Ново зареждане на продукти Yamamoto Nutrition в раздел Онлайн магазин! Топ качество на страхотни цени!

Покачване на мускулна маса или отслабване, без следене на калориите?

Покачване на мускулна маса или отслабване, без следене на калориите?

Колко много са важни макросите и калориите?

Много! Нека започнем с калориите … Те, когато си ги пресметнете, вижте калкулатора по-долу, покачват дали трябва да сте в дефицит или излишък от калории. Това ще определи, дали ще сваляте или покачвате тегло. Ще го поддържате, ако сте в баланс – приемате толкова, от колкото имате и нужда.

Макросите (протеин, мазнини и въглехидрати) са важни, защото:

  • протеини – изграждат тъканите
  • въглехидрати – запълват енергийните, гликогенови, нужди
  • мазнините – необходими са за нашите стероидни хормони

Когато не знаем как и по колко протеин, мазнини или въглехидрати да яем, всъщност ние не знаем колко протеин ще ни трябва, за да се възстановим, колко въглехидрати ще ни трябват, за да попълним гликогена и … колко мазнини ни трябват, за да имамем добра хормонална среда – баланс.

Вижте моите материали по темата тук:

Как се изчисляват в такъв случай калориите, след като са толкова важни?

Лесно. С калкулатор. Той, сметнете си вашите, е математическа формула, която включва:

  • ръст
  • моментно тегло
  • години
  • пол
  • активност през деня

Тези неща, са преходни, най-малкото активността – например, ще имате седмици с 3 тренировки, такива без, което ще определи всеки път дори какви калории са ви нужни. Калорийният дефицит е ясен – за да отслабвате, трябва да сте в такъв, но отделен е въпроса и колко да е той? Това също се определя от целите! И обратното – калорийният излишък … за да покачвате чиста мускулна маса, не прекалявайте с него, излишъкът ако е голям, това може да „храни“ и мастните ви депа, което не е нужно.

Изчисли
Метрично Имперично
Таргет дневни калории
?
Тези изчисления са все пак ориентировъчни.

Изчисляването на калориите не е трайното решение на проблема, свързан със следенето на макронутриентите (макросите). Познанието, какъв дял от протеина, мазнината или въглехидратите да присъстват в диетата ви, дори седмица, за седмица, като план, е нужно, за да се достигне онзи пик на прогрес, от който всъщност имате нужда. Затова, индивидуални програми, плюс проследяване на резултатите и корекции от ментор са препоръчителни, особено ако искате, но не знаете как. Нали?

Видео обобщение:

Подготвих и видео обобщение, с което желая да застана зад тези думи и споделен мой опит пред вас:

И изводите трябва да са?

Правилни! Важно е да се следи както калорийната макрорамка, така и разпределението на макросите, в тази същатата макрорамка. Последното, определя и вида диета – такав с ниски въглехидрати (Ниско въглехидратна диета), с високи мазнин и т.н.

Публикувано от
Магистър биолог и специалист по клетъчно хранене, интеграция на фитнес упражнения и тренировки, в ежедневието на обикновения любител спортист, професионалния атлет, както и експерт при храненето, суплемнтирането и спорта при проблемни състояния и заболявания.Създател на индивидуалните услуги "Клубно членство", с които е помогнал на над 19 000 казуса. Повече за услугите на Белчо Христов, следете тук.

Архив