддържа здравето на вените и капилярите ви.

ВИДОВЕ ЦЕЛУЛИТ

 • Компактният целулит се характеризира с втвърдяване или фиброза на съединителната тъкан, което често се дължи на слаба лимфатична циркулация. Този вид целулит се среща предимно при по-възрастните жени. Компактният целулит е може би най-труден за отстраняване, тъй като той се акумулира дълбоко в тъканите в продължителен период от време. При докосване, тази част от тялото, в която се намира компактния целулит може да бъде чувствителна, дори болезнена.
 • Воднистият или порест целулит съдържа повече течност отколкото мазнини и често се определя като наследствен. Жените, които имат подчертано слаб торс, могат да развият воднист целулит в областта на бедрата. Състоянието нарушава общия синхрон и формата на тялото им.
 • Локалният целулит е по-повърхностен в сравнение с останалите видове целулит. Т.нар. “дисаги” са класически пример за локален целулит, който често засяга иначе слабите жени. Обикновено жените, засегнати от тази форма на целулит, се опитват да го редуцират като се подлагат на диети или физическо натоварване, резултатът от които често е разочароващ и обезсърчаващ.
 • Разпространеният целулит се среща най-често в областта на бедрата и задните части при естествено слабите жени. Този вид целулит съдържа повече мазнини отколкото течности. Днес медицината разполага с нови и усъвършенствани инструменти и методи за определяне на типа целулит и предписване на най-ефективно лечение за борба с него. Преди да предприемете каквито и да е действия за лечение на целулита си, трябва да се консултирате със специалист, който да определи типа на заболяването от което страдате, причината за появата му и да ви препоръча адекватна форма на лечение.

Повече за целулита, следетете тук:

А сега да разгледаме причините за проблемната циркулация:

Промените във венозната или лимфната микроциркулация, често са свързани с недостатъчна еластичност на самите кръвоносните съдове, което отделно се дължи на различни фактори:

 • на първо място има генетичното предразположение. Тенденцията да има целулит и задържане на вода е характерна за женския пол и може да се предава от майка на дъщеря. Жените със сигурност са по-засегнати от ефекта на естрогенните хормони, които с промените, които претърпяват във времето, могат да причинят натрупване на мазнини и течности. Други елементи, които могат да балансират хормоните и циркулациите при жените, са пубертета, бременността, менопаузата и употребата на контрацептиви.
 • определени декомпенсации могат да произхождат и от неправилното функциониране на щитовидната жлеза, което има различни ефекти върху метаболизма и може да благоприятства възпалението, по-нататъшните изменения и образуването на локализирана мазнина.
 • начинът на живот, разбира се, също влияе върху микроциркулацията. Помислете само за твърде заседнали навици, може би утежнени от погрешни пози на тялото, които правят кръвообращението по-малко ефективно. Към всичко това може да се добави излишък от стрес, лоши хранителни навици, нарушен сън, тютюнопушене, всички фактори, които могат да причинят лошо пръскане на тъканите и оксигенация.
 • и накрая, използването на твърде тесни дрехи и обувки. Това не улеснява правилния поток на кръв и лимфа!

Ако капилярите са здрави и функционират правилно, ще имаме добър капацитет за микроциркулация. Но когато по различни причини капилярите се разширяват, порите, разположени по стените, са склонни да се отворят и водната част на кръвта (“серумът”) избягва отвън и се установява между адипоцитите, в междурастието на мастната тъкан, образувайки оток или застой на течности, което е предпоставка за появата на целулит.

Всъщност отокът предизвиква възпалителен процес в мастната тъкан, вследствие на което обменът на венозна и лимфна циркулация се влошава. Въпросната зона е все по-малко кислородна, тя се сгъстява и се образуват типичните възли и фиброиди, т. е. мазнините “склеротизират” и се втвърдяват, превръщайки се в антипатичен целулит.

Етапите на целулит

Следователно терминът целулит обозначава досадното естетическо нарушение поради натрупването на мазнини в подкожните слоеве, придружено от задържане на вода, застоя на течности, подхранвани от лошо кръвообращение. Задържането и целулитът засягат особено дупето и долната част на гърба, както и краката с особен застой на течности в областта на коленете или глезените, които често стават болезнени и тежки.

