Магарешки бодил (млечен трън) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

Магарешки бодил (млечен трън) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

ФУНКЦИЯ НА МЛЕЧЕН БОБИЛ И ЧЕРНИЯ ДРОБ

Магарешкият трън е двугодишно лечебно растение от семейство Сложноцветни, разпространено в целия средиземноморски басейн. Достига височина 150 см и е обезкосмена и много бодлива. Одобрен в САЩ от 1986 г. за лечение на най-често срещаните чернодробни заболявания, сега той е сред растенията, които са най-известни с подпомагане на чернодробната функция.

Силимарин, сместа, извлечена от Магарешки бодил

Може да бъде полезен срещу вредните ефекти върху черния дроб от много химически токсини, а свойствата на трънката се дължат на смес, извлечена от семената му: силимаринът (смес от флавонолигнани: силибин, силидианин, изосилибинин и силихристин), който над години придоби признание за полезността си като защитно чернодробно вещество в случаи на:

  • алкохолизъм;
  • лекарствени терапии, които, както е известно, трябва да се метаболизират през черния дроб, често с риск от претоварване;
  • детоксикация на хранителни планове след продължително неправилно подаване в продължение на години токсини;
  • камъни в жлъчката

Детоксикацията е добавила антиоксидантно действие срещу мембранните липиди на чернодробните клетки, като по този начин помага да се предпазят от окислително увреждане (улавяне на свободните радикали). Силимаринът намалява освобождаването на левкотриени (противовъзпалителни вещества); следователно неговото противовъзпалително действие се признава от години.

ДЕТОКСИКАЦИЯ ЧЕРЕН ДРОБ

ДЕТОКСИКАЦИЯ ЧЕРЕН ДРОБ

ВСИЧКИ ФОРМУЛИ
Силимарин | Берберин | SAMe

Използване на Milk Thistle (Млечен трън)

Млечният трън се използва при всички чернодробни заболявания, при които се откриват както анатомични, така и функционални увреждания, тъй като той може да извършва регенеративно действие срещу чернодробните клетки и помага да се направят клетките по-устойчиви на хепатотоксични агенти.

Бодилът може да се приема като изсушен екстракт, тинктури, капсули или чайове / билкови чайове и дори като хомеопатично лекарство. Той е източник на тирамин, който трябва да се използва с повишено внимание от хора с хипертония, тъй като тирамин може да причини повишен сърдечен ритъм и кръвно налягане. При тези субекти със сигурност е за предпочитане да се използва силимарин, извлечен директно от бял трън.

Дългите възстановителни периоди могат да бъдат ценна помощ за непрекъснатата и жизненоважна чернодробна дейност. Известно е, че семената, когато са смачкани и напудрени, имат лечебна сила върху раните, ако са разпръснати директно върху последните.

Не само семена: могат да се използват и корени и листа на Mагарешкия бодил

Корените на магарешкия трън също имат полезни фебрифугиращи и диуретични свойства, докато от листата, не по-малко интересни, могат да се направят напитки (стимулиране на апетита). Млечният трън всъщност се използва и при производството на билкови напитки. В писанията на природната медицина хепатопротективната активност на магарешкия бодил се засилва от неговата синергия с други растения, чиято комбинация усилва получените резултати.

СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Всичко останало като информация, по темата бял трън, как точно да го ползвате при различните типове диета и т.н., плюс – страничните ефекти от неговия прием, ще разберете след като сте регистрирани студенти към „Клубна Академия“ и имате достъп до раздел „Хранителни добавки“ тук.

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив