Корен от глухарче – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Корен от глухарче – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Въпреки че повечето хора мислят за глухарчето (Taraxacum officinale) като досаден плевел, растението отдавна се използва в билколечението, за да подпомогне храносмилането и да стимулира апетита. Цялото растение от глухарче от корен до цвят е годно за консумация с леко горчив, подобен на цикория вкус.

Самият корен понякога се пече, за да се създаде кафе от глухарче без кофеин. Когато се използва за лекарства, от изсушения или пресен корен могат да се правят чайове, тинктури, отвари (инфузии) и лапи.

Коренът от глухарче в традиционната китайска и индианска медицина се използва за лечение на стомашни и чернодробни заболявания. Днес билкарите вярват, че може да помогне при лечението на много заболявания, включително

  • акне
  • екземи
  • висок холестерол
  • киселини и стомашно-чревни разстройства
  • диабет
  • рак

Някои от твърденията са по-добре подкрепени от изследвания, отколкото други. 

Глухарчето е известно още като пу гун ин в традиционната китайска медицина и симхаданти в аюрведическата медицина. Английското му народно име “piss-a-bed” и френският псевдоним “pissenlit” се отнасят до силния диуретичен ефект на корена.

Ползи за здравето от редовен прием на корен от глухарче

Въпреки дългогодишната му употреба в традиционната медицина, липсват научни доказателства в подкрепа на лекарствената употреба на корен от глухарче. Въпреки че са проведени редица проучвания върху животни и лаборатории, малцина са преминали към опити с хора. Ето какво казват някои от настоящите изследвания за корена на глухарче:

Кръвно налягане

Диуретиците, известни още като “хапчета за вода”, обикновено се използват за лечение на високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, чернодробни заболявания и някои видове бъбречни заболявания. Макар и ценни, лекарствата могат да причинят странични ефекти, включително мускулни крампи, главоболие, световъртеж и промени в кръвната захар. Някои учени смятат, че диуретичните свойства на глухарчето могат да имат медицинска употреба, включително лечение на преддиабет или предменструално подуване и задържане на вода.

Останалата важна част от материала ще имате възможност да прочетете, ако сте член на “Клубна Академия”.

Течен екстракт от глухарче

Течен екстракт от глухарче

При фитотерапията глухарчето е естествено средство, използвано за детоксикиращото му действие върху черния дроб и жлъчния мехур, по-специално листата се използват за подпомагане на работата на бъбреците и като добър дренаж срещу задържане на вода.

Обратно към раздел “Добавки”.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив