Хлорела | Chlorella – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Хлорела | Chlorella – състав, калории, рецепти и приложение в диетите

Описание на хранителния продукт

Хлорела е конкретен вид едноклетъчно водорасло, от групата на синьо-зелените, което се среща във водни басейни с прясна вода. Специално синьо-зелените водорасли са известни като една от най-пълноценните храни въве света. Хлорела съдържа широк и богат спектър минерали. Хлорела е природна хранителна добавка, храна, която има висока концентрация на нуклеинови киселини и много белтъчини. Микроскопичното водорасло дължи зеления си цвят на високата концентрация на хлорофил в състава си, който го прави предпочитана вече суперхрана и добавка за хора, спазващи определена диета или за хора, които имат специфични нужди, защото хлорела ги удовлетворява!

Диетичен начин на обработка

Хлорела е на прах и се добавя в този й натурален вид към вода, смути или друг вид рецепти. Може да поеме лека и кратка термична обработка. Използвайте до 1 с л хлорела на ден. Препоръчително е да започнете с по-малки дози, тъй като хлорела има специфичен остър вкус.

Калории и хранителен състав

Хлорела хранителна стойност
за 100 грама продукт
Калории402
Мазнини13.4
Въглехидрати5.2
Протеин59.1

Приложение

Хлорела има здрава клетъчна стена. Това качество помага при детоксикацията, защото клетката се свързва с множество токсини и така съдейства на тялото да ги отдели. Все пак, клетъчната стена действа и като бариера и намалява количеството на хранителните вещества, съдържащи се в хлорела, които могат да се ползват от организма. Клетъчната стена на хлорела в продуктите под формата на прах е разбита чрез процес на впръскване с голяма сила, който запазва хранителната цялостност на веществата в микроводораслото. Това означава, че хранителните вещества в клетките на хлорела са и достъпни (благодарение на разбитите клетъчни стени) и със запазени качества.

Благодарение на съдържанието на фибри в хлорела, които се свързват с тежките метали и пестицидите, хлорелата служи за изхвърляне на метаболичните отпадъци от организма. Хлорелата е богата на хлорофил, който е подобен на хемоглобина. Хемоглобинът е протеин в червените кръвни телца, който пренася кислород до важни органи в тялото ни. Също така, хлорофилът помага за образуването на червени кръвни телца и се препоръчва при анемия.

Полезен микросъстав

В 100 грама продукт, хлорелата съдържа 45% протеини, 20% мазнини, 20% въглехидрати, 5% фибри и 10% минерали и витамини. Съдържа бета-каротин, витамини от групата В, витамин Е и С, магнезий, натрий, калций, цинк, желязо, ДНК и РНК, както и ензими като хлорофилаза и пепсин.

Обратно към раздел “Хранене”.

Продукти:

Автор на материала:
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.