Био-емоционално декодиране на целулит.

Био-емоционално декодиране на целулит.

Темата с целулита е наистина все още актуална, болна тема … Има една поговорка, сред нас, българите:

Защо мъжете нямат целулит? Защото било грозно!

Причината, поради която започвам дори точно като мъж, с такъв вид шега е неслучаен. Наскоро, доказаха, че причините за поява на целулит не е толкова в храната и начина на живот (подчертавам дебело и отговорно – визирам причината, не условията). Всъщност, се оказа, че причините за поява на целулит са дълбоко неосъзнати чувства, подтиснати в душата на всеки човек. Това са чувства на неспокойствие, тревога, че човек не изглежда добре.

Преди да разгърна тази тема, нека направим друг анализ, например:

Какви са най-честите грешки, при опит за борба с целулита?

Често, мои читатели споделят, че:

 • Ще се подложат рязко на глад, но оттам ще дойдат проблеми като нервност, депресия и чувство на остър, стържещ глад;
 • Ще се пресилят в началото със свръхнатоварване с фитнес тренировки, спа, масажи, което ще ви доведе до претрениране и нулев видим резултат;
 • Продължителността на всичко това ще е точно не повече от 8 дена – защото във въпросния стартов “понеделник” ще сте надъхани, а във “неделя” сте на разходка из града с пакетче пуканки!

Фактори, свързани с разпространението на целулита

Коректна дума е фактори! Преди да стигнем до причината за поява на целулит, нека видим самите фактори:

 • Наследственото предразположение
 • Възрастта
 • Неправилното хранене (голямо количество животински мазнини и малко количество растителни, изобилие от прости въглехидрати, предозиране на плодове, липса в храната на зеленчуци и витамини), дори и то да е диетично!
 • Наднорменото тегло
 • Колебанията в телесната маса – чести напълнявания и отслабвания
 • Заседналият начин на живот
 • Хормоналните нарушения (дисфункция на яйчниците, надбъбречните жлези, понижена функция на щитовидната жлеза)
 • Вредните навици – цигари, алкохол
 • Твърде тесните дрехи и като следствие – нарушение на кръвообращението
 • Замърсена околна среда
 • Постоянните стресови ситуации

Истинската причина за целулит! Решението …

Вече официално, в цял свят, екипи от психолози и физиолози, самия аз също вярвам в тези причини, споделят, че целулита е свързан със страх, с редица вътрешни тревоги у индивида. Това могат да са и много или малко, но задължително репресирани емоции от миналото.

Състояния като съжаление и негодувание, които всеки е пазел дълбоко в себе си! Или казано иначе, този, който чувства това:

Страхувам се да се отдам изцяло на себе си или на човека, когото обичам и се отказвам да вървя напред.

той има целулит! Този вероятно и непризнат гласно или мисловно страх може да произхожда от събитие, което хората имащи целулит са преживели в младостта, например като изоставяне.

Отказвам да видя някаква част от младостта ми, защото често съм бил/а наранен/а и белязан/а от травматични преживявания, които все още водят до нараняване и днес.

Аз вярвам в тези емоционално причини, които водят и до физиологични промени в индивида. Като биолог и уелнес консултант, често проучвам причините на подобни нива. Причини, закодирани дълбоко в съзнанието на индивида. Като диетолог и фитнес експерт вече, споделям и друг факт: целулитът се проявява повече при жените, отколкото при мъжете!

Противно на споделеното най-горе в този материал, жените имат целулит не защото е „грозно“, шегувайки се, а защото жените започват всъщност твърде от млади да се тревожат за външния си вид, фигурата! Дамите искат да са съвършени и в съответствие с нормите на обществото.

За мен, това е истинската част от първопричината за поява на целулит. Важното от всичко казано до тук е, че този проблем е разрешим! Да, естетическият аспект е много важен. Но проверете кои са чувствата, които са ви спирали до тук (ако сте се припознали в материала, а и това е неговата цел), блокирайте ги, за да продължите напред! Приемете ги в сърцето си и ги интегрирайте в ежедневието си. 10 години след създаването на моето мото – „Мислите стават реалност“, аз проговарям по тези теми. Затова това мото е регистрирана търговска марка вече и затова, уелнеса е моето ново амплоа. Нещо, за което в бъдеще ще ви говоря!

Повече за хранителните и тренировъчните фитнес програми за отслабване и елиминиране на целулит, следете в моя онлайн магазин тук.

Ваш,

Белчо Христов – C.E.O.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив