Покачване на мускулна маса или отслабване, без следене на калориите?

Покачване на мускулна маса или отслабване, без следене на калориите?

Колко много са важни макросите и калориите?

Много! Нека започнем с калориите … Те, когато си ги пресметнете, вижте калкулатора по-долу, покачват дали трябва да сте в дефицит или излишък от калории. Това ще определи, дали ще сваляте или покачвате тегло. Ще го поддържате, ако сте в баланс – приемате толкова, от колкото имате и нужда.

Макросите (протеин, мазнини и въглехидрати) са важни, защото:

  • протеини – изграждат тъканите
  • въглехидрати – запълват енергийните, гликогенови, нужди
  • мазнините – необходими са за нашите стероидни хормони

Когато не знаем как и по колко протеин, мазнини или въглехидрати да яем, всъщност ние не знаем колко протеин ще ни трябва, за да се възстановим, колко въглехидрати ще ни трябват, за да попълним гликогена и … колко мазнини ни трябват, за да имамем добра хормонална среда – баланс.

Вижте моите материали по темата тук:

Как се изчисляват в такъв случай калориите, след като са толкова важни?

Лесно. С калкулатор. Той, сметнете си вашите, е математическа формула, която включва:

  • ръст
  • моментно тегло
  • години
  • пол
  • активност през деня

Тези неща, са преходни, най-малкото активността – например, ще имате седмици с 3 тренировки, такива без, което ще определи всеки път дори какви калории са ви нужни. Калорийният дефицит е ясен – за да отслабвате, трябва да сте в такъв, но отделен е въпроса и колко да е той? Това също се определя от целите! И обратното – калорийният излишък … за да покачвате чиста мускулна маса, не прекалявайте с него, излишъкът ако е голям, това може да „храни“ и мастните ви депа, което не е нужно.

Изчисли
Метрично Имперично
Таргет дневни калории
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.

Изчисляването на калориите не е трайното решение на проблема, свързан със следенето на макронутриентите (макросите). Познанието, какъв дял от протеина, мазнината или въглехидратите да присъстват в диетата ви, дори седмица, за седмица, като план, е нужно, за да се достигне онзи пик на прогрес, от който всъщност имате нужда. Затова, индивидуални програми, плюс проследяване на резултатите и корекции от ментор са препоръчителни, особено ако искате, но не знаете как. Нали?

Видео обобщение:

Подготвих и видео обобщение, с което желая да застана зад тези думи и споделен мой опит пред вас:

И изводите трябва да са?

Правилни! Важно е да се следи както калорийната макрорамка, така и разпределението на макросите, в тази същатата макрорамка. Последното, определя и вида диета – такав с ниски въглехидрати (Ниско въглехидратна диета), с високи мазнин и т.н.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив