Фитнес програми „само“ за професионални атлети и културисти – разбиване на мита

05/05/2016 / Уелнес и FAQ
Фитнес програми „само“ за професионални атлети и културисти – разбиване на мита

Здравейте г-н Киряков,

истината е, че се занимавам с изключително много неща, свързани с фитнес програмите и хранителните стратегии (диетите). От изготвянето на индивидуални планове, до провеждането на курсове и обучения, както и провеждане на персонални фитнес занимания с клиенти. Водил съм много живи семинари из страната по темата, както и съм презентирал компании и техните продукти – хранителни добавки, храни и други.

Въпросът Ви към мен, ме навежда над един сериозен и професионален отговор, за да дам не само още яснота, но и да затвърдя няколко мита по темата.

Мит # 1: Фитнес програми само за мускули и маса

Всички фитнес програми са и трябва да бъдат винаги индивидуални. Първото индивидуално в мисията ни е поставената цел. Веднага виждате, че това не е само чисти и красиви мускули, здраво и хармонично тяло, нали?

Пред мен са били поставяни най-различни цели – изготвяне на фитнес програма за отслабване, за стягане, както и за поддръжане на добра физическа форма и тонус. Но съм изготвял и работя в сферата на:

 • Много опции, а се очкават и още мои предложения по темата уелнес/фитнес програми при различни състояния. Следетете повече по темата тук, в секцията медицински фитнес услуги. Т.е. когато имаме изходно положение и временен статут на моя клиент, винаги може една фитнес програма да бъде индивидуализирана.

  А какво включва фитнес програмата при толкова много видове подразделения и казуси? Включва конкретен набор от фитнес упражнения с посочени конкретни брой работни серии, почивки между сериите, работни повторения и комбиниране на всички фитнес упражнения в цялостна и работеща сплит програма. Интегрирането на кардио и аеробика са също част от изграждането на структурата на една фитнес програма. Виждате, без да убеждавам никого, че фитнес програмите не са само за мускули и маса.

  Мит # 2:Фитнес програми само за атлети и културисти

  Няколко реда по-горе посочих, че програмите за фитнес тренировки не са само за професионални атлети или културисти (дори тук включвам и други силови спортове като щанги, пауърлифтинг, кросфит и т.н.). Има една друга истина, че поне в България много малко професионални атлети от несиловите спортове (например футбол, лека атлетика, баднинтон, баксетбол, тенис, плуване и т.н.) ползват работещи и правилни фитнес програми, изготвени от специалисти. Но е факт, че на мен гласуваха доверие най-добрите професионални атлети на България. Кои са те, можете да видите в скецията ми с клиенти тук. А колкото до програмите на културистите – те използват коренно различни фитнес стратегии (разбирайте фитнес програми), натоварвания, храна и анаболни вещества и препарати – включително и тях, да! Разбирайте казаното ми до тук, че „само“ не означава единствено, а просто специфично.

  Мит # 3:Фитнес програми само за млади хора

  Отново с оглед на казаното до тук, виждате, че не само млади хора могат да се възползват от фитнес програми и натоварвания. Имам клиенти на по над 50 и 60-годишна възраст. Жени, мъже – хомосексуални включително! Фитнес индустрията е създадена за всички по света, културизмът е профилиран сегмент. Нищо повече.

  Какво предлагам аз като фитнес консултант?

  От както създадох за първи път блога си, през вече за мен далечната 2006-та година, в страната все още беше нов термина персонален фитнес треньор. А такъв съм по прозвание и сертификати. Разбира се, висшето ми образование е билогоческо, научният ми стаж в средите на БАН допълва просто квалификацията ми, но думата фитнес инструктор, която споделяте, не е типична за мен!

  Фитнес инструторите, по номенклатура трябва да знаят как работи всяка една фитнес машина или свободна тежест във фитнес залите, да предоставят уникална и работеща обстановка за всички клиенти на залата, както и да показват за всяка една правилна техника за всяко едно фитнес упражнение. За жалост основно на всички потребители, т.нар. обикновени непрофесионално спортуващи хора (основно с проблемно тегло) такова обслужване не е работещо!

  Фитнес инструкторите навсякъде по света са наемни служители и масови консултанти. Те работят на ден с поне 50-60 човека. Аз с максимум 5. Сведох работата си до минимум още, защото качеството на услугата го изисква. Работата с 1 клиент е времеемка, никога не работя с групи. Не обичам масовото и неработещото (дори и опасно за здравето на други клиенти).

  Персоналния треньор, какъвто съм аз, е консултант на частна практика. Аз работя с клиенти в цялата страна. Посещавал съм градовете София, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Варна (мястото в което работя) и други, за да тренирам и консултирам клиенти. От всякакви възрасти, с различни оплаквания. Фитнес инструкторите не могат физически да осигурят тези условия. Отделно, 5 години учех биология към Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Следвал съм няколко профилирани курса, водил и съм представлявал школа за страната за фитнес кадри, в момента имам моя собствена школа за създаване на фитнес треньори (не инструктори).

  Малко по темата културизъм за моята биография – единствен български ученик съм на най-добрия треньор в света Чарлз Глас. Заплатих няколко пъти услуги към него и това не го е правил наистина нито един българин! Дори и културист, който се бори за своята най-добра форма. Поне преди мен, сега не зная как е, но едва ли … когато говорим за хиляди левове инвестиция, малцина българи инвестират в това. Идеяата ми беше, че с културисти не се занимавам, но мога. А с казуси, виждате кои и какви (дори и т. нар. тежки случаи) – ако не аз, кой ще ви помогне? Говоря и пиша тези редове със самочувствие, защото за 10 години професионална работа, разбрах едно – конкуренция в това което правя, уча и създавам просто нямам. Единствено можете да се възползвате още сега, като се свържете на е-мейл с мен през формата за контакт отново с мен.

  Обратно към рубриката „FAQ`s“ или към „Начална страница“ тук.

  Публикувано от
  Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

  Архив