Златен корен (Rodiola rosea) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Златен корен (Rodiola rosea) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Rhodiola rosea или Родиола, е растение с тонично-адаптогенни свойства, което помага и подпомага организма във времена на стрес, умора и психо-физическо изтощение, помага на хората да се адаптират към промените и да извлекат максимално от енергията си. Открийте всичките му свойства, ефекти и ползи!

Нашият начин на живот, както твърде добре знаем, е все по-неистов и ни принуждава да се сблъскваме с нарастващ стрес от много млада възраст. И така, как да осигурим правилното количество енергия и да победим стреса и умората?

Борба със стреса с адаптогени

Има лечебни растения, които действат като истински природни средства, които могат да действат положително върху адаптивната ни реакция към стреса. Тези вещества, наречени адаптогени, ни помагат да се справим с умората, като естествено защитаваме тялото и ума от отрицателните ефекти на продължителния стрес. Адаптогенните вещества действат на няколко фронта:

 • психофизичният отговор на организма към стресовите фактори се подобрява
 • намалете отрицателните реакции във фазата на „аларма“
 • предотвратявайте и контрастирайте етапа на изтощение

Сред най-известните и ефективни природни средства за подпомагане на организма в периоди на особен стрес, умора и др. е Rhodiola rosea или просто родиола: лечебното  растение от което имате нужда!

Rodiola rosea (Родиола)

Rodiola rosea (Родиола)

Активни съставки: 6 мг розавин и салидрозид 1.6 мг

Малко история за Родиола

Вероятно използван от незапомнени времена като традиционна медицина, първите доказателства за използването на родиола за терапевтични цели датират от Средновековието, когато популациите на викингите от Северна Европа и Сибирската област използват коренища и корени от растения като естествен тоник за подобряване на физическите издръжливост, познавателни способности, сексуална енергичност и за стимулиране на имунната защита.

В по-ново време употребата на родиола се разпространи след падането на СССР, когато западната медицина беше в състояние да продължи руските научни изследвания върху свойствата и ползите от адаптогена. 

Любопитно: руските изследвания за Родиола са били по някакъв начин държавна тайна. Растението всъщност се е смятало за ключов елемент от програмите, които са целили да увеличат психофизическите показатели на съветския елит по онова време: космонавти, членове на специалните сили и членове на КГБ.

На кого се препоръчва Родиола?

Днес Rhodiola rosea е едно от най-популярните адаптогенни растения благодарение на подкрепата на много научна литература и отличните резултати, потвърдени от хиляди потребители. Категориите хора, които могат да се възползват от използването на родиола:

 • лицата, които са изправени пред периоди на особена умора по отношение на обучение или работа;
 • тези, които търсят по-ефективно познавателно представяне;
 • субекти с тревожен характер, които страдат от високи нива на ежедневен стрес
 • тези, които преминават през фази на емоционална трудност, като поддържат забързания темп на живот

Родиола: ефекти и полезни свойства (последни научни доказателства)

Няколко проучвания потвърждават способността на родиола да подпомага по-голяма издръжливост и реакция на стресори, като стимулира активността на невротрансмитерите в централната нервна система. Тази стимулация води до увеличаване на бионаличността (до + 30%) на серотонин, основната причина за усещането за благополучие, както и норепинефрин, допамин и ацетилхолин, което води до значително повишаване на настроението. Стимулиращото действие върху умствената дейност помага за:

 • повишаване нивото на концентрация, лекота и мнемоничния потенциал от първия път на прием
 • лекуване на тревожността и леката депресия, като противодействие на ефектите на кортизола (хормон на стреса)
 • подобрява качеството на съня

Тези свойства са научно потвърдени и се дължат на наличието на биоактивни вещества, наречени „фенилпропаноидни гликозиди“, по-специално салидрозид и розавидин. Родиолата има и кардиопротективно действие при наличие на тахикардия и сърцебиене поради тревожни състояния и е отлична подкрепа за сексуалните функции на мъжете и жените, като се има предвид, че насърчава либидото и подобрява кръвообращението в гениталните области.

Любопитно: ако искаш да научиш повече за Родиола, както да се запознаеш и с цялото съдържание на този материал, плюс още по темата „Клетъчно хранене“ и „Кардио & Фитнес тренировки“, стани част от „Клубна Академия“ BelchoHristov.Com. От остатъка от материала ще разберете:

 • води ли до пристрастяване и може ли да влоши рязко нивата ви на кръвна захар това иначе лековито растение?
 • помага и родиола за отслабването?
 • в какви спортни ефекти родиола се простира?

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив