Алкална диета – описание, ползи и приложение

Алкална диета – описание, ползи и приложение

Описание на Алкалната диета

Алкалната диета е модел на хранене, който има своите специфики и ползи. В настоящият материал, алкалната диета ще бъде разгледана не като средство за отслабване или лечение (така, както се описва навсякъде в интернет), а като належащ модел на хранене, спрямо Вашето собствено ДНК за хранене и/или моментни нужди (конкретно заболяване или оплакване).

Алкалната диета се счита, като най-добрата диета при установен рак. Има в интернет средите, съществуват такива автори, които споделят мнението, че основната първопричина за рака е открита още през 1923 г. През 1931 г немският учен Ото Хайнрих Варбург получава Нобелова награда за откриване на основната причина за появата на рак и болестите на тялото. Той специализира като цяло ензими и изучава всички молекули участващи в метаболизма на гликолизата, като конкретно два коензима, с което изяснява коензимната функция на витамините. Според Ото Хайнрих Варбург, причините за рака са именно лошия начин на хранене и липса на каквато и да е било физическа активност за тялото, което създава кисела среда в организма. Клетъчната киселинност е причина за изхвърляне на кислорода. Което отключва рак. В тази връзка са и повечето трудове на Ото Хайнрих Варбург – подобряване на алкално-киселинния дисбаланс.

Ото Хайнрих Варбург отчита, че туморните клетки могат да издържат само с глюкоза и във среда без кислород. Здрави клетки без 35% кислород могат да се трансформират в клетка с рак само за два дни. Всички нормални клетки имат нужда от кислород, но клетките с тумор могат да живеят без кислород. Това е характерно правило, обобщава д-р Варбург. Според него, ракът не е нищо друго, освен защитен механизъм, който имат някои телесни клетки, които са оцелели в кисела среда без наличие на кислород.

Храната в зависимост от протеините, въглехидратите, мазнините, витамините и минералите гарантира и създава условия на киселинност или алкалност в тялото. С други думи … всичко зависи от това, което се яде. Киселинното или алкалното състояние се измерват с PH, чиито стойности преминават от 0-14, където 7 е неутрална зона. От 0-7 е кисела среда, а от 7 до 14 алкална.

Друг медик, д-р Хамер, споделя, че основната причина за поява и развитие на рака, е емоцията и създал се конфликт (стресова ситуация и т.н.). Всеки рак и свързано с него заболяване започва като синдром на Дирк Хамер – тежко, силно драматично и изолиращо „конфликтно-шоково“ изживяване. То се проявява едновременно на трите нива – психика, мозък и органи. С други думи д-р Хамер стига до извода, че едно физическо събитие може да породи биологически „конфликт-шок“, който се проявява във видима физическа трансформация в мозъка и води до измерими промени в нервно-физическите параметри и до развитие на ракови образувания, язви, некрози и функционални нарушения в определени органи в тялото.

Т.е., каквато и да е симбиозата от причини, не смятам, лично аз, че липсата на алкална среда е първопричинител на рака. Съществуват тонове информация в интернет, за това, което отключва заболяването рак. Защо говорим за рак и онкологичните случаи обаче, при наличие на ясна и категорична тема: алкална диета? Защото се счита, че алкалната диета „лекува“ или поне подобрява състоянието на болни от рак. Донякъде това е така, но тук ще изложа основните ползи и негативи (минуси) на Алкалната диета.

Алкалната диета не е популярна само при онкозаболяванията. Диетолозите по света я препоръчват при установен рак, но и не само. Алкалната диета се препоръчва дори средство и начин на хранене при остлабване и наложителна детоксиакция. Алкалната диета има своя чар, но до тук споделените казуси (рак, детоксикация и отслабване) не са на 100% най-правилни. Разбира се, на първо място алкалната диета се препоръчва, ако имате установен алкално-киселинен дисбаланс.

Храните, които предизвикват алкална среда са:

ПОДКИСЕЛЯВАЩИ ХРАНИСЛАБО ПОДКИСЕЛЯВАЩИАЛКАЛИЗИРАЩИ ХРАНИСЛАБО АЛКАЛИЗИРАЩИ
Алкохол

Агнешко месо

Авокадо

Бадеми

Аспержи

Замразени млека

Кленов сироп

Бразилски орех

Безалкохолнo

Зърнени храни

Кресон

Кестен

Боб

Изсушени плодове

Кълнове


Бобови растения

Консервирани плодове
Лук

Заквасени продукти

Брашно, тестени продукти
Масло

Мед

Просо

Брюкселско зеле

Семена и ядки

Меласа

Черна меласа

Булгур

Сирена

Гъби


Горчица

Сладолед

Кокосови продукти


Захар


Зеленчуци


Карантия


Соеви продукти


Кетчуп
Кисело зеле
Леща
Макарони и паста
Маслини
Месо (бяло и червено)Мляко
Какао
Кафе
Нахут
Овесени ядки
Оцет
Риба
Морски продукти
Яйца
Аспирин
Тютюн
Лекарства
Ползи на Алкалната диетата

За да функционират успешно всички наши клетки, би трябвало да се намират в pH зона малко над 7. T.e. в алкална среда! Избягването на всички посочени киселообразуващи храни, ще допринесе за този клетъчен комфорт. Здравият човек има pH в кръвта между 7.4 и 7.45.

Алкалната диета e предимно вегетариански режим на хранене. Изключват се силно подкиселяващите храни като бялото и червеното месо, рибите, млячните продукти и други. Т.е. ползите на алкалната диета са:

 • алкалната диета повишава алкалната среда на урината и така не се допуска образуването на калцификати и камъни в бъбреците
 • с слкална диета се постига правилно уплътняване на костната маса при подрастващите деца (момчета и момичета) и възрастните, с установени костни оплаквания
  • с алкална диета се понижават рисковете от бъбречна недостатъчност до минимум
 • Алкалната диета и алкалообразуващите храни, може да се опише и се описва от някои автори, подобно цветовете на дъгата.

  В единия край на спектъра на дъгата се намира червеният цвят. Суровите плодове и зеленчуци с червен цвят са червени ябълки и боровинки, домати, череши, вишни, ягоди, диня. От другия край на дъгата е виолетовият цвят. С него са оцветени патладжани, грозде, сливи. Сините боровинки са едно стъпало до тях. Тези цветовете на дъгата съвпадат с рН на средата, образувана от конкретни храни. В нея се оцветяват по групи храните във виолетово – здравословните алкални храни, в червено киселинните и в зелено – неутралните. Просто един интересен факт.

  Проблемите, свързани с Алкалната диетата

  Основният проблем и негатив за алкална диета е, че се свежда до минимум консумирането на киселообразуващи храни. Това съотношение е 20% спрямо 80% в полза на алкалообразуващите храни. Т.е. намаленото количество (забележете – не тоталната липса!) на пълноценене протеин е факт. По този начин могат да се намалят някои индивидуални нужди от оптимални количества холестерол. Например, това ограничение, може да окаже влияние, ако се движите например по програма на хранене (диета) при хормонални проблеми.

  При прекалено алкална среда (алкалоза) се наблюдава повишено количество на отрицателните хидроксилни аниони (ОН-), а водородните катиони са под средното им ниво. При алкалоза се получават:

  • аритмии
  • отпадналост
  • изтръпвания на крайници
  • мускулни крампи
  • гърчове
  • задух
 • Приложение (по медицински и уелнес подбуди) и интегриране на Алкалната диета

  Приложението на алкалната диета във ход, става, когато в менюто ни хранене се интегрират всички алкално-образуващи храни. Храна, която алкализира организма:

  • всички сурови зеленчуци. Суровите зеленчуци произвеждат кислород за разлика от термично обработените.
  • всички сурови плодове. Плодовете произвеждат много кислород.
  • вода. Водата е важна за производството на кислород. Хроничното напрежение е много важно и е причина за по-голямата част от всички дегенеративни заболявания.

  Движението дава кислород на цялото тяло. Заседналият начин на живот съсипва здравето.
  За здравословен начин на живот е подходящо храната да е 60% алкална. Трябва да се избягват продукти, които са предимно кисели, като газираните промишлени напитки, рафинираните захари, както и всички подсладители. Алкална диета предлагам при казуси като:

 • Правилно приложение на Алкална диета

  Определете вашата цел и изчислете вашите собствени калории. Можете да подложите калориите ви (BMI) в дефицит или излишък. От тук нататък, спазвайте и други няколко постулата:

 • Как да започнете приложението на алкална диета? На първо време направете плавен преход, елиминирайки и намалявайки всички силно киселообразуващи и по-слабо киселообразуващи храни от менюто си. Увеличете консумацията на вода, но запазете консумацията на натрий все пак, в един допустим критичен минимум за деня. Това е изключително важно за здравето на вашите бъбреци и нива на алдостерон.

  След което изградетете на база вшаите калории, такова меню, което да съдържа 20% киселообразуващи храни и 80% алкалнообразуващи храни. Това съотношение може да търпи известни корекции, но най-много до 30%-70% в полза на алкалните храни.

  Обратно към раздел „Хранене“.

  Публикувано от
  Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

  Архив