Как TRX тренировките подобряват силата, баланса и гъвкавостта

Клас / Здраве, Издържливост, Тренировки със собствено тегло

Повечето хора смятат, че вдигането на тежести или екстремните тренировки са единственият начин за постигане на резултати. TRX тренировката е метод на упражнения, използван за подобряване на общата сила на тялото, стабилност и сърдечно-съдово здраве. Това става без традиционно повдигане на тежести, люлеещи се гири или повдигане на гуми.

Системата TRX е разработена от Navy Seal преди повече от 20 години и оттогава привлича вниманието на спортисти, треньори и трeниращи. Тя продължава да се разраства като ефективна програма, използвана от професионални спортисти, всеки клон на военните, олимпийците и фитнес залите по целия свят.

Как работи TRX?

Целият сет за окачване работи като предизвиква тялото ви в условия на нестабилност. Това ви принуждава постоянно да ангажирате центъра си на тежест, за да изпълнявате всяко упражнение. Освен това TRX помага да подобрите баланса и общата си сила. Вие сте окачени от точка на закрепване, където телесното тегло се превръща в вашата машина и гравитира вашата собствена съпротива. Регулирането на нивото на трудност при едно упражнение е толкова лесно, колкото да движите ръцете или краката си.

Тренировките TRX използват опростен подход, базиран на седем основни движения:

 1. бутане
 2. дърпане
 3. планк
 4. въртене
 5. шарнир
 6. изпъване
 7. клек

Има шест основни позиции на тялото на окачването TRX, които включват седемте основни движения и включват следното:

 • SF – Стойка, изправена на котва (дърпане/клек/въртене/шарнир)
 • SFA – Стойка, обърната встрани от котва (натискане/изпъване/завъртане)
 • SSW – Застанете настрани към точката на закрепване (въртене/издърпване)
 • GF – Положение на земята спрямо точка на котва (дъска/дърпане)
 • GFA – Позиция на земята, обърната встрани от котвата (дъски)
 • GSW – Земно положение встрани към точката на закрепване (дъски/въртене)

Насочени мускули при TRX тренировка

TRX тренировките предизвикват няколко мускулни групи по време на всяко движение на упражнение. Центърът ви на тежестта винаги е извън равновесие, не оставя друг избор освен да захванете центърът на тежестта, гърба, бедрата и раменете си, за да стабилизирате движението. Това означава, че изпълнението на редовни упражнения като клекове, дъски и лицеви опори стават по-динамични, защото други мускулни групи работят в подкрепа на движението. Т.е. спокойно можем да кажем, че в едно упражнение или сесия, участват няколко мускулно групи. Това не прави упражнението многоставно, а многофункционално. Ето затова има разлики межди тренировката по вдигане на тежести и TRX тренировките.

Повдигане на тежести VS тренировки TRX

Много хора смятат, че вдигането на тежести е единственият начин за изграждане на мускули и сила. Нo същите тези хора е трудно да си представят, че окачването на каишки TRX може да предложи същите резултати като традиционните тренировки за съпротива.

Може да се изненадате, като знаете, че и двата метода на упражнения изглеждат чудесни възможности за постигане на тези цели. Проучванията показват, че TRX тренировките са ефективен начин за изграждане на мускули, сила, подобряване на стабилността и сърдечно-съдовото здраве. Наистина се свежда до упражнения за предпочитания и това, което ви кара да се връщате за повече тренировки.

Балансът между TRX тренировки и кардио-фитнес тренировки

Припомням, че не съм специалист по TRX тренировки, но съм отлично запознат с ползите на кардио-фитнес занимания, особено и при проблемни състояния. След бърз прочит върху ползите от TRX, до тук, става ясно на всички ни, че функционалността доминира. Какво е решението? Обединение! Аз винаги съветвам друг вид натоварвания, да намери място във вашето ежедневие. От скоро самият аз практикувам например йога. Съчетавам я с плътни анаеробни тренировки, кардио тренировки и разбира се, хранителния ми режим. Имам клиенти, които са от половин и една година „Клубни членове“ и сменят дори своите приоритети. Съчетават своите фитнес програми с аеро-йога, TRX тренировки, канго подскоци и т.н.

Трайното решение за избор

Да не бъдем крайни фанатици и да не робуваме над ползите на само един вид спорт. Опознаването на всички други ползи, крие сериозен риск от трайно работещ симбиотичен модел, изцяло във ваша полза и услуга.

Опитайте TRX само и единствено със съдействието на специалист инструктор. 

Обратно към раздел „Училище“.