Видове колаген. Колаген тип I, II, III и IV – описание и приложение

Видове колаген. Колаген тип I, II, III и IV – описание и приложение

Запазването на ефективността и поддържането на целостта на нашите стави е от основно значение за поддържането на качеството на живот, но и не само. От съществено значение за колагеновите продукти е да се противодействат на ефектите поради влошаване на костната става, причинено от стареенето ни, което може да благоприятства структурно отслабване, податливо на травма, хронично възпаление, твърдост  и скованост на обхвата на движението и т.н.

Истинската роля на колагена

Колагенът е сред най-важните структурни протеини в нашето тяло и присъства навсякъде, дори представлява около една трета от протеините в тялото. Можем да го представим като структурно „лепило“, което има ролята на поддържане, свързване, поддържане и подхранване на тъканите, допринасяйки за физиологията, здравината и еластичността на сухожилията, костите, зъбите, кръвоносните съдове и кожата.

Има много видове колаген, но тези, които ни интересуват за здравето на костите, сухожилията и ставите са четири, обозначени с римските букви I, II, III и IV.

ХИДРОЛИЗИРАНИ КОЛАГЕНИ

ХИДРОЛИЗИРАНИ КОЛАГЕНИ

За заявки на едро и дребно вижте секция ``Клубен бизнес``
Патенти за качество от BodyBalance ®, FortiBone ® & Verisol ®

Колаген тип I

Той представлява 90% от колагена в тялото и е изграден от много плътни и свързани влакна. Той формира структурата за кожата, костите, сухожилията, влакнести хрущяли, съединителна тъкан и зъби.

Колаген тип II

Той е съставен от влакна, които са по-малко свързани помежду си и има „по-еластична“ характеристика от тип I. Действа като амортисьор в ставите.

Колаген тип III

Подкрепя структурата на мускулите, органите и артериалните съдове.

Колаген тип IV

Той представлява желатиновата матрица на съединителната тъкан, която действа като средство и филтър за обмен на подхранване и е разположена в дълбокия слой на кожата.

Дефицит на колаген и превенция

За да навлезете в детайли по темата колаген, заповядайте в „Клубна Академия“. Мястото, в което ще имате учебни материали по темата „Хранителни добавки“ (продължението на тази тема ви очаква там). Този модул е подарък към модулите „Хранене“ и „Кардио-фитнес тренировки“.

Обратно към раздел „Добавки“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив