ВЪВЕДИ ПРОМО КОД BELCHO ЗА ИНДИВИДУАЛНИТЕ МИ ПРОГРАМИ И УСЛУГИ ДО 22.12.23 И ГРАБНИ ОТСТЪПКА И БОНУС ДНИ КЪМ АБОНАМЕНТА СИ! КАМПАНИЯТА Е ВАЛИДНА ЗА ПЪРВИТЕ 50 ЧОВЕКА!

Натурален биохак срещу стареене на клетките

Клас / Хранене и диети

Ако искате да намалите нивата на възпаление в цялото си тяло, да забавите появата на заболявания, свързани с възрастта и да живеете по-дълго, решението е – яжте по-малко храна! Вижте защо и как да приложите този био-хак, за качествен лайфстайл, чрез хранене и диета на клетъчно ниво.

Илюстрацията представя начините, по които ограничаването на калориите от диетата ви засяга различни аспекти на клетъчната функция, като цялостен резултат от намаляване на възпалението и активността на много гени, свързани със стареенето на клетката.

Естествен биохак е да намалите калориите, тези, които ви се полагат! Спрямо всеки ден, месец, година. Това вече знаете, че може ориентировъчно, но и много коректно да се пресметне, опитайте, вижте вашите калории от които имате нужда всеки ден и сложете във малък дефицит:

Изчисли
Метрично Имперично
Таргет дневни калории
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.
Това е заключението на ново проучване на учени от САЩ и Китай, което предоставя най-подробния доклад досега за клетъчните ефекти на диета с ограничени калории при плъхове. Въпреки че ползите от ограничението на калории отдавна са известни, новите резултати показват как това ограничение може да защити от стареене в клетъчните пътища, подробно описани в Cell на 27 февруари 2020 г. 
Вече знаехме, че ограничаването на калории увеличава продължителността на живота, но сега показахме всички промени, които настъпват на едноклетъчно ниво, за да причинят това“, казва Хуан Карлос Изписуа Белмонте, старши автор на новата книга, професор в Salk’s Лаборатория за експресия на ген и притежател на председателя на Roger Guillemin. „Това ни дава цели, върху които евентуално можем да действаме с хранителни добавки за лечение на стареене при хората.
Стареенето е най-високият рисков фактор за много човешки заболявания, включително рак, деменция, диабет и метаболитен синдром. Калоричното ограничение е показано в животински модели като една от най-ефективните интервенции срещу тези заболявания, свързани с възрастта. И въпреки че изследователите знаят, че отделните клетки претърпяват много промени с възрастта на организма, те не са знаели как ограничението на калориите може да повлияе на тези промени.
В новия документ Белмонте и неговите сътрудници – включително трима възпитаници от неговата лаборатория Salk, които сега са професори, провеждащи свои собствени изследователски програми в Китай, сравняват плъхове, които ядат с 30 процента по-малко калории (т.е. диета във дефицит от калории) с плъхове при нормални диети. Диетите на животните са контролирани от възраст 18 месеца до 27 месеца. (При хората това би било приблизително еквивалентно на някой, който спазва диета с ограничени калории от 50 до 70 години.)

От ляво на дясно: Родригес Естебан и Хуан Карлос Изписуа Белмонте. Снимка: Salk Institute

ПРОСТО ЯЖТЕ ВЪВ ДЕФИЦИТ КАЛОРИИ

Както в началото, така и в края на диетата, екипът на Белмонте изолира и анализира общо 168 703 клетки от 40 типа клетки при 56 плъхове. Клетките идват от мастните тъкани, черния дроб, бъбреците, аортата, кожата, костния мозък, мозъка и мускулите. Във всяка изолирана клетка изследователите използват едноклетъчна технология за генетично секвениране, за да измерват нивата на активност на гените. Те също разглеждат общия състав на типовете клетки в рамките на дадена тъкан. След това те сравняват стари и млади мишки при всяка диета.

Много от промените, настъпили, когато плъховете в нормалната диета остаряват, не се наблюдават при плъхове с ограничена диета. Дори в напреднала възраст много от тъканите и клетките на животните на диетата много наподобяват тези на младите плъхове. Като цяло 57% от възрастовите промени в състава на клетките, наблюдавани в тъканите на плъхове при нормална диета, не са присъствали при плъховете на диета с ограничена калория.

Този подход не само ни каза ефекта на ограничаването на калории върху тези типове клетки, но също така предостави най-пълното и подробно проучване на това, което се случва на едноклетъчно ниво по време на стареене.

Това казва съавторният автор Гуанг-Хуй Лю, професор в Китайската академия на науките. Някои от клетките и гените, които са най-засегнати от диетата, свързани с имунитета, възпалението и липидния метаболизъм. Броят на имунните клетки в почти всяка изследвана тъкан драстично нараства с възрастта на контролните плъхове, но не е повлиян от възрастта при плъхове с ограничени калории. В кафява мастна тъкан, диета с ограничена калория преобразува нивата на експресия на много противовъзпалителни гени на тези, наблюдавани при млади животни.

Основното откритие в настоящото проучване е, че увеличаването на възпалителната реакция по време на стареене може да бъде систематично подтискано чрез ограничаване на калориите, за това казва съавторният автор Джинг Ку, също професор в Китайската академия на науките. Когато изследователите наемат фактори за транскрипция – по същество главни превключватели, които могат в голяма степен да променят активността на много други гени, които бяха променени чрез ограничаване на калориите, един изпъкна. Нивата на транскрипционния фактор Ybx1 бяха променени от диетата при 23 различни клетъчни типа. Учените смятат, че Ybx1 може да е фактор на транскрипция, свързан с възрастта, и планират повече изследвания за неговите ефекти.

Хората казват, че „Ти си това, което ядеш“, и изследването установява, че това е вярно по много начини. Състоянието на нашите клетки с напредване на възрастта ясно зависи от взаимодействията ни с околната среда, което включва какво и колко ядем!

ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА

ОБРАТНО КЪМ КЛАСНИТЕ СТАИ