Джинджифил | Ginger – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Джинджифил | Ginger – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Джинджифил е билка (подправка) известна от хилядолетия със своите лечебните качества. Джинджифилът съдържа много интересни и специфични активни вещества, с които се отличава от други подобни, от своя клас, а именно:

  • шогаол
  • гингерол
  • етерични масла – гингиберен, цинеол, камфин, феландрен

Джиндифилът съдържа още и много жизненонеобходими за човека аминокиселини – триптофан, лизин, треонин, фениланин, метионин и валин. Смята се, че родното място на джинджифила е Китай, въпреки, че още от древността ароматната подправка се ползва и в Индия. В кулинарията и медицината се използват корените на растението. Корените джинджифил имат характерна форма, която може да бъде оприличена на криви, разклонени картофи например, като цвета на корените отвън също е близък до този на картофите, докато отвътре има най-често жълт цвят. Пресният джинджифил е много сочен, има свеж парлив вкус и лек аромат на лимон.

Диетичен начин на обработка

Както повечето други подправки и тук джинджифилът е добре да бъде приеман в натурален вид. Можете да настържете кората и сърцевината на джинджифила или просто да го използвате като стрита, готова подправка. Корените джинджифил се съхраняват задължително в хладилник в отделението за плодове, като е добре да увиете корена в хартия. Така ще запазите джинджифила свеж за възможно най-дълъг период (2-3 седмици).

Калории и хранителен състав

Джинджифил хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории83
Мазнини0.75
Въглехидрати18.3
Протеин2.1

Приложение

Първите сведения за използването на корен от джинджифил са свързани с използването му в медицината, а не в кухнята. Джинджифил се препоръчва за подобряване на храносмилането и правилно усвояване на храната. Действа много благоприятно при стомашни неразположения. Той има свойството слабо да повиши вътрешната телесна температура, за да се ускори термогенезата на мастните киселини. Т.е. действа в посока отслабване.

Джинджифилът нашумява много около темата с имунитета и коронавирус COVID-19. Неговата консумация се уваличава във връзка с подобряването на имунитета, но трябва да се знае, че при настинка и грип, вече установени, трябва особено да се вмимава със неговата употреба, именно заради факта, че леко повишава вътрешната температура. Т.е. използвайте джинджифил за имунитет, а не за лечение на вече установена настинка или грип!

ВИМАНИЕ: не трябва да използвате джинджифил, ако имате сърдечни или чернодробни проблеми, както и ако сте с установена температура!

Джинджифилът съдържа гингероли – естествени противоболкови помощници в борбата дори със ставите и възпаленията. Можете да го приемате и като проотивовъзпалително, така и като болкоуспокояващо, подобно на билката босвелия. Общото съдържание на флавоноиди на джинджифила е повече от това в чесъна, лука или дори папаята. Джиндифилът е тоник! Декства ободряващо (когато се добави във фрешове).

Интересно е да се спомене, че той запазва свойствата си и в натурален вид, така и по време на готвене. Използва се и като афродизиак.

Полезен микросъстав

Джинджифилът е богат на желязо, натрий, калий и цинк, магнезиеви соли, фосфор, калций и витамините А, С, В1 и В2.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.