Контрол над хормоните ни чрез диета и фитнес тренировки

Контрол над хормоните ни чрез диета и фитнес тренировки

Познанията върху това, как влияе храната (диетата) и физическите натоварвания, върху цялата ни собствена ендоркинология, е най-ценния актив свързан дори и със въпросното здраве, към което всеки се стреми.

Много хора, когато тренирам в залата ме питат:

Бел, как да махна мазното … много ме дразни, кажи нещо?

Как мислите, ще се справя ли с 3-4 изречения, как мислите? Моята работа изисква сериозни познания в сферата на ендокринологията, но в качеството ми на биолог! Считам, че само и единствено упражняван контрол над някои хормони, които нашето тяло произвежда, може да катализира процеса на мускулна хипертрофия и загуба на мазнини. Респективно, по същият начин не мога да отговоря кратко и съдържателно и на друг въпрос:

Тренер, как да кача само чисти мускули и изразя тялото си?

Наистина, няма как да разберете с няколко думи, затова сядам да изложа пред вас цял материал, посветен на хормоните и тяхното влияние в организма ни. Да сме релефни и да покачваме качествени и чисти мускули по едно и също време не е невъзможна мисия. Това става, когато няшите хормони са в баланс. Но кой е хормоналният профил, който поддържа обмяната в стойности способни да изгарят мазнини? Тук съм дал 6-те основни хормона, които трябва да знаем.

Инсулин

Действие

Стимулира натрупването на мазнини, но в същото време създава анаболно състояние необходимо за мускулен растеж.

Какво да направите?

Да поддържате нивото на инсулина колкото се може по-ниско в периода на почивка (когато не сте активни) и да го повишавате след фитнес тренировка.

Защо искате да направите това?

Ниското ниво на инсулин по време на почивка изгаря мазнините през времето, когато конктролираме калориите. Увеличаването им около времето за тренировка предпазва от мускулна загуба и поддържа анаболните процеси в тялото (мускулният растеж).

Как да направите това?

Придържайте въглехидратите ниски през по-голямата част от деня. Употребявайте зеленчуци с ниско въглехидратно съдържание и източници на протеин без мазнини, като яйчни белтъци, птиче месо, риба, телешко месо или протеин на прах. Преди и след тренировка, можете да увеличите въглехидратите с протеин. Обикновено често препоръчвам да се приемате по около 4.4. грама въглехидрати за кг тегло и 6.6 грама отново, умножено за кг тегло, въглехидрати след фитнес.

Тестостерон

Действие

Тестостерона изгражда сила и рамери.

Какво трябва да направите?

Поддържайте нивото на тестостерон високо, колкото се може по-дълго. Диетата във всичките й форми се стреми да свали нивото му, затова вие се стремите към обратното. Колкото повече тестостерон, толкова повече сила и рамери ще имате. А не искате да сте плоски като талпа, нали така?

Защо искате на направите това?

Спадането на нивото на тестостерона понижава стойностите в метаболизма. Една от причините да става това е хормона на растежа. По принцип, когато тестостерона намалява, хормонъ на растежа също спада, а той е известен като „хормон изгарящ мазнините“.

Как да направите това?

Има два начина да стимулирате тестостерона, докато сте на диета. Първо, повишете приема на диетични мазнини в два до три дена в седмицата! Дръжте въглехидратите под контрол. Да, вярно е да не се прекалява с мазнините, но това да „отрежете“ полезните мазнини, стига моля ви – за дамите например, това ще сложи край на месечният им цикъл, а за мъжете – включително и либидото. Затова, задължително яжте мазнини!

Това предпазва спада на количествата тестостерон. Втората радикална стъпка е да се увеличат двойно, че и тройно в един от дните въглехидратите. Точно затова нивата на растежен хормон и тестостерон ще ви бъдат високи!

В тези диети, които съм разработвал във времето при работа с клиенти, въглехидратите се повишават. Това покачва нивата на инсулин. Това от своя страна пък намалява свързаният хормон глобулин (ССХГ). Последният прилепва към тестостерона в кръвта и циркулира с него. Неговият основен ефект е колко тестостерон в края на краищата стига до тъканите? Забележете това!

Повишаването на инсулина разгражда ССХГ от тестостерона и позволява този „свободен тестостерон“ да стигне до тъканите, включително и мускулите по-добре от свързания със ССХГ и по-добре да стимулира максималния мускулен растеж. Този растеж повишава метаболизма и допринася за по-доброто изгаряне на подкожни мазнини.

Хормон на растежа

Действие

Хормонът на растежа поддържа изгарянето на мазнините. Това, което е по-важно, е че едновременно с това се съхранява мускулната тъкан.

Какво трябва да направите?

Да повишите нивата на хормона на растежа.

Защо искате да направите това?

Да запазите мускулите си, докато сте на диета. Така съхранявате активната мускулна маса, което е ключов момента по време на диета и е важно и зависи от метаболизма ви. Повишението в нивата на растежен хормон, повишава процесите на топене на мазнини.

Как да направите това?

Можете да стимулирате отделянето на хормона на растежа с някои хубави формули на хранителни добавки. Специфичните фитнес тренировки повишават също нивото на растежен хормон.

Кортизол

Действие

Кортизолът е един особен хормон. Той помага да се изгорят телесните мазнини, но когато е в голямо количество, изгаря вместо мастите, вашите мускули. Когато например гладувате, вие отделяте кортизол и неговите нива стават над нормата. Тогава, вие не отслабвате за сметка на подкожни мазнини, а горите мускул. Затова 2-3 дна глад и се свличате с 3-4 килограма надолу. Но това са точно около 2 кг вода и 2 кг мускул. След което, „Йо-Йо“ ефекта ви е налице, и не възстановявате 2 кг мускул, а 2 кг мазнина в повече.

Какво трябва да направите?

Да подтискате кортизола и да не излиза от границите на разумното.

Защо искате да направите това?

Излишъкът от кортизол за по-дълъг период от време изграя (катаболизъм) повече мускул, от колкото мазнина. Да не забравяме и че изгарящия мазнините метаболизъм се ръководи от мускулите.

Как да направим това?

След тренировъчния инсулинов удар, позволява да се овладее действието на кортизола. За да се постигне това, изберете си 2 дена от седмицата, когато въглехидратите са ниски и вземете след тренировка бързи (прости) въглехидрати, а също така и ориз с по-дълги зърна. Това ще поддържа инсулиновият връх. Както и това ще намали нивото на кортизол в кръвта.

Естроген

Действие

Естроген е женския полов хормон. Но той се намира и при мъжете. Повишеният естроген затруднява загубата на мазнини.

Какво трябва да направите?

Поддържане нивото на тестостерон високо, а на естрогена минимално.

Защо искате да направите това?

Съотношението тестостерон към естроген в организма се отразява и начинът, по който изглеждате. Намаляването на естрогена и повишаването на тестостерона или едновременната комбинация от двете може да доведе до по-малко телесни мазнини, по-малка задръжка на вода и повишен мускулен релеф.

Как да направите това?

Някои зеленчуци от семейството на кръстоцветните (добре че внимавах в лекциите по висши растения като студент) като зеле например, броколи съдържат съставки наречени индоли. Учените считат, че индолите намаляват общото количество естрогени в организма поради намляване на продукцията им, повишение на тяхната резорбция или съчетание на двете. Когато приемате малко въглехидрати изградете диетата на базата на кръстоцветните зеленчуци, но за всеки ден, разбира се. Трябва да има дни, в които зелето да отсъства.

Хормон на щитовидната жлеза

Действие

Хормонът на щитовидната жлеза (тиреоиден хормон) участва в изгарянето на калориите и протеиновата синтеза.

Какво трябва да направите?

Пазете нивото на тиреоидните хормони! Всички диети, без изключение водят до намаляване на тиреоидната секреция.

Защо искате да направите това?

Когато падне нивото на тиреоидните хормони, едновременно с това падат и изгорените калории и протеиновата синтеза. Това е процесът, при който организма взема аминокиселините от храната и ги превръща в мускулна тъкан.

Как да направите това?

Изоставяйте диетата си веднъж на всеки 16-20 дена! Продължителната диета понижава нивото на тиреоидните хормони. „Излъжете“ организма си с други думи. Така „той“ ще повярва, че е дошъл краят на диетата, ограничена от към калории, заради което трябва да прави икономии на тиреоидно ниво.

Заключение

Когато знаете как да манипулирате хормоните, вашата диета ще бъде много по-ефективна. Проучете опасностите на всяко действие, което предприемате, за да получите по-добри фитнес резултати. Не забравяйте, че дълготрайната диета (малко калории, малко понякога въглехидрати и мазнини) носят на вашия организъм съобщение за необходимост от икономии, вместо намаление на мазнини. Прекъсвайте от време на време, след 3-ия месец вашата диета за по ден-два. За да продължите с резултатите.

Обратно към раздел „Анатомия и физиология“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив