Уелнес и бременност: хранене

Уелнес и бременност: хранене

Храненето на бременната жена и кърмачката се различава от нормалното хранене. Китайците с право казват „Когато детето се ражда то е вече на девет месеца!”. Това означава, че новороденото дете по време на бременноста се е хранело изключително от храната, която приема майката.

При бременност възниква сложна, развиваща се във функционално и морфологично единство, система „майка-плацента-плод“ със специален метаболизъм, който предявява нови физиологични изисквания към хранителни внос. Бременността се характеризира с преобладаване на процесите на синтез и изграждане, които са неосъществими без необходимия внос на градивни вещества и енергия.

Белтъчините са една от най-съществените и незаменими хранителни съставки. При нормално протичане на бременността около 1/3 от белтъчините, приети с храната, са необходими за плода, 2/3 от белтъчините покриват потребностите на майката.За правилно хранене на бременната се препоръчват лесно усвоими белтъчини с висока биологична стойност, в съотношение белтъчини от животински произход 60% и от растителен произход 40%. Относителният им енергиен дял нараства на 15% от общата потребност.

Мазнини – обмяната на мазнините по време на бременността е относително забавена. Допълнителният внос на мазнини с храната включва през първото тримесечие на бременността 5 грама, през второто – 8 грама и през третото – 11 грама дневно. При бременност 30% от общото количество мазнини трябва да е от растителен произход. При такива условия системата „майка-плацента плод“ може да удовлетворява потребностите си от незаменими мастни киселини.Техният относителен енергиен дял възлиза на 28-30%.

Въглехидратите се увеличават по тримесечие с повишаване на енергетичните потребности на бременната съответно с 20 грама дневно през първото тримесечие, с 39 грама през второто тримесечие и с 47 грама през третото тримесечие на бременността. Желателно е да се приемат лесно разграждащи се плодови и млечни захари, пчелен мед и други, до 32%-ов дял.

Витамини – процесите на усилен белтъчен синтез, на растеж и развитие на плода изискват повишен прием на витамини. От групата на водноразтворими витамини най-високи са потребностите от витамин В6 и витамин С, който през последното тримесечие на бременността достигат съответно до 18 мг и 120 мг дневно. За нормалния растеж на плода е необходимо да се увеличи дневният внос на калция чрез храната. При небременни нормата за този внос е 800 мг дневно, а при бременните – 1100-1500 мг дневно. Тези потребности се удовлетворяват чрез приемане на мляко и млечни продукти. Увеличава се вносът на фосфор като част от калциевата обмяна, при съотношението между калция и фосфора 1:1. Нараства и потребността от желязо, като достига до 28 мг/24 часа.

Режим на хранене – най-добре се възприемат 4-кратният прием на хранене през първото тримесечие и 5-кратният прием на хранене през второто и третото тримесечие на бременността. Повечето здравни специалисти са на мнение, че по време на бременност дневните хранителни норми не би следвало да се различават съществено от тези при добре балансираната диета (с изключение на количествата желязо, които се увеличават значително). Да се храним за двама не значи да ядем два пъти повече, а два пъти по-пълноценно.

Няколко по-конкретни напътствия:

Hranene-i-bremnnost

Интересно е да се обобщи, че всяка бременна жена, трябва да промени изцяло начина си на хранене и то в продължение на цялата бременност. Причина за това е различното хормонално ниво и функционалност на ендокринната система. И второ – в утробата на майката се развива друг индивид. Промените по време на бременност за съществени и затова физиологията изисква нов режим.

В моята работа помагам на бременни жени като:

  • изготвям хранителни режими за правилно усвояване на веществата и за да парирам ненужно качените килограми и вода

Отделно – при проблеми със забременяването, в случаи като безплодие и/или стерилитет, можете да бъдете сигурни че и тук имам сериозни успехи. Последните ми два случая по програма хранене и фитнес (плюс хранителни добавки) помогната на двойки да си имат бебче! А други, вече ми споделиха снимки с техните бебоци. Последното е живо доказателство, че храната и двигателната култура са основата на крепкото здраве и безпроблемно зачеване и износване на плода.

Магазин-Белчо-Христов-Хранителни-добавки-Варна

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив