CLA (конюгирана линолова киселина) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

CLA (конюгирана линолова киселина) – описание, действие, ползи и прием (приложение)

CLA e абривиатура на конюгираната линоева киселина (CLA-CONJUGATED LINOLEIC ACID). Според научните изследвания CLA има двоен положителен ефект върху спортистите. При неин прием, нивото на мазнините в тялото се понижава, като същевременно мускулатурата се увеличава, благодарение на подобрения биосинтез. Изследванията показват, че се наблюдава нормализиране на инсулиновите нива, докато апетита е подтиснат. Т.е. жаждата на сладко намалява. При неспортуващите, CLA има подобен ефект – значително намаляване на основно междуорганната мазнина и укрепване на сърдечно-съдовата система.

Няколко ползи за конюгираната линоева киселина – CLA

 • зрез директен прием на CLA, ще забележите отслабване за сметка на ненужни мазнини. Разбира се, трябва да сте в калориен дефицит, ако спазвате диета
 • чрез CLA, ако спазвате силова програма и диета с превес на протеин и средни количества на въглехидрати, ще забележите и установите увеличаване на чистата мускулната маса
 • чрез CLA, ще подобрите липидното състояние на кръвта – намаляване на триглицеридите
 • ако приемате CLA с цел здраве, под формата на хранителна добавка, се намалява риска от развитието на рак на кожата, рак на гърдата и коронарната болест

CLA e една от най-важните мастни киселини. Тялото не може само да я произвежда и трябва да се приема отвън. Основно работя с фитнес клиенти, които са работещи хора. Стресът, безразборното ядене понякога, незнанието за храненето могат да ви причинят сериозни щети на вас и сърдечно-съдовата система. Ето затова, много често препоръчвам използването на CLA в програмите за лайф-стайл и здраве. Клиентите ми не крият за своите бързи усетени ползи.

Консумацията на мазнини е директно свързана със сърдечната недостатъчност, а холестерола категорично се счита за “убиец” номер едно на човека. Приемът на CLA контролира това. Натрупаният холестерол в артериите и кръвоносните съдове силно затруднява преминаването на кръвта и принуждава сърцето да работи много по-усилено. Холестеролът се натрупва във вид на плака върху вътрешните стени на артериите. Ако човек води заседнал живот и е на възраст, кръвните му пътища са стесняват и възпрепятстват преминаването на кръвта, а капилярите загубват еластичността си. Получава се запушване на капилярите, което предизвиква значителен спад в притока на кръв.

Преносът на кръв към работещите мускули и към цялата система, включително и мозъка, принуждава сърцето да работи много по-усилено, което често води до неговото претоварване. Положението наподобява задръстването с кал на градинския маркуч. За да получим необходимата водна струя или усилваме оборотите на помпата (в организма помпата е сърцето) или просто прочистваме пътя на водата (вените и артериите в организма), за да дадем възможност на кръвта да тече нормално.

Намаленият приток на кръв води до форсиране на сърдечната дейност. Сърдечният пулс се ускорява, за да осигури необходимия прилив на кръв и преноса на кислород в кръвта в системата на газообмена. Системата се затруднена и не може да оползотвори кислорода, който преминава през нея. Необходимостта от кислород предизвиква ускоряване на сърдечния ритъм. Сърцето се уголемява и кръвното налягане се повишава, тъй като сърцето е принудено да изтласква кръвта през задръстената система. Сърцето освен това се претоварва и поради “яката хватка”, в която го държи натрупаната около него мастна тъкан. То не разполага с достатъчно пространство, за да извършва цялостно контракциите. В резултат на това се получава много слаба контракция, което води до най-обичайното отклонение – уголемяване на сърцето. Синдромът разширено сърце не бива да се бърка със спортното сърце с уголемена мускулатура. Спортното сърце може да произвежда мощни сърдечно-съдови импулси при пълненето и изпразването на вентрикула.

Тези състояния обикновено “преследват” голяма част от неспортуващите или неспазващите здравословно хранене. Време е, тези хора да се замислят и положат първите основи на своето собствено здраве. Синдромът разширено сърце, който произтича от необходимостта сърцето непрестанно да форсира “задръстената” сърдечно-съдова система, за да осигурява достатъчно приток на кръв, представлява слабо сърце.

Препоръчваната дневна дажба (ПДД) от 300 mg холестерол на ден е изключително голяма и е много по-разумно да я намалите наполовина. Такова количество холестерол се съдържат в един голям жълтък например! Ако не спортувате, това количество намалете наистина на 1/2 или просто дори на 1/3. Включете в менюто повече дражета CLA. Вижте още защо:

 • свързаната линолова киселина. CLA е естествена свободна мастна киселина.CLA блокира отлагането на мазнините в мастните депа и ги насочва към работещите мускулни клетки, където те се използват като източник на енергия. Значителен ефект при намаляването на подкожните мазнини и увеличаване на мускулната тъкан се достига при дози от 3-4 грама CLA дневно (в зависимост от телесното тегло) в продължение на 2-3 месеца, като приемът на тази мастна киселина трябва да се съчетае с хранителен режим и физическо натоварване.
 • установено е, че CLA намалява размера на мастните клетки, но не променя броя им. Доказано е, че CLA не само увеличава мускулната маса и намалява телесните мазнини, особено в коремната област,но и притежава забележителни антиоксидантни и имуностимулиращи полезни действия. Регулира съхранението на енергията и обмяната на веществата. Създава оптимална клетъчна среда за подобряване на цялостното здраве.

Синтезирано за CLA:

 • редуцира мазнините
 • ефективна при разграждане на коремните мазнини
 • притежава мощно противораково действие
 • има благоприятен ефект върху кожата, косата и ноктите
 • спомага за изграждане на мускулна тъкан
 • при недостиг – отслабването е изключително трудно
 • мощен антиоксидант

Продукт на магазина:

Публикувано от
Специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив

ИНДИВИДУАЛНИ ПРОГРАМИ

ЗАПОЧНИ промяната сега!

НЕ допускай ГРЕШКИ! Ще имаш:

 • профил в сайта
 • достъп до коментари
 • онлайн инструкции и одитиране