Фитнес тренировки за деца

Фитнес тренировки за деца

Добра идея ли е силовата (фитнес) тренировка за деца?

Да! И в тази статия ще се запознаете с всички мои аргументи. Изграждането на мускулна сила предлага много предимства (както за деца, така и за възрастни). Упражненията за телесно тегло и устойчивост могат да подобрят минералната плътност на костите (с други думи, да направят костите по-здрави).

Фитнес тренировката може да изгради самочувствието на детето ви (кой не обича да се чувства силно?). Може да подобри баланса й и дори нивата на холестерола, знаейки, с какво децата днес се хранят. Силовите тренировки, когато се извършват правилно, могат да подобрят цялостното здраве на децата и юношите. Под правилни разбирайте:

 • само работа върху мускулите, чрез правилни техники на движение
 • тренировка на дишане и работа на вентилационна (респираторната) система

Силовите тренировки могат да подобрят представянето на вашата спортист в избрания от него спорт. Визирам децата, които отделно ходят на плуване, балет, гимнастика, тенис и др. Освен това фитнес силовата тренировка може да засили метаболизма и да помогне на детето ви да достигне здравословно тегло и да го поддържа.

Чрез „Клубни тренировки“ аз давам гарант на всеки родител, че неговото дете ще транира правилно, по своята индивидуално изготвена стратегия на натоварвания, обект на „Клубно членство“. Вашето дете е под мое ръководство, контролирам неговата визия и прогрес, тегло и здравословни показатели. Вижте повече за „Клубно членство“ тук.

Съществуват рискове, свързани със силови тренировки, като фрактури и наранявания на кръста. Но това се случва, ако не се тренира правилно.

Ползите за здравето от силовите тренировки далеч надхвърлят потенциалните рискове

Дори деца в предучилищна възраст (на възраст от 3 до 5 години) могат да тренират за сила, въпреки че това не означава, че трябва да вдигат тежести. Вместо това те могат да правят прости упражнения, които използват телесното тегло като съпротива – и тези упражнения също са забавни.

Опитвал съм тренировки с деца само с лицеви опори, например. Между 6 и 9 години децата могат да започнат да използват оборудване, за да добавят съпротива над собственото си телесно тегло. Опитвал съм работещи формули с ленти за устойчивост или тръби, или леки медицински топки или тежести за ръце.

Американската академия по педиатрия създаде дори приложение за тренировка за сила за начинаещи деца за iPod, iPhone и iPad. Нарича се IronKids и включва демонстрации на упражнения за ядрото, горната част на тялото и долната част на тялото.

Фитнес и щангите скъсяват ръста на детете – глупости!

Тези старомодни твърдения, които се използват от неопитни консултанти, освен че са неверни, са и причинат детето ви никога да не започне фитнес. Фитнесът, нека се уговорим така със вас, не е щанги, стероиди и блъскане в залата, за да стане сина ви „батка“. Ок? Фитнесът е философия, с която всяка активна двигателна единица бива натоварвана правилно, адекватно и така, след време, целият организъм става по-адекватен към околната среда. Детето ви ще ви се отблагодари, повярвайте ми!

Обучение за безопасна силова тренировка за деца

Това е идеята на „Клубни тренировки“. Онлайн или физически с децата, да се занимавам по тази тема. Във всички възрасти наблягам над бавните, контролирани движения и правилна техника на изпълнение. Идеята е да направим мускулите по-силни, не непременно по-големи (както правят културистите).

Преди да насърчите детето си да тренира сила, уверете се, че е достатъчно зряло, за да следва указанията и да изпълнява движенията безопасноки моите препоръки. Децата и тийнейджърите трябва да следват персонализирана програма за силова тренировка въз основа на тяхната възраст, зрялост и цели (като укрепване на мускулите, които използват за други спортове).

Цялостната рутина трябва да включва: 

 • упражнения за загряване
 • упражнения с използване на различни съпротивителни съоръжения (свободни тежести, машини за тежести, медицински топки, ленти / тръби за устойчивост)
 • две до три упражнения за всяка основна мускулна група (ръце, рамене, крака, корем, горна и долна част на гърба, гърди)
 • упражнения, които насърчават баланса между огъване и разтягане на ставите
 • тежест/съпротивление, което позволява от 10 до 15 повторения във всеки фитнес аспект
 • от 5 до 10 минути нежно разтягане (стречинг) в края на тренировката

Редовните упражнения с по-висока интензивност в детска и юношеска възраст може да има ползи за профилактиката на костната плътност и остеопорозата по-късно в живота, показва скорошно проучване в JAMA Network Open. Изследователите са разгледали 2 569 млади хора, които са участвали в проучване в югозападна Англия, което е включвало множество здравни фактори, включително ниво на активност, интензивност и костна минерална плътност.

Те анализираха ефекта на интензивността върху разликата в здравето на костите от 12 до 25-годишна възраст и установиха, че тези, които се занимават с по-интензивна физическа активност, имат значително по-голяма плътност в по-късна възраст от тези, които правят само интензивна светлинна активност. Тъй като този тип здравина на костите е важен маркер за бъдещия риск от остеопороза, изследователите отбелязват, че това означава, че упражненията, които са правили като тийнейджъри, могат да имат превантивен ефект с напредването на възрастта – предлагайки защита дори десетилетия по-късно.

Изграждане на костна сила

Фактът, че активността с ниска интензивност или слабо въздействие не е осигурила много костни промени, не е изненадваща, според д-р Белинда Бек от университета Грифит в Австралия и директор на The Bone Clinic, здравна служба, фокусирана върху здравето на костите, мускулите и ставите.

От предишни изследвания знаем, че костите реагират само на активности с висока интензивност и това е вярно на всяка възраст! Ние също така знаем, че подобренията в костната плътност, дължащи се на този вид дейност, могат да продължат, дори ако спрете да упражнявате, макар че в идеалния случай бихте продължили дейност през целия си живот.

Въпреки че е важно да останете активни, независимо от вашата възраст, юношеството и ранната зряла възраст са особено важни. Тогава се появява пикова здравина на костите, отбелязват изследователите в още по-скорошното проучване. Поддържането на тази костна плътност чрез продължителна активност с висока интензивност е това, което създава защитен ефект през цялата зряла възраст.

ВМЕСТО ИЗВОД

Видяхте моето и мнението на други специалисти от света. Предлагам да спрете да мислете погрешно, че фитнесът е нездравословен. Всъщност, всичко, което се изпълнява неправилно, води до лощи резултати и последствия. Бърз пример: карайте погрешно и ще се блъснете. Тренирайте с погрешна техника – ще се контузите. Яжте без знание и ще вдигнете % подкожни мазнини. Все примери … нали?

Чарът на фитнес подготовката е основен и приоритет, за вас, като родители, на фона на ежедневието, което децата имат днес и утре. Затова не се колебяйте и смело влезте в залата, със вашето дете. А аз, ще ви обуча да знаете „Как?“!

Обратно към раздел „Фитнес“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

2 Коментара

  Този материал е свързан и с други теми в сайта:

  1. Хормонален дисбаланс. Омязняване на тялото и наднормено тегло. | Белчо Христов - Фитнес | Диета | Добавки ноември 18, 2020 (11:02)

   […] и от тук – ускоряване обмяната на веществата. Дори фитнес тренировките при деца са с доказан положителен […]

  2. Фитнес и хранене при мъже и жени над 40+ години | Видео | BelchoHristov.Com май 26, 2023 (16:37)

   […] 40-годишна възраст са много. А те са доказани дори и за деца на над 3-годишна възраст. Какво още […]

  Оставете коментар или задайте въпрос тук:

  Архив