Уелнес и сколиоза – споделено мнение

Уелнес и сколиоза – споделено мнение

Какво представлява сколиозата?

Сколиозата е странично изкривяване на гръбначния стълб, което се появява най-често по време на растежа, при пулсацията, непосредствено преди пубертета на младите хора. Докато сколиозата може да бъде причинена от състояния като церебрална парализа и мускулна дистрофия, причината за повечето други състояния на сколиоза не е известна.

Около 3% от подрастващите в световен план имат сколиоза. Повечето случаи на сколиоза са леки, но някои деформации на гръбначния стълб продължават да стават по-тежки, докато децата растат. Тежката сколиоза може да бъде деактивираща. Особено тежката гръбначна крива може да намали количеството пространство в гърдите, което затруднява правилното функциониране на белите дробове.

Децата, които имат лека сколиоза, се наблюдават внимателно, обикновено с рентгенови лъчи, за да се види дали кривата се влошава. В много случаи не е необходимо лечение. Някои деца ще трябва да носят корсет, за да не се влоши кривата. Други може да се нуждаят от операция, за да не се влоши сколиозата и да се изправят тежки случаи на сколиоза. Трети – какъвтоп какъвто казус описвам тук – могат да получат спиране на кривата и облекчаване на симптомите. 

Лечение на сколиоза

Повечето деца със сколиоза имат лека крива, която не се нуждае от лечение. Лекарят ще препоръча проследяване на всеки 4 до 6 месеца за наблюдение на извивката на гръбначния стълб в клиника и периодично с рентгенови лъчи. Следните фактори ще вземат предвид от лекаря при вземане на решение за възможностите за лечение:

 • пол: женските са по-склонни от мъжете да имат сколиоза, която постепенно се влошава.
 • тежест на кривата: колкото по-голяма е кривата, толкова по-голям е рискът тя да се влоши във времето. S-образните криви, наричани още „двойни криви“, имат тенденция да се влошават с течение на времето. С-образните криви са по-малко вероятни да се влошат.
 • положение на кривата: кривата, която е разположена в централната част на гръбначния стълб, е по-вероятно да се влоши в сравнение с кривите в долната или горната част.
 • костна зрялост: рискът от влошаване е по-нисък, ако костите на човека престанат да растат. Брекетите са по-ефективни, докато костите все още растат.

Какъв казус разреших аз и как работя до ден днешен?

Ако си потребител на „Клубно членство“, ще имаш достъп личен профил в сайта, който ще съдържа индивидуално изготвени за теб програми, които на всеки 7 или 30 дена се надграждат, спрямо индивидуалното ти развитие. А ако искаш моето онлайн или офлайн присъствие като треньор, ползвай редовно и „Клубни тренировки“ с мен.

Преди много години, при мен дойде клиент (Калоян Пенев – на снимката), който с татко си споделиха за настоящият проблем – сколиоза. Визуално, Калоян бе с тениска и якенце на живата ни среща. Без тениска (вижте степента на сколиоза сами) проблемът е доста добре, за съжаление, визуално разпознаваем. Това би подтиснало всяко една дете, по един или друг начин. Но правилното им решение, за промяна с моя помощ, а именно – фитнес програма и диета при сколиоза, а най-добрата им инвестиция!

Всички програми, които изготвям и консултации са индивидуални, но все пак, реших да потърся Калоян за негово собствено споделено мнение по темата, за да пресъздаде със свои думи отношението ми към него и ползите, които само за около 360 часа усвои! Негова е цялата заслуга, защото той ми гласува доверие. Аз само предначертах правилния му път и той реши да го следва. Това е самата истина – не съм обещавал лечение, гарантирах ползи, резултати и подобрения. Вижте сами, всичко, което той сподели за всички вас:

Срещата ми с г-н Белчо Христов се оказа един крайъгълен за мен камък, но защо, ще обясня след малко. Страдайки от гръбначно изкривяване (сколиоза – по-долу в материала е описано) аз спешно се нуждаех от професионална помощ и се питах към кого да се обърна? Точно по това време мой съученик усилено сваляше килограми и аз го попитах как. Той ми отговори, че чете сайта BelchoHristov.com и чрез него аз реших да се свържа с Белчо.

Говорих с него по телефона и още тогава той ми направи впечатление на изключително отзивчив и внимателен човек. Уговорихме се кога да отида в офисът му и да се срещнем и на въпросния ден преди около три седмици лично се запознах с него. Всички слухове и „легенди“ за невероятния Белчо Христов, които бях чувал се потвърдиха и дори бяха надминати. Разговаряхме известно време след което той помоли мен и баща ми, с когото отидох от родния си град Павлкени до Варна, да го изчакаме, за да изготви на място програмата ми.