Тогава има различни нива на тежест на разстройството:

 1. първи етап: “подложките”, първият етап на изменение на микроциркулацията, където обаче мастната тъкан е все още здрава и непроменена.
 2. втори етап: “кожа на портокалова кора”, придружена от подуване и усещане за тежест.
 3. трети етап: “кожата на матрака”, пълна с болезнени възли на пипане, където венозната циркулация е силно затруднена, може да има повече или по-малко значително увеличаване на телесното тегло, особено ако явлението е подчертано от неправилното хранене.

Как и защо да се предотвратят проблемите с микроциркулацията?

Това неразположение не е само грозно, ако сте самокритични към естетиката си: може да стане болезненодори  и наистина досадно, особено за усещането за постоянна тежест в краката, което чувствате. Поради тази причина е важно да се знаят стратегиите за борба с целулита, като се започне от подобряване на микроциркулацията и метаболитната ефективност с физическа активност. Тя благоприятства възстановяването на идеалното тегло със здравословна и балансирана диета, но преди всичко това контрастира на възпалението и задържането на течности.

За щастие природата може да дойде при нас в подкрепа на активни микроелементи, които да бъдат използвани като помощни средства за физическа активност и целево хранене. Говоря за естествени екстракти, които подобряват капилярния трофизъм, благоприятстват изтичането на застояли течности на нивото на тъканите и действат целенасочено за подобряване на самата микроциркулация, намалявайки възпалителното състояние и страданията на тъканите, дадени от лоша оксигенация. Да видим кoи са?

Най-добрите натурални екстракти за по-добра циркулация при целулит

Диосмин

Това е биоактивен главен герой, който често присъства в хранителни добавки срещу целулит. Това е флавоноид, натурално присъстващ в цитрусовите плодове. На ниво на микроциркулация той упражнява директно действие върху червените кръвни клетки, намалявайки тяхната твърдост и агрегация, като насърчава притока на кръв дори в много малки съдове. Диосмин е особено известен със своята способност да повишава съпротивлението на капилярите, правейки ги по-еластични и по-малко чупливи и се оказва значително облекчение в случай на подуване и усещане за тежест в краката (например за тези, които извършват работа, в която трябва да останат дълго стоене).

Ще откриете Дисомин в следния продукт:

Боровинки

Известно е, че тези вкусни плодове осигуряват помощ за микроциркулацията благодарение на съдържанието на антоцианин, флавоноидните противовъзпалителни средства, отговорни за червената боровинка, пигментацията и антиоксидантния им потенциал. Антоцианидиновите протагонисти на вазопротективното действие се освобождават от антоцианините както на нивото на венозната микроциркулация на долните крайници, така и в сърдечната микроциркулация.

Подобрявайки циркулацията, боровинката е отлично средство за страдащи от задържане на вода, разширени вени и хемороиди, всички нарушения, свързани с проблеми с кръвообращението в малките съдове. Проучвания, проведени върху жени с проблеми с разширени вени, показаха, че екстрактът от боровинка ви позволява да получите добри резултати по отношение на подуване, болка, тежест, вид на кожата и изтръпване.

Ще откриете екстракт Боровинка в следния продукт:

Центела

Това е битоактивен, който противодейства на тежките крака, Centella asiatica съдържа пул от микроелементи като тритерпенови киселини (азиатска киселина, макаена киселина), етерично масло, флавоноиди, фитостероли, танини, минерални соли, тритерпенови сапонини (аситикозид, азиатска киселина и макакансосид), които направи го идеално средство за борба с целулита. Центелата е с флеботомично действие, което запазва структурата и тонуса на съдовите стени, укрепва и еластизира стените на кръвоносните съдове, насърчава правилната периферна циркулация при венозна недостатъчност, като дава облекчение на долните крайници и болезнени хемороиди.

Ще откриете Центела екстракт в следния продукт:

Хесперидин

Лимон, лайм, портокал, мандарин, помело … цитрусовите плодове имат много полезни биоактивни компоненти, един от които е хесперидин, присъстващ в кората и белезникавата кожа на подбелената им кора. Най-интересният компонент на хеспердин е рутиниумът, поради показанията на защитните съдове, които предотвратяват и контрастират нарушенията, свързани с кръвообращението на долните крайници, венозна недостатъчност и периферна микроциркулация. Хесперидинът се използва широко в случай на разширени вени (дилатации на вените, проблем, често утежнен от венозен застой) влиза в игра чрез тонизиране на вените, действа върху чупливостта на капилярите, стимулира циркулацията, предотвратявайки потенциалния флебит.

Ще откриете Хесперидин в следните продукти:

Още от раздел "Здраве" на рубриката "Училище":