fbpx

Хлорела | Chlorella – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Хлорела | Chlorella – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Хлорела е конкретен вид едноклетъчно водорасло, от групата на синьо-зелените, което се среща във водни басейни с прясна вода. Специално синьо-зелените водорасли са известни като една от най-пълноценните храни въве света. Хлорела съдържа широк и богат спектър минерали. Хлорела е природна хранителна добавка, храна, която има висока концентрация на нуклеинови киселини и много белтъчини. Микроскопичното водорасло дължи зеления си цвят на високата концентрация на хлорофил в състава си, който го прави предпочитана вече суперхрана и добавка за хора, спазващи определена диета или за хора, които имат специфични нужди, защото хлорела ги удовлетворява!

Диетичен начин на обработка

Хлорела е на прах и се добавя в този й натурален вид към вода, смути или друг вид рецепти. Може да поеме лека и кратка термична обработка. Използвайте до 1 с л хлорела на ден. Препоръчително е да започнете с по-малки дози, тъй като хлорела има специфичен остър вкус.

Калории и хранителен състав

Хлорела хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории 402
Мазнини 13.4
Въглехидрати 5.2
Протеин 59.1

Приложение

Хлорела има здрава клетъчна стена. Това качество помага при детоксикацията, защото клетката се свързва с множество токсини и така съдейства на тялото да ги отдели. Все пак, клетъчната стена действа и като бариера и намалява количеството на хранителните вещества, съдържащи се в хлорела, които могат да се ползват от организма. Клетъчната стена на хлорела в продуктите под формата на прах е разбита чрез процес на впръскване с голяма сила, който запазва хранителната цялостност на веществата в микроводораслото. Това означава, че хранителните вещества в клетките на хлорела са и достъпни (благодарение на разбитите клетъчни стени) и със запазени качества.

Благодарение на съдържанието на фибри в хлорела, които се свързват с тежките метали и пестицидите, хлорелата служи за изхвърляне на метаболичните отпадъци от организма. Хлорелата е богата на хлорофил, който е подобен на хемоглобина. Хемоглобинът е протеин в червените кръвни телца, който пренася кислород до важни органи в тялото ни. Също така, хлорофилът помага за образуването на червени кръвни телца и се препоръчва при анемия.

Полезен микросъстав

В 100 грама продукт, хлорелата съдържа 45% протеини, 20% мазнини, 20% въглехидрати, 5% фибри и 10% минерали и витамини. Съдържа бета-каротин, витамини от групата В, витамин Е и С, магнезий, натрий, калций, цинк, желязо, ДНК и РНК, както и ензими като хлорофилаза и пепсин.

Обратно към раздел “Хранене”.

Продукти:

Автор на материала:
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ

ЗАПОЧНИ промяната сега!

НЕ допускай ГРЕШКИ! Ще имаш:

  • профил в сайта
  • достъп до коментари
  • онлайн инструкции и одитиране