Вчера, беше 14-тия ден от започването на програмата (фитнес режим и хранителен режим) и резултатите са невероятни. Качил съм 4 кг телесна маса и се чувствам просто като нов човек. За този толкова малък период от време промените в тялото ми са голелми. Визуално се забелязва голяма промяна, а освен това аз се чувствам много по-добре физически и здравословно от преди 14 дена. Освен това мотивацията ми за отиване във фитнес залата и самата ми психическа нагласа коренно се промениха към едно силно позитивно отношение към целия процес. От както започнах програмата и аз поддържам девиза „Thoughts become things” и то благодарение на този интелигентен и загрижен човек – Белчо Христов.

Изходна форма на Калоян:

Всяка моя конкретна намеса се осъществява чрез „Клубно членство“, услугата, която позволява всеки мой клиент да притежава свой собствен профил, със своя собствена база данни, индивидуални програми и форма за оабратна връзка с мен. А всички програми, предоставям след предварително проведен подробен инструктаж: персоналните ми занимания с клиемнти дори осъществявам физически и онлайн, за да бъда максимално полезен. А важните казуси, в които нямам тясна специализация и компетентност, се поемат от моите приятели и спътници в професионалния ми живот, това са хората, станали част и от екипа ми. Във случай, всички опорно-ставни оплаквания, в частност гръбначни изкривявания и т.н. (сколиоза, лордоза и кифоза) възлагам на доц. Калин Михов:

Доц. Калин Михов
Доц. Калин Михов е специалист ортопед във Варна с 20 години опит и изявени интереси в областта на гръбначната хирургия, ендопротезирането на стави, артроскопия на колянна, тазобедрена и глезенна става. Има над 30 публикации в областта на диагностиката и лечението на ортопедо-травматологичните заболявания.

Той е човека, с когото съгласувам своята работа. Дава ми анализа от първа ръка и така аз зная в каква поска да предвижда диетата и кардио-фитнес частта на моят клиент.

Разлики в тегло (в кг) и параматрите (в см) и периоди за замерванията:

Сколиозата се характеризира със странично S – образно изкривяване в една или друга посока. То се получава в резултат от отслабване на мускулите от едната страна на гръбнака или прекалено засилване на мускулите от другата страна. Спортове, в които действието се извършва с едната ръка (като тласкане на гюле, бейзбол и пр.) водят до подобен проблем. В такива случаи се препоръчва да се насочи вниманието към допълнителна тренировка на ненатоварената страна или акцент върху изграждането на чиста мускулна тъкан, в полза на “прикриване” на изкривяването!

Независимо от това обаче, много често сколиозата се дължи на “идиопатични” причини и не може да се установи, как се е получила. И в тези случаи, след подробен анализ на състоянието на гръбначния стълб, може да се получи положителен резултат чрез упражнения под ръководството и въздействието на индивидуална фитнес програма при сколиозни казуси. А идеята на диетата при сколиоза е, работата във фитнес залата, да се материализира, както казах, в полза на покачване на чиста активна мускулна тъкан. По подобен начин работих и при казуса “Птичи гърди” на Дейвид, с чието споделено мнение можете да се запознаете тук.

КАКВО НАПРАВИХ И КАК РАЗПЛЕТОХ ТОЗИ ТОЗИ КАЗУС?

Първо, разбира се, изслушах целите на Калоян и неговият баща Пламен. В магазина ми, аз си водих записки по казаното от момчето, вече щрихирах фитнес програмата му в съзнанието си. Ето каква трябваше да включва тя:

 • цялостно загряване на мускулните групи;
 • упражнения за плътност в гърба;
 • упражнения за ширина в гърба;
 • базови фитнес движения със свободни тежести;
 • приложение на два основни фитнес принципа – принцип на изоставащите мускулни групи и принцип на индивидуалността;
 • диета, съдържаща протеин във всяко едно хранене с цел покачване на мускулната маса;
 • повече вода през деня;

Фитнес програма при сколиоза

Важни за кардио-фитнес частта са:

 • броят работни повторения
 • почивките между работните серии
 • конкретната и правилна за индивида амплитуда

Основен акцент, в програмата разбира се бяха базовите фитнес упражнения за маса и плътност в гърба:

Базови фитнес упражнения при сколиоза:

Диета (хранене) при сколиоза

Важни за диетата при сколиоза са следните стъпки:

 • учестено хранене с макаронени продукти, заради съдържащите се в тях мед, бор, желаязо и магнезий;
 • засилено присъствие на витамин Ц и Е – в рибата, ядките, сушените плодове, заради сформирането на костан тъкан, както и в храни като цитрусовите плодове;
 • консумация на храни с богато съдържание на витамин Д – скумрия, цели яйца и др.;

Базови нутриенти при сколиоза:

Какво да не присъства в режим на сколиоза?

 • прекомерната употреба на сол и мазнини с животински произход действа неблагоприятно върху ставите и костите;
 • ограничава се приемът на кафе и силен черен чай – кофеинът в тях отмива калция от костите;
Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив