Интервално кардио на гладно – разбиване на мита

07/10/2013 / Уелнес и FAQ
Интервално кардио на гладно – разбиване на мита

Здравей Ванко,

малко ще те разочаровам, но и аз не виждам как ще имаш напредък с интервално кардио (HIIT – High Intensity Interval Training) на празен стомах, сутрин!

Ако искаш да сваляш килограми, разчитайки на кардиото – монотонното, не прави интервали! Най-добрите моменти за целта са:

  • след силовата тренировка
  • сутрин на гладно
  • вечер преди сън

Тези моменти са удобни, защото в тази част на деня нивата на гликоген са ти най-ниски. Което означава, че източника на енергия, за да осъществиш физически кардио упражнението (като натоварване) ще са ти мазнините!

Интервалното кардио не гори мазнини! Факт, който малко хора знаят, признават (визирам мои колеги) или разбират. Ето моите аргументи:

  • когато изпълняваш къси интервали с висок интензитет, не вкарваш повече кислород, който да окислява мастите
  • насечените интервали превръщат този тип тренировка в класическа анаеробна работа (дейност)

Единствените ползи от интервално кардио са:

  • ускорява метаболизма ти (не горенето на мазнини!) до 36 часа след приключването му с до около 1/3
  • пести време – интервални кардио сесии се изпълняват до 20-30 минути

Кога се изпълнява интервално кардио?

Именно защото интервалното кардио не гори мазнини и е високоинтензивно натоварване, то се изпълнява винаги след подходящо предтренировъчно хранене. Т.е. сутрин, след закуска, следобяд, вечер – между храненията. След такова занимание с интервали, консумирай подходяща следтренировъчна храна с 10% прости захари, 50 комплексни такива и 40% бързоусвоими протеини.

С други думи, разбирай че доста си си загубил времето, но … сега вече знаеш как да процедираш! Нали?

Обратно към рубриката “FAQ”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив