Глиганско месо | Boar – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Глиганско месо | Boar – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Глиганското месо е сред месата с най-ниско съдържание на мазнини. Основният му състав е мускулната тъкан. Съдържанието на белтъци в обезкостеното месо е 15-22%, мазнини 5-20%, въглехидрати – 0.5%.

Естествените мазнини в глиганското са с по-светъл цвят, с по-мека консистенция и по-лесно усвоими от тези на домашните животни. Затова глиганксото месо го препоръчвам в стратегии на хранене при диабетици, в режими на хранене при отслабване. Ако имате подагра обаче, избягвайте на всяка цена това месо.

Глиганското месо е богато на белтъчини и има нисък процент на съединителна тъкан. Това обуславя и неговата висока хранителна стойност. Освен това съдържа много естествен креатин и други екстрактни вещества, които възбуждат апетита. Миризмата и вкуса на глиганксото месо са приятни, но специфични. Основно зависят от условията на живот на животното – неговата храна и начин на живот. Вкусът на глиганксоро месо е най-добър, ако животното е отстреляно през есенно-зимния период.

В периода на чифтосване месото на глигана, особено на мъжките, добива неприятна миризма, която трябва да се има предвид при обработката и консумацията му (дори това касае вас като купувачи). Продължително гонен или агонизирал дивеч натрупва адреналин и има намлени вкусови качества на месото. Което доказва теорията ми за уважение към животното!

Диетичен начин на обработка

Месото она глигана (диво прасе) има много особености и трябва да се спазват някои правила, за да бъде приготвено вкусно. Добре е да се използва за основно ястие. Средната част на дивото прасе се разрязва на три части, като горната и средната са най-вкусни. От горната част се правят превъзходни стекове, които трябва да се начукат добре, преди да се изпекат. Т.е. това е единият метод.

Втори такъв е обработването на месото под формата на кайма и изпичане отново, но като бургер.  Ако ще варите месото, онова което съдържа мускули с едри участъци съединителна тъкан, трябва да се вари по-дълго време във вода.

Рецепта
Глиганско месо с лук и черен пипер
Глиганско месо с лук и черен пипер
Единият вариант за приготвяне на диетично глиганксо е, месото да бъде двойно смляно, на кайма. В нея, сложете ситно нарязан пресен лук и овкусете с черен пипер. Оформете като за бургер и изпечете на тефлон с много малко зехтин за готвене.

Вторият вариант е, цялото парче месо, да бъде леко цепнато на 2-3 места, там служете пресен лук и подправки и изпечете на фурна.

Глиганско месо 100 грама
Черен пипер1.5 грама
Пресен лук1 лист
200
30
5
9
Посочените калории са за 1 брой порция от ~ 100 грама
Глиганско месо с лук и черен пипер
200
30
5
9

Никога не допускайте глиганското месо да бъде панирано, мариновано или пържено, защото по този начин увеличавате почти тройно калориите на получения продукт, за сметка на мазнините. И не усвоявате ползите на този специфичен източник на протеин.

Калории и хранителен състав

ГЛИГАНСКО МЕСО ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ
за 100 грама продукт
Калории160
Мазнини4.38
Въглехидрати0
Протеин28.3

Приложение

Глиганско месо е приложимо в:

  • програми за покачване на мускулно тегло
  • програми за отслабване
  • програми за здраве

Полезен микросъстав

Глиганското месо е богато и на минерални вещества –  калий, фосфор, натрий, калций, магнезий на микроелементи – желязо и цинк, както и на витамини – В1, В6 и ниацин.

Обратно към раздел „Хранене“.

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.