Какво да ядете преди и след поставяне на ваксина срещу COVID-19?

Какво да ядете преди и след поставяне на ваксина срещу COVID-19?

Този материал подлежи на цитирани научни данни и по никакъв начин няма за цел да стимулира, толерира или коментира темата „За или Против ваксините?“. Този материал е задължителен, за да помогне на онези, които са си поставили наксоро ваксина или планират да го направят. Нищо повече!

Вероятно сте чували за потенциалните странични ефекти на ваксините, особено след втората инжекция от режим с две дози или бустер. Въпреки че няма сигурни начини да предотвратите чувството на умора или гадене след инжектирането, има някои хранителни съвета, които можете да следвате.

Не поставяйте ваксината си на празен стомах!

Наличието на нещо питателно във вашата план програма на хранене, изобщо, може да помогне на целия процес, да се почувствате малко по-поносимо. Хората трябва да изчакат поне 10 до 15 минути след ваксинацията, за да се наблюдават евентуални алергични реакции към инжекцията, затова яденето на нещо преди това може да ви помогне да се чувствате най-добре по време на целия процес.

Повечето съоръжения, в които се осъществява ваксинационния процес, няма да ви позволят да ядете закуски в зоната за чакане. Изберете комбинации от храни, които включват нерафинирани въглехидрати, здравословни мазнини и протеини, за да придадете на храната си сила. Буквално! 

Останете хидратирани

Главоболието е често срещан страничен ефект от ваксината и дехидратацията може да влоши тази болка. Изпреварвайте киселото усещане в устата, като пиете много течности. Придържайте се към вода, 100% плодов сок, чайове или други опции, които не са твърде сладки. Поддържането на бутилка вода до себе си през целия ден може да ви помогне да поддържате хидратацията си в деня на ваксинацията.

Пропуснете алкохола!

Не се препоръчва да пиете алкохол, преди да получите ваксина. Алкохола дехидратира! Добавете това със страничните ефекти, които мнозина изпитват след ваксинация – умора, главоболие … Затова не приемайте алкохол в деня преди ваксиниране, в самия ден и няколко дена след това. 

Алкохолът намалява ли ефективността на ваксината срещу COVID-19? Aлкохолът може да причини възпалителен отговор в тялото, от който трябва да се опитате да се отървете, когато се опитвате да подкрепите цялостното си здраве и имунна система.

Фокусирайте се върху противовъзпалителните храни!

След като получите ваксината си, искате да подкрепите имунната си система. Фокусирането върху противовъзпалителни храни, които не са силно обработени или рафинирани, може да помогне на тялото ви да остане здраво. В статия от 2020 г., публикувана в British Journal of Nutrition, резултатите показват, че приложението на противовъзпалителна диета може да помогне и намали на риска заразяване дори от COVID-19!

И тъй като крайната цел е да поддържате тялото си без COVID-19, продължавайте да спазвате противовъзпалителната диета, тя ще ви послужи добре. Съсредоточете се върху здравословни мазнини и по-малко преработени храни, за да извлечете най-много ползи от диетата си. Авокадо, сьомга, ядки и зеленчуци са чудесен избор с противовъзпалителни ефекти.

Обратно към раздел „Хранене“.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Оставете коментар или задайте въпрос тук:

Архив