Чийтинг ден и чийтинг хранене – описание, ползи и приложение

Чийтинг ден и чийтинг хранене – описание, ползи и приложение

Какво е „чийт дей“ (мръсния ден) и какво е „чийт хранене“?

Всеки започва в някаква част на своят живот диета. Наистина всеки! Било то от суета, заради модата или заради належаща потребност. Често, еднообразието на диетата е причина хората да започват да мислят за други храни. Дори тези, с които не се постига никакъв резултат:

 • пица
 • спагети
 • супи
 • зърнени храни и висококалорични закуски и т.н.

Това е момента, в който мозъка буквално „спира“ своята трезва мисъл и осъзнатата потребност остава на много заден план. Какво става в този момент? Обикновено, същите тези хора просто се отказват от диетата си и се отдават на изкушението. И попадат в омагьосания кръг „Цял живот съм на диета!“.

Във клубния ми профил, показвам, че реално и аз цял живот съм на диета, но поне зная как да планирам някои обстоятелства! И вместо да спра, просто решавам следните две неща:

 • дали организма ми има нужда от чийтинг хранене
 • дали организма ми има нужда от чийтинг ден

Основната разлика межди „чийтинг хранене“ и „чийтинг ден“ е в обема приети калории и честотата им на прием. Ако буквално се наядем в рамките на едно хранене, със всичко, което погледът ни успее да види, за да си го осигурим, общият обем калории няма как да е повече от около 3 000 за 1 хранене. Но ако в деня направим 3 или 4 такива хранения, сметките са лесни – прием на над 12 000 ккал за деня. Лично аз съм стигал до над 20 000 ккал. Но … съм стигал и съм се задоволявал и с до 2 000 ккал, за само 1 хранене.

Дали да приложите чийтинг ден или чийтинг хранене се определя от моментната ви форма, статус и цели!

 • Чийтинг хранене се прави, само когато наистина неистово ви се дохапне нещо различно. Например вафли. Моят съвет е обаче, не хапвайте 1, изяжте 5! Психически, чийтинг храненето ще ви разнообрази. Физиологически, ако вкарате в системата повече от нужното, така няма да позволите на клетките да усвоите въглехидратите и мазнините от т.нар. чийтинг храни. Дори не се налага да ползвате и добавките, като хитозан например.
 • Чийтинг ден се прави само (освен ако просто не искате наистина да прекалите, ама буквално!), когато вашата обмяна на вещества е изключително ускорена, сте изпаднали в състояние на лека депресия и имате нужда от почивка! В този ден, на малки порции, яжте и не се спирайте.

Доколко ефективни обаче са „мръсните“ дни и хранения?

Всъщност, чийтинга има три опции:

 1. да се наядете с „боклуци“ увеличавайки калориите за деня. В този случай се консумира храна няколко пъти в ден.
 2. да увеличите калориите, просто използвайки същите т.нар. диетични храни, които така или иначе ядете. В този случай се консумира храна малко повече от обикновения брой хранения за деня.
 3. да започне деня ви „диетично“, но 1 от храненията ви да е „мръсно“ и да не се съобразите с него, ама изобщо!

Ефекти от чийтинга върху организма

Има твърдения в научните среди, според които чийтинг (мръсните) дни подпомагат и ускоряват загубата на тегло (ако преди това диетата ви е в калориен дефицит и изрядна) чрез увеличаване производството на хормона лептин. Този хормон е характерен с това, че ускорявам обмяната на вещества.

Заради този факт тялото започва да гори повече калории след консумация на по-голямо количество храна. Лептинът е пептиден хормон, състоящ се от аминокиселинни вериги. Той се произвежда от мастните клетки в тялото и контролира глада и чувството за ситост. Производството на лептин зависи от приема на калории. При калориен дефицит нивата му намаляват, а при консумация на повече калории – респективно се увеличават. Но степента на контрол, който лептинът оказва върху телесното тегло, все още е обект на дебати сред учените.

Смята се, че преяждането със чийтинг хранене (или ден) засилва метаболизма с не повече от 3-10% (за максимум от 24 часа). Когато калориите се качат рязко, тялото отговаря като увеличава инсулиноподобния фактор на растежа (IGF), който не само помага във възстановяването на мускулната тъкан, но е отговорен и за формирането на нови мускулни влакна, наречени сателитни клетки.

