ГАБА (GABA) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

ГАБА (GABA) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

GABA (ГАБА), или гама-аминомаслена киселина, е основна аминокиселина, която изпълнява функцията на невротрансмитер и невромодулатор. GABA под формата на добавка помага за успокояване и отпускане на нервната система.

Какво е ГАБА (GABA)?

ГАБА (GABA) регулира възбудимостта на мозъка, като инхибира освобождаването на невроните. Не води до пристрастяване! 

GABA, или гама-аминомаслена киселина, е аминокиселина, която изпълнява функцията на естествен невротрансмитер и невромодулатор, присъстващ в големи количества в нашия мозък, където действа като:

 • анти-стрес агент
 • анксиолитичен продукт
 • мускулен релаксант
 • естествен антидепресант
ГАБА (GABA) - YAMAMOTO NUTRITION

ГАБА (GABA) - YAMAMOTO NUTRITION

ЗА НАСТРОЕНИЕ | ПРИ БЕЗПОКОЙСТВО | СТРЕС И НАПРЕЖЕНИЕ

Това, че е GABA невротрансмитер (следователно вестител между невроните), помага да се регулира предаването на нервните импулси и да се доставят различни видове съобщения въз основа на диференциацията между вълнуващи невротрансмитери и инхибиторни невротрансмитери.

GABA принадлежи към инхибиторните невротрансмитери, тоест онези, които намаляват вероятността нервен импулс да възникне с твърде голяма сила и чрез свързване със специфични рецептори, наречени GABA рецептори или GABAergic рецептори, предава своето „инхибиращо съобщение“, забавяйки и отпускайки церебралната дейност , Когато GABA е наличен в достатъчни количества, той помага да поддържаме баланса в химията в нашия мозък, насърчавайки общото чувство за благополучие, мир и спокойствие.

Ползи от ГАБА (GABA)

Помагайки да генерира усещане за спокойствие, GABA е особено ефективен за отпускане на тялото преди лягане, избягване на безсъние и намиране на по-спокоен сън. Това е синергично комбинирано с факта, че има мускулен релаксиращ ефект, който насърчава мускулната релаксация, като по този начин също участва в възстановяването на мускулите след усилие или интензивна физическа активност. Няколко проучвания показват, че GABA е особено интересен при:

 • безсъние
 • високо кръвно налягане
 • спортисти, които тренират интензивна физическа активност
 • състояния на наднормено тегло и затлъстяване

Предвид своите „инхибиторни“, релаксиращи и балансиращи свойства, GABA под формата на добавка се използва като помощно средство при лечението на много психични разстройства, анорексия нерва, булимия, тревожност и депресивни състояния, като намира приложение и за биполярно разтройство, тъй като е установено, че страдащите от него често имат дефицит на гама-аминомаслена киселина.

Съществуват също изследвания, които твърдят, че GABA също може да бъде потенциално интересен като помощно средство за регулиране на кръвното налягане или като антидиабетичен потенциал. Някои изследвания показват, че той може да регенерира клетки, произвеждащи инсулин, в контекста на диабет тип I.

Дефицит на GABA

Установено е, че ниските нива на GABA имат няколко неблагоприятни въздействия върху здравето, особено на невропсихичното ниво. GABA има тенденция да намалява с напредване на възрастта, въпреки че някои хора произвеждат недостатъчно нива на това вещество естествено от млада възраст. Симптомите на дефицит на GABA са свързани със заболявания като:

 • тревожност
 • паническа атака
 • безсъние
 • депресия

Изследванията показват, че хората с болестта на Паркинсон или деменцията са склонни да произвеждат ниски нива на GABA в мозъка. Дефицитът на гама-аминомаслена киселина също е свързан със злоупотреба и зависимост от вещества.

Как да увеличите нивата на GABA?

Страдащите от ниски нива на гама-аминомаслена киселина могат да се възползват от употребата на GABA добавки по време на рехабилитация и фаза на възстановяване. Идеалното време за прием на GABA добавка е преди да спите, тъй като високите нива на тази аминокиселина помагат за насърчаване на спокойствието и релаксацията.

Използвана допълнителна литература:

 • Evert Boonstra, Roy de Kleijn, Lorenza S. Colzato, Anneke Alkemade, Birte U. Forstmann, and Sander Nieuwenhuis,Front Psychol. 2015; 6: 1520. Published online 2015 Oct 6. Neurotransmitters as food supplements: the effects of GABA on brain and behavior https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4594160/
 • Abdou AM, Higashiguchi S, Horie K, Kim M, Hatta H, Yokogoshi H, Biofactors. 2006;26(3):201-8. Relaxation and immunity enhancement effects of gamma-aminobutyric acid (GABA) administration in humans, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16971751

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив