Скир | Skyr – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Скир | Skyr – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Когато мислите за скандинавски храни, мислите ви могат да се насочат към маринована херинга, боровинки и шведски палачинки. Но друга традиционна северноевропейска храна си проби път към хладилните рафтове: скир.

Това цедено кисело мляко и се произвежда в Исландия повече от хиляда години. Сега той набира популярност в САЩ с богатството от пробиотици, ниското ниво на захар и значително съдържание на протеини. Скир – произнася се “skeer” или понякога с две срички като “ski-er” – прави интелигентно допълнение към всяка диета, която включва млечни продукти и може да служи като заместител на гръцкото кисело (йогурт) мляко в повечето рецепти. Въпреки че остър, почти кисел вкус може да да свикнете, струва си да опитате за неговите ползи за здравето.

Калории и хранителен състав

Виждате сами, скир е изключително чиста и диетична храна!

Скир - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории110
Мазнини2.00
Въглехидрати6.00
Протеин17.00

Приложение

Консумацията му и ползи за здравето: скир не само е отличен източник на протеин, но има и много други предимства.

  • укрепва здравето на костите: получаването на достатъчно калций чрез млечни храни като скир наистина прави тялото добро: както казват и в самите реклами за мляко. Калцият играе важна роля в здравето на костите. Консумирането на много от него чрез скир прави чудесен избор.
ОСТЕОПОРОЗА

ОСТЕОПОРОЗА

КАКВО Е ОСТЕОПОРОЗА?
С възрастта плътността на костите намалява заради постепенната загуба на структурни вещества от скелета. Значителна загуба на минерали -състояние, известно като остеопороза прави костите крехки и чупливи. Заболяването се среща предимно при възрастните жени вследствие на хормоналните изменения след менопаузата, но може да се прояви и при мъжете.

Милиони хора страдат от остеопороза. От тях 80% са жени. Тя води до счупвания, предимно на гръбнака, таза и китката. До 70-годишна възраст към 40% от жените поне веднъж са имали фрактура, причинена от остеопороза.

  • помага на сърдечно-съдовата и мускулната функция: не само костите ви се възползват от калция. Вашето сърце, мускули и нерви се нуждаят от калций, за да функционират правилно. Някои изследвания показват, че богата на калций диета може дори да предпази от рак, сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане.
  • осигурява протеин без добавени наситени мазнини: значителната доза протеин на скир също допринася за здравословна дневна дажба без добавените наситени мазнини, които ще намерите в много други храни с високо съдържание на протеини като месо и по-силно преработени храни.
  • изгражда здравословен микробиом: поради процеса на ферментация, използван за създаване на скир, той е с доста високо съдържание на пробиотици, които са от полза за микробиома – сумата от добри бактерии в чревния тракт. Здравият микробиом е свързан с по-добро храносмилателно здраве, намален риск от затлъстяване, та и дори по-ниски нива на депресия. Сега много експерти смятат, че консумирането на пробиотици чрез храна е за предпочитане пред приемането им под формата на хапчета. Така че можете да се чувствате добре, като ядете ферментирали храни като скир всеки ден, ако не желаете приема на пробиотици чрез хранителни добавки.

Алергии

Хората с известна алергия към млечните протеини казеин или суроватка трябва да избягват скир, тъй като се произвежда от мляко. Процесът на цедене, използван за направата на скир, премахва около 90% от неговата лактоза, така че много хора с непоносимост към лактоза могат да я ядат без чревния дискомфорт, който обикновено могат да изпитват след ядене на млечни продукти.

Ако имате непоносимост към лактоза, започнете с малки количества скир, за да видите как тялото ви реагира на него. Неблагоприятни ефекти Въпреки че skyr е здравословна храна за повечето хора, тези, които приемат определени лекарства, също трябва да го изключат от менюто.

Пробиотиците в киселото мляко могат да повлияят на някои антибиотици и лекарства, които потискат имунната система. Говорете с вашия лекар за всякакви хранителни ограничения, които съпътстват вашите лекарства. Сортове скир и гръцкото кисело мляко (йогурт) си приличат много по текстура и вкус. Тъй като скир се прецежда по-старателно от гръцкото кисело мляко, той съдържа повече протеин.

Поради своята дебелина и по-ниско водно съдържание, скир също е малко по-калоричен от гръцкото кисело мляко. Що се отнася до калция, те са сравними с 15% от дневната ви стойност в порция гръцко кисело мляко и 20% в скир.

Полезен макро и микросъстав

Неподсладеният скир съдържа минимални въглехидрати и само 6 грама на порция. И макар да изглежда тревожно, че цялото съдържание на въглехидрати в скир идва от захарта, това всъщност не е причина за безпокойство. Тези захари са само от естествената лактоза в млякото.

Внимавайте за допълнителни въглехидрати във всякакви разновидности на скир, които са добавили подсладител или плодове. В традиционния си исландски скир се прави с млякото, останало след отделяне на мастните твърди вещества, за да се получи масло.

Тъй като е направено от този тип обезмаслено мляко, много разновидности на скир не съдържат никакви мазнини. Понякога обаче се добавя сметана по време на обработката, което отчита минималната мазнина, която може да видите на някои етикети за хранене на скир.

Една от основните ползи за продажбата на скир е високото съдържание на протеини. Само за 100 грама можете да очаквате да приемете 17 грама протеин (за справка, дневната стойност на протеина за възрастен е 50 грама.)

Витамини и минерали: подобно на повечето млечни продукти, скир е отличен източник на калций с 200 mg (20% от дневния ви препоръчителен прием) в порция. В зависимост от млякото, използвано като закваска за киселото мляко, то може да е и с високо съдържание на витамин D. Ще получите също значителни количества фосфор, рибофлавин и витамин В12 във всяка порция.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.