От друга страна, хората, които спазват и са на много стриктна диета за дълъг период от време, както бях аз например, с 42-дневния ми проект, е възможно да имат занижени нива на гликоген в мускулите. Това може да доведе до по-бързо настъпване на умора и да повлияе негативно върху тренировките. Едно „чийт хранене“ или „чийтинг ден“ подпомага възстановяването нивата на гликоген чрез увеличаване броя на консумираните калории и въглехидрати. В резултат на това тялото получава необходимата енергия за една силна тренировка. Което пък се отразява върху визията на мускулите и вработването на повече активни единици. Което също от своя страна поддържа по-бърза обмяна и нужда от такава обмяна на вещества!

Типове „мръсни храни“ за чийтинг според търсените цели

 • Ако вие сте на диета за отслабване, чийтинг храните трябва да са от спектъра на висококалоричните храни – спагети, шоколади и т.н.
 • Ако вие сте на диета за покачване на тегло, чийтинг храните трябва да са от спектъра сладолед, пица, сладкиши и т.н. храни.

Вижте, че всъщност има разлика в това, какви храни да присъстват в чийтинг програмите ви за тези 2 цели. И тук „тънкият момент“ е заради хормона лептин. Когато консумирате повече въглехидрати и по-малко мазнини (причина, за тази разбивка и категории „мръсни храни“), тогава ще повлияете „благоприятно“ за отслабването, а ще сгрешите, ако заложите на мазнинни (сладоледи, масла и т.н.) храни в чийтинг деня или хранене.

И нещо друго – въглехидратните храни се по-усвоими, за разлика от мазнинните (баници, дюнер и т.н.). Рискът да ви стане дискомфортно (което не е целта на чийтинг храненето) е доста сериозен. Затова вмивайте и … да ви е сладко, все пак!

Има разлика между чийтинг хранене (или ден) и зареждащ ден! Последното е свързано само с консумация на комплексни със прости въглехидрати (за да се вдигнат и нивата на инсулин) на база клетъчен гликогенов капацитет, докато чийтинга е свързан основно с психическото разнообразие и лептина, като хормон.

Ако ще се нахвърляте на храната и сте си харесали ден, задължително това трябва да е нетренировъчен ден. А вече дали ще се падне или събота или неделя или сряда, оставете това на случайността. Трябва да спазите обаче обещаното – не тренирайте в чийтинг ден! Ако говорим за чийтинг хранене – имате опции. Сутрин след сън, веднага след тренировка … единствено не смятам за удачно последното ви хранене за деня, да е чийт, съгласни сте с мен, нали?

Обратно към раздел “Хранене”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

8 Коментара

 1. rado28 C.E.O. септември 16, 2019 (10:38 am)

  Полезен материал, продължавай Белчо, чета всичко!

Този материал е свързан и с други теми в сайта:

 1. Зареждане (Зареждащ ден) с въглехидрати - описание, ползи и приложение | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки ноември 11, 2019 (15:16)

  […] Преди всички, искам правилно да разберете, че зареждане с въглехидрати е съвсем различно от “Чийтинг хранене/ден”. […]

 2. Периодично гладуване - Фастинг (Intermittent Fasting) - описание, ползи и приложение | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки април 22, 2020 (11:32)

  […] във фастинга. Т.е. не си мислете, че тук говорим за чийтинг хранения със чипсове, снаксове, супи и […]

 3. Хитозан - описание, действие, ползи и прием (приложение) | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки юни 28, 2020 (08:45)

  […] се прилага в диети за отслабване, в които са планирани чийтинг хранения. А не дни със зареждане на […]

 4. Супена диета (диета със супи) - описание, ползи и проложение | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки октомври 28, 2020 (11:54)

  […] супата можете да я интегрирате като част от вашето чийтинг хранене обаче, с което да разнообразите менюто, докато се […]

 5. Фастинг (Intermittent Fasting) и Чийтинг хранене/деня | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки декември 12, 2020 (09:00)

  […] Чийтинг деня (храненето) обикновено се счита за “почивен ден” от вашата диета. В чийтинг денят можете да ядете каквото и когато пожелаете, след това ще се върнете към обичайното си меню на следващия ден. С периодично гладуване (фастинга) дните за чийтинги са по-сложни, но по-гъвкави. […]

 6. Как да направя правилно чийт хранене? | BelchoHristov.Com март 13, 2022 (11:26)

  […] Чийтинг храненето е осъзнато хранене с калорични храни. Това могат да бъдат: […]

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив