Цинк – описание, действие, ползи и прием (приложение)

zinc

Цинкът под формата на хранителна добавка съществува в много и различни форми, всяка от които определя някакво конкретно въздействие върху физиологията на човешкото тяло.

zinc_tablo_1

 • Цинкът не се радва на огромната популярност, както един друг минерал – хрома, но вероятно ще дойде и неговият час, тъй като и той играе особено важна роля в организма. Неговото здраве – това визирам. Цинкът взема участие в работата на ендокринната и имунна системи. Една от най-значимите му особености е способността му да отслабва катаболното въздействие върху протеина и по този начин упражнява анаболно влияние върху мускула. Или казано иначе, мускулната дистрофия е предотвратена в резултат от оптимални количества цинк.

  zinc_tablo_2

  От всички хранителни минерали цинкът изпълнява най-разностранни важни биологични функции. Той съдържа ензимите ДНК полимерат и РНК полимерат, които вземат участие в синтеза на ДНК и РНК.

  Преди да продължите сърфирането в блога ми, вижте моите предложения, които са на фокус, в интернет магазин BelchoHristov.Net, в който предлагам само най-работещите продукти, събрани на едно място от цял свят:

  Цинк – основни полета за действие:

  Цинкът е жизнено важен компонент в много ензими и участва в процесите на нуклеиновата киселина, въглехидратите, липидите и протеина. Той е в състава на един от най-важните ензими, карбоанхидразата – регулатора на въгледвуокиса в кръвта. Там той играе роля за установяване и регулиране на нивата на рН. (Lane, H.: Some trace elements related to physical activity: zinc, copper, selenium, chromium and iodine. Nutrition in Exercise and Sports: Hickson, J.F., Jr., Wolinsky, I., CRC Press Inc. Boca Raton Fla. 1989, стр.301-308.). Цинкът играе и съществена роля при детоксикацията на амоняка. Без него концентрацията на амоняк се покачва. (Phasad, A.: “Discovery of human zinc deficiency and studies in an experimental human model”. American Journal of Clinical Nutrition: 53, 403-412, 1991.).

  Цинкът действа в синхрон с витамин В6 и трябва да отбележим, че витамин В6 играе жизнено важна роля в процеса на натрупване на гликоген и в обмяната на аминокиселините. (Anon.: Zinc and the regulation of vitamin B6 metabolism. Nutrition Reviews, 48:255-258, 1990.1.). Цинкът е в тясно взаимодействие с витамин А като намалява инфекциите и поддържа имунната система. Недостигът на витамин А или цинк води до срив в нейните функции. (Martin, D. et al.: Harper’s Review of Biochemistry, 20th edition, Lang Medical Publications, Los Altos, Ca., 1985.).

  Цинк и хормони

  Широко известна е вече ролята на цинка за синтеза най-важните три анаболни хормона – растежния хормон (РХ), инсулина и тестостерона. За произвеждането на РХ е необходимо да има цинк. Той е нужен и при натрупването или секретирането на инсулин в панкреаса. Освен това, е доказано, че цинкът повишава нивата на тестостерона при различни заболявания. (Chesters, J.: Biomechanical functions of zinc in animals. World Review of Nutrition and Diatetics, 32: 135-164, 1978.). Известно е, че цинкът осигурява азотния баланс като по този начин оказва анаболно въздействие върху мускула. Това е особено важно разбира се за трениращите с тежести. Също така, цинкът участва и в производството на хемоглобин (преносителят на кислорода в кръвта), което стимулира по-доброто изпълнение на аеробните упражнения например, ако спортувате аеробно. (Chesters, J.: Biomechanical functions of zinc in animals. World Review of Nutrition and Diatetics, 32: 135-164, 1978.).

  Обратно към раздел “Добавки”.

  Белчо Христов

  Заповядайте във моят физически магазин, за да намерим трайно решение на Вашите проблеми или цели. Очаквам Ви!

  Връзки: за контакт с мен | за въпрос към мен | за поръчка на продукт или услуга – 052/72 05 72.

  Следете и всичко по темата с моите индивидуални курсове по темите “Хранене” и “Персонален фитнес треньор” тук.

  И вместо заключение, отново с една лека насока за всички вас: в интернет магазин BelchoHristov.Net аз предлагам единствено и само работещи решения, за всички ваши оплаквания и проблеми. Аз не лекувам! Като биолог практик намирам най-правилното решение! Често, базисът - това е нашата храна. И не само:
  BelchoHristov.Net

  E-mail бюлетин?

  Ако искате да получавате на е-мейл всички мои материали и промо новини,

  моля - регистрирайте се безплатно за "Информационен бюлетин",

  който ще Ви изпращам лично. Ваш - Белчо Христов

  Благодаря Ви за регистрацията. Потвърдете абонамента си през Вашия е-мейл, за да активирате акаунта си.

  Желязо – описание, действие, ползи и прием (приложение)

  Желязото, под формата на хранителна добавка може да се открие под формат на: желязо (Аминокиселинен хелат) желязо (Солни хелати) Като...