Кои са ползите от храносмилателни ензими?

Клас / Хранителни добавки

Подсилете храносмилането си с храносмилателни ензими! Разберете какви са естествените храносмилателни ензими, къде се намират и преценете дали помощта от конкретна добавка може да направи разликата между оптималното храносмилане и неприятната тежест за стомаха.

Тези, които са страстни за здравето и благополучието, знаят, че трябва да обърнем максимално внимание на количеството и качеството на храните, които приемаме. Въпреки това, много хора изпитват проблеми с храносмилането и подценяват факта, че оптималното храносмилане на протеини и въглехидрати може да доведе до промяна в спортните постижения и изграждането на мускулите.

Казано по-просто, получените резултати могат да бъдат много по-добри, ако разполагаме само с достатъчно нива на храносмилателни ензими!

Храносмилателни ензими: какви са те и къде се намират?

Пресните плодове, особено папаята, ананас, пъпеш, ягоди, са богати на храносмилателни ензими.

Храносмилателните ензими се произвеждат естествено от организма, те се намират в храносмилателния тракт и тяхната функция е да осигурят разграждането на храните и правилното усвояване на хранителните вещества; необходими действия за осигуряване на мускулен ремонт и снабдяване с гликоген.

Можем да помогнем на работата на естествените храносмилателни ензими, като спазваме диета, богата на сурови и пресни храни с високо ензимно съдържание, например:

  • папаята – съдържа ензима папаин, който спомага за подобряване на храносмилането
  • ананас – неговият ензим, бромелин, насърчава разграждането на протеините
  • ягоди
  • пресни кълнове
  • ферментирали храни – като кефир например

Защо толкова много храносмилателни затруднения?

Всички храни, които са подложени на готвене или други „трансформации“, губят напълно своето ензимно съдържание.

Храненето здравословно помага на работата на храносмилателните ензими само до определен момент, защото често тези, които имат трудности с храносмилането, не могат правилно да абсорбират храната.

Явления като непоносимост към лактоза и глутен, съчетани с все по-лошо хранително качество на храните, които ядем, и техниките на готвене, които използваме (пърженето, на първо място), унищожават естествените храносмилателни ензими, създавайки дефицит.

Въпреки че се стремим да консумираме много пресни плодове и зеленчуци, може да не успеем да се интегрираме оптимално поради липсата на хранителни качества и оптималното количество хранителни вещества в храните. Освен това стомашните киселини, които произвеждаме, могат да инактивират ензимите, които същите тези храни се нуждаят за правилното храносмилане.

Как да изберете храносмилателни ензимни добавки?

Най-добрият начин да си осигурите здравословни и обилни ензими е да приемате правилните храносмилателни ензимни добавки по време или непосредствено след хранене. На пазара има много добавки, но най-добрите, които избирате, са съставени от пълен микс от храносмилателни ензими като амилаза, протеаза, глюкоамилаза, липаза, целулаза, лактаза и пектиназа, бромелин, папаин, алфа-галактозидаза.

Всяка от тях всъщност има специфична роля, действайки върху разграждането на мазнини, протеини или въглехидрати в зависимост от случая и само най-пълните и сертифицирани смеси гарантират оптимален резултат при храносмилането.

До тук в материала, беше разгледан продукта:

ОБРАТНО ПО КЛАСНИТЕ СТАИ НА МЕДИЯТА: