Кефир | Kefir – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Кефир | Kefir – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Кефир обикновено се произвежда чрез ферментация на краве, козе или овче мляко, като се използва бактериална култура от полизахариди, наречена кефиран. Докато тези бактерии работят по ферментацията, те създават високи дози пробиотици и газирана поп, според някои хора, е подобна на тази на бира. На вкус и текстура кефир има тънка консистенция за пиене. Вкусът му е силен и остър.

Калории и хранителен състав

Виждате сами, кефир е изключително чиста и диетична храна!

Кефир - хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории139
Мазнини8.00
Въглехидрати9.00
Протеин8.00

Приложение

Консумацията му и ползи за здравето: кефир не само е отличен източник на протеин, но има и много други предимства.

  • укрепва здравето на костите: получаването на достатъчно калций чрез млечни храни като кефир наистина прави тялото добро: както казват и в самите реклами за мляко. Калцият играе важна роля в здравето на костите. Консумирането на много от него чрез скир прави чудесен избор.
ОСТЕОПЕНИЯ

ОСТЕОПЕНИЯ

КАКВО Е ОСТЕОПЕНИЯ?
Остеопенията увеличава шансовете ви за развитие на остеопороза. Това заболяване на костите причинява фрактури, изправена стойка и може да доведе до силна болка и загуба на височина. Можете да предприемете действия за предотвратяване на остеопения. Правилното упражнение и изборът на храна може да ви помогнат да поддържате костите си здрави.
  • поддържа имунната система: изследванията показват, че яденето на ферментирали храни носи различни предимства, включително изграждане на по-здрава имунна система. Живите култури в кефир култивират здравословен микробиом, който поддържа имунитета.

  • може да намали запека: когато усетите симптоми на костипация (запек), малко кефир може да ви помогне. В проучване от 2014 г. на 20 пациенти с хроничен запек, пиенето на 500 милилитра кефир на ден в продължение на четири седмици подобрява честотата и последователността на движенията на червата.

  • поносим при непоносимост към лактоза: за тези, които не могат да понасят лактозата в млякото, кефирът може да бъде жизнеспособна алтернатива. По-старо проучване в списанието на Американската диетична асоциация установи, че пиенето на кефир подобрява храносмилането и толерантността на лактозата при 15 здрави индивида.

  • може да подобри симптомите при автоимунни заболявания: автоимунните нарушения често се подхранват от възпаление в тялото. Пробиотиците в кефира може да са една от стратегиите за овладяване на това възпаление. Необходими са повече изследвания по въпроса, но предварителните изследвания показват, че пробиотиците могат да подобрят симптомите при ревматоиден артрит, улцерозен колит и множествена склероза.

Полезен макро и микросъстав

Въпреки че кефир е животински продукт, който някои хора свързват с ниски нива на въглехидрати, той не съдържа въглехидрати. Това се дължи на естествено срещащите се захари в млечната му основа. Въпреки това, ферментацията, която превръща млякото в кефир, “изяжда” част от тези захари.

Когато конвертирате млякото в кефир, ферментацията няма да промени съдържанието на мазнини. Приготвен с пълномаслено мляко, кефирът съдържа 8 грама мазнини. Съставът на пълномаслените мазнини се отклонява към наситения сорт, с 62% наситени, 30% мононенаситени и 4% полиненаситени мазнини. Въпреки отрицателната репутация на наситените мазнини обаче, много експерти смятат, че когато се консумират в цели млечни продукти, те предлагат защитни ефекти за здравето на сърцето.

Подобно на чаша мляко, кефир осигурява 8 грама пълноценен протеин. Това означава, че съдържа всички основни аминокиселини, които тялото ви не може да произведе самостоятелно.

Като млечен продукт, кефирът е с високо съдържание на калций. Една порция осигурява 300 милиграма или 30% от дневната стойност. Ще намерите и скромни количества витамин А (6% DV) и натрий (4% DV) в чаша от 220 мл.

Обратно към раздел “Хранене”.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.