Лесните за изпълнение диети – разбиване на мита

09/06/2016 / Уелнес и FAQ
Лесните за изпълнение диети – разбиване на мита

Преди да разгърна т.нар. си експертно мнение, ще Ви споделя на Вас и аудиторията ми, нещо което написах преди няколко дена във Facebook страницата си:

Подсъзнателно или надсъзнателно (с лека ирония го казвам това), хората прибягват до „ония“ диети, където 1 ден трябвало само на картофи, после само на пилешко.
Истината, тези „диети“ да са на мода, търсени и прилагани, е че това не изисква ежедневно закупуване на продукти, грижа за тяхното термично обработване, пренасяне в кутии, хладилни чанти и т.н.

Мързелът, зоната на комфорт, „лесното“ – винаги това грабва масовия „потребител“ … За тяхна жалост, разбира се … Никой от хората приложили този режим не може да ми гарантира на мен, че е изгорил подкожна, междумускулна или междуорганна мазнина! От тук идва и рожденния ден на „Йо-Йо ефекта“.

Покачват се чисто нови мазнини, за сметка на свалените мускули и загубена чрез тях вода. Честито на „диетолозите“, които генерират средства с подобни (а защо не и същите?!) съвети!

Б. Христов – C.E.O.

Не знам, дали сте уловили енергията на моето послание, но за мен, то на 100% отразява моя отговор. И все пак, някои други отлики и индивидуални мои бележки към запитването Ви:

1. Непрофесионалистите и необучените по темата диета и хранене нямат знанията да „измислят“, каквото и да е било

В тези мои думи се съдържат сериозно количество тема за размисъл, истина и факти! Истината е, че никой в България не преподава във училища и учебни заведения истината за храненето. Тя, самата истина, която се определя преди всичко от целта (това могат да са програми за отслабване, детоксикация, покачване на тегло, изчистване на черния дроб, подобряване функциите на половите жлези и т.н.) изисква сериозен практически и детайлен поглед над храната.

Храната подава конкретен сигнал на всяка клетка, тъкан и орган в човешкото тяло. Храната не се изучава под този смисъл по никакъв начин. Да – всеки медик и биолог (в тази връзка, не съм д-р, а биолог и експерт по темата хранене (диетолог) трябва да знае какво конкретно правят поетите протеини, мазнини и въглехидрати в тялото. Каква е ролята на микроелементите? Как функционират жлезите с вътрешна секреция и кои дози от съответната храна какво предизвикват?

От тук идва и моята успешност в работата ми. Аз разглеждам молекулите на белтъчините, мазнините и въглехидратите като вид стресов агент – при лиспа на стрес, няма прогрес. Основен биологически закон. Стресовият фактор предизвиква ответна реакция, която аз желая да е търсения ефект. В случая (гадая разбира се) ако целта пред Вас г-жо Мишева е отслабването, аз трябва да предизвиквам горене на мазнини!

Присъствието на 3-те компонентна: протеините, мазнините и въглехидратите, правят програмите на хранене 100% здраволсовни. Ноу-хау тук е пропорцията на компонентите, идеяата, броя хранения за деня, комбинирането на храните, калориите и термичната обработка. Дали сте запозната с това? Едва ли … но нека това не Ви и обижда – потърсихте експертно мнение.

2. Логика във всеки хранителен компонент

С оглед на казаното малко по-горе, стресът чрез закодираните калории, енергиен дефицит и разпределение на макронутриентите в цялата диета, се определя на база логика. Тук се изискват сериозни познания по отношение на това как ще работи панкреаса, хипофизата Ви, тироидната Ви жлеза … всичко!

Представете си сега, че сте в компютърен модул, с голям екран пред Вас: представете си че на екрана се появява напречно сечение на кръвоносен сън, в който освен познатите Ви еритроцити „плуват“ и хранителните компоненти разградени в резултат на храносмилането. Представете си 3D графика, която илюстрира как глюкозата стимулира клетките на панкреса. Как в кръвното русло циркулира хормона инсулин и т.н. Трудничко е да се представи, но е вярно, че логика в храненето има – това е виждането върху нещата. Това исках да Ви изложа и демонстрирам. Как трябва да работи един диетолог, дори ако това сте Вие самата, по Вашия собствен казус и цел.

3. Идея на цялата хранителна програма (диета) в близко и дългосрочно бъдеще

Пак гадаейки, ако целта Ви е отслабване, трябва ясно да се предначертае пътя – за колко дена колко искаме да отслабнем. Имайки на предвид, че здравословно се горят до около 1.5 кг мазнина за 168 часа, от тук идва разпределението преди всичко на енергийния Ви дефицит и ограничаването на въглехидратите и лошите мазнини, интрегрирайки в менюто комплексни захари и полезни мазнини.

Това прави диетата и до известна степен рискова! Елиминират се голяма част от храните, спектъра на използвани храни се стеснява, диетата става „еднообразна“! Дори и това – ако нужните Ви калории за Вас при отслабване са около 1600 ккал, как, кажете ми, ще ги догоните от плодове и челенчуци, които ще напълнят кръвта във със свободна и ненужна захар? Истината е, че плодовете и челенчуците се измиват за точно 3 минути и всичко това не изкисва почти нищо! Освен 5-те лева за закупуването на конкретните зеленчуци – разбирате ли накъде бия? Ако не – вижте цитата в началото на материала.

4. Изисква се сериозен времеви ресурс, за да се спазва диета с конкретна цел

И по същество: за да се спазва диета, Вие трябва да приготвяте храната си в дома! Първо това изисква средно около 3 часа всяка седмица: да се посети местен магазин, пазар. Да се избере качествена храна, да се приготви и термично обработи. Да сложим и миенето на посуда, тенджери, чаши и блендери … Мисля, че около 5 часа е коректното число, което всеки трябва да инвестира минимум, за да осигури трайните и здраволсовни резултати за своят диетичен план. Разделено на 7 дена – калкулатор нужен ли е?

Отделно, имате и пренос на храната по всяко време на деня. Използването на хладилни чанти е почти задължително! Да – Вие предполагам работите, движете се, аз също. Затова и Ви показвам с личен пример колко нерви дори ми коства онова „здравословното“, което виждате на какви научни факти подлежи (конкретизирам – в кутиите с храна трябва да имате рибен протеин, телешки протеин, пилешки протеин, яйчен протеин, въглехидрати от овесените ядки, киноа, картофите, ориза, фибри и минерали от зеленчуците, мазнини от авокадото, маслините и зехтина и т.н.): че всяка храна определя кои хормони в кой етап от деня ше се отделят и каква реакция ще предизвикат. Дори сега се сещам за уникалната простотия (извинете за израза) от рода на:

Имам си хормонални проблеми!

Преди секунда Ви посочих причината! А не че сте генетично предразположени и т.н. Всъщност „Генетика“ на Аяала и Кигер е чудесно четиво … Хормоните определят освен пола ни, но и физическото и духовното ни състояние. Последните мои думи, съдържат истината за храненето. Вярвам, че съм Ви отказал от тези налудничеви „диети“, за които сте се сетили и измислили. За целта обаче – използвайте моят блог и главното меню за индивидуално и безпатно самообучение. Във всичките мои материали, аз показвам точно онова, което както писах по-горе, не се преподава, не се обяснява, дори не се споделя безплатно! Особено в интернет. А ако желаете експертната ми работа по казуса Ви, не само мнението ми, разгледайте всички мои фитнес и уелнес услуги тук.

Обратно към рубриуката „FAQ`s“ тук. Обратно към „Начална страница“ тук.